torstai 9. heinäkuuta 2020

Mitä, onnistuiko poliisi määräämään itse omat tulostavoitteensa?


(Kuva: Jari Kähkönen) Tässäkin kylässä oli muinoin nimismiespiiri.

Minä muistan muinaisen Anne Holmlundin(kok) sisäministerikauden HARVA-hankkeen, jossa maan syrjäkulmien poliisipalveluille koetettiin lähinnä löytää joko täydentäjä tai korvaaja esimerkiksi tullista ja rajalta. Mutta nytkö poliisi määrää jo itse omat tulostavoitteensakin? Johan on aikaan eletty.

Yle raportoi:”Työryhmä esittää, että poliisin toimintavalmiusaika laskettaisiin jatkossa vain kiireellisille hälytystehtäville (A-kiireellisyysluokka), koska näissä tilanteissa korostuu tarve nopeasti aloitettaville poliisin toimenpiteille. B-kiireellisyysluokan tehtävien osalta puhuttaisiin jatkossa poliisin palvelukykyajasta.

Käytännössä enimmäispituus poliisin toimintavalmiusajalle olisi jatkossa eripituinen eri osissa maata. Poliisin pitäisi jatkossa päästä hälytyksen saatuaan tehtäväpaikalle suurissa kaupungeissa lyhimmillään 11 minuutissa ja pisimmillään maaseudulla 55 minuutissa.” Eli rahkeita ei tule lisää, mutta niiden puutteen seuraukset virallistetaan?

"Määrääkö poliisi jo itse omat tulostavoitteensakin? Johan on aikaan eletty."

Rehellisyydestä voisi periaatteessa sanoa kiitos, mutta käytännössä ei, koska seuraukset hirvittävät. Poliisi on sensortin palvelu, että kaikkea ei voi hoitaa netissä eikä ostamalla tavaratalosta oma pamppu tai rikostutkintasetti; siltä osin kuin ei ole etuoikeutettua vähemmistöä, joka käyttää yksityisiä turvallisuuspalveluita.

Siitä ei päästä mihinkään, että poliisipartioita on oltava paikanpäällä jokseenkin aina. Hätäkeskus, ympärivuorokauden toimiva johto, kenttäjärjestelmä, liikkuvuus ja monipuolinen koulutus auttavat huomattavasti; mutta nekään eivät ole autuaaksitekeviä ihmeitä. Teleportaatio on sci-fiä eivätkä autot jakaudu kahtia.

Minä näenkin paikallisesti eriävät toimintavalmiusajat ensisijassa keinona jättää asiat sillensä, kun miksi ne hallintorakenneuudistusten sarjan alettua muuttuivat. Kuka sanoo, että hommat hoidetaan jatkossa edes nykyisellä heiluvanhäilyvän tasolla, jos viralliset mittarit uudelleenviritetään ”aikaa vastaaviksi”? Ja virittäjänä oli vielä poliisi itse.

"Kuka sanoo, että hommat hoidetaan jatkossa edes nykyisellä heiluvanhäilyvällä tasolla?"

Yle raportoi edelleen:”Tiettyihin poliisilaitoksiin perustettaisiin HARVA-partioita, joiden avulla poliisin partiointia harvaan asutulla alueilla voitaisiin lisätä. Oulun poliisilaitoksen alueella tällaista partiota on jo kokeiltu.Työryhmä esittää kahta uutta harvaan asutulla alueella liikkuvaa partiota Itä-Suomen alueelle.”

Minä epäilen, että tämä on silkka poliisin mainospuhe, johon median haluttiin tarttuvan, että toimintavalmiusaika unohtuisi. Näin olen tänään koko iltapäivänä kuullut eetterimedian radiouutisista, joita Yle Joensuukin toimitti. Että ei tässä olla mitään menettämässä, saamassa ollaan pikemminkin. Niinhän sitä voisi luulla.

Jos rahat myönnetään, jos virkoihin löytyy ainoatakaan hakijaa, jos partioita ei katsota tarvittavan kipeimmin kuntakeskuksissa; josjajosjajos. Kuinkahan kävi viimekerralla? Ne virat, joita ei ikinä olisi tullutkaan ilman ulosottotoimen valtiollistamista, siirrettiin yksi kerrallaan maakuntien keskuskaupunkien poliisiasemille ajanmittaan.

"Josjajosjajos. Viimeksikin virat siirrettiin maakuntien keskuskaupunkeihin ajanmittaan."

Hallintoyksiköt, kuten nimismiespiirit; menetettiin, mutta tilalle tuli kenttäjohtoalue, jolla saattaa useimmiten olla vain se yksi ainoa partio. No, virkavartijoiden noutokärryt auttanevat asioita jonkunverran, mutta kuka sanoo tuleeko kokeilusta seuraavan pysyvä käytäntö? Jotteivät lähde, koska muuten jäisivät HARVA-partiot tulematta.

Siksi toisekseen, kaksi HARVA-partiota per koko Itä-Suomen poliisilaitos; älkää naurattako. Sehän holahtaa olemattomiin kuin jäänkolikko keväiseen puronuomaan siellä korvenkeskellä, jossa poliisi harvemmin käy vaikka oikein soittaen pyydettäisiin. No, sittenpä senkin näemme, että mitä tästä seurasi.

Jos siis halutaan uskotella, että Suomi ei ole poliisivaltio; tulee välttää vaikutelmaa että poliisi tekee mitä sitä itseään huvittaa. Ja sanonko teille mitä minulle tulee mieleen HARVAsta? Edesmennyt sosiaalineuvos Urpo Harva, joka puolusti eutanasiaa eli vaati jokaiselle oikeutta hyvään kuolemaan itsevalitsemanaan aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.