keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Vikaa taktiikassa tai kalustossa

Männäkesäisen Porvoon poliisiampumisen esitutkinta on valmistumaan päin; innossaan salata teon motiivi tai sen puute, poliisi on tänään selostanut STT:n kiertolaisessa takaa-ajon tapahtumia tarkemmin. Eipä ollut kaksisesti mennyt. Sen tosin tiesin jo niistä hyvin peruspoliisimaisista otteista, jotka näkyivät tuoreeltaan otetuissa kiinniottokuvissa.

Kiinniotto meni malliin vaarallisen henkilön kohtaaminen; käskyttäen ulos autosta ja sitten stressiasentoon raudoittamista odottamaan. Se oli valtavirtaista länsimaista poliisityötä, joskin valittu toimitatapa oli hyvin poikkeuksellinen lähtötilanne sekä kehitys huomioiden. Miksi oli niin monta kiinniottoyritystä ja strategiana yhä väsyttäminen?

Voi olla, että liikennepoliisi on paras takaa-ajokuljettaja, autonsa on tehokkain ja hän myös osaa parhaiten pakkopysäytyksen puskemalla. Mutta kokonaisuutena tehtävä kuuluu silti erikoispoliisille, koska epäillyt olivat aivan liian vaarallisia ja rankkoja tekoja tehneitä. Poliisillahan on myös panssarimersuja, jollainen näkyi kiinniottokuvissakin.

Kummassa oli vikaa: kalustossa vai taktiikassa? Epäilin jo aikoja sitten, että poliisilaitoskohtaiset panssarimersut ovat liian kevyttä tavaraa; silkkoja "rumien alueiden partioautoja", jotka eivät kelpaa panssaroiduiksi miehistönkuljetusajoneuvoiksi. Sehän siinä onkin; minkä suojalla ja raskaudella voittaa, sen nopeudessa häviää.

Minulla ei ole näkymää Helsingin poliisin valmiusyksikön tämänhetkisiin toimintatapoihin; tuskin se on silti tällä välillä tullut Norjan Deltan tai Uuden-Seelannin Armed Offendersin kaltaiseksi, ne kun ovat suorastaan kuuluisia ajoneuvotempuistaan. No, ainakaan Karhun ajoneuvotaktiikat eivät tuolloin näkyneet missään.

Sitä minä tässä bloggaankin, että poliisi taisi ostattaa meillä itselleen leluja omaksi lohdukseen; samalla kuin todellinen suorituskyky on mitä on. Ei toiminut sen paremmin Porvoon kenttäpartion parityö, hätäkeskuksen tehtävänseuranta Keravalla, takaa-ajo pitkin Etelä-Suomea kuin erikoispoliisitoiminta kiinniotossa Ikaalisissakaan.

Ei kelpaa. Mistään ei ole ilmennyt perusteita uskoa, että ansaan houkuttelu, tarkoituksella tai välinpitämättömyyttään päin ampuminen sekä kiinniotto liikkeestä jäisivät tähän tapaukseen. Tämä saattaa vaatia uudenlaisia välineitä ja taktiikkoja, mutta sitävartenhan poliisiylijohto ja -ammattikorkeakoulu ovat olemassa.

Suomessa on poliisi, koska sellainen tarvitaan tekemään poliisin työt; ei toimimaan sotavaruste- ja pomottamisintoutuneiden häirikkönuorten, tai oikeaa työpaikkaa vaillejääneiden ylijäämämaistereiden suojakotina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.