torstai 30. heinäkuuta 2020

Huumeita kylässä


(Kuva: Jari Kähkönen) Huumeita voi tätänykyä tavata myös pikkukylissä; ei yksin
suurkaupungeissa.

Muutamat huumerattijuopot ja julkiselta paikalta löytyneet ruiskut eivät tarkoita ongelman vasta äsken tulleen kyläänne. Kyllä siellä on käytetty huumeita myös tätä ennen; ja näin aivan varmasti tapahtuu vast’edeskin. Huumekysymystä tulee lähestyä asiapohjaisesti. Älä hyssyttele, hysterisoi tai hassuttele.

Huumeet ovat moniulotteinen sosiaalinen, terveydellinen, oikeudellinen ja tiesminkä elämänalan ongelma; tästä huolimatta yksikään mainitsemisen arvoinen moderni valtio ei ole niihin kaatunut. Se teetättää työtä, aiheuttaa ikäviä yllätyksiä sekä epäilemättä myös jotkut asiat muuttuvat, mutta silti lopulta elämä aina jatkuu.

Tässä aiheessa perimmäisten kysymysten äärelle päädytään helposti. Mikä on oma suhteesi huumeisiin, lakiin, viranomaisiin tai ylipäätään sen elämänalan asioihin missä huumeidenkäyttöön törmäsit? Välinpitämättömyys ja toisaalle katsominen ei kannata; lopulta ongelma paisuu niin pahaksi, että se on pakko ratkaista.

Normaalilla aikuisen järjellä pääsee aika pitkälle; onko jokin totta, mahdollista tai asiallista juuri siinä tilanteessa. Reaktionsa voi määrittää sen mukaan. Milloin on autuaampi olla avaamatta oveaan lainkaan ja milloin työntää maailman pahuus harjanvarrella takaisin isolle tielle; joskus välttäminenkin voi olla viisautta.

"Välinpitämättömyys ja toisaalle katsominen ei kannata; lopulta ongelma paisuu liian pahaksi."

Kohdattaessa huumeidenkäyttövälineet hävitetään asianmukaisesti; ruiskut missä on neulansuojus paikallaan heitetään sekajätteeseen ja suojaamattomat neulapurkkiin. Tehtävä kuuluu kunkin paikan tai alueen vastuutaholle; heille täytyy vain useimmiten kertoa asiasta. Ellei tämä riitä; on otettava yhteyttä seuraavaksi ylempään portaaseen.

Joskus näet ongelma yritetään kieltää, koska ei ymmärretä omaa vastuutaan eikä olla alkuunkaan ajantasalla maailman suhteen. Miten on; kerääkö kukaan sinun rakkaasi pulloja lisätienistien toivossa, ja saattaa silloin jopa työntää kätensä roska-astiaan? Aivan niin; se ei enää käy, koska tänään käsi voi osua tiesmihin inhottavaan.

Huumeeksi epäiltyjä aineitakin saattaa toisinaan löytyä. Niistä on paras ilmoittaa hätäkeskukseen ja antaa poliisin korjata löytö pois minimaalisella omalla kosketuksella. Esimerkiksi jauheena tavattu katuhuume on vaarallinen suojaamattomalle löytäjälle, koska hienojakoisena se pöllähtää helposti hengitysteihin.

"Huumeidenkäyttövälineet hävitetään ja epäillyt huumausaineet ilmoitetaan hätäkeskukseen."

Huumeiden käyttäjistä sanoisin pääsääntöisesti näin, että olkoonpa he kuinka korkea-asteisen toimintakykyisiä hyvänsä; ongelmat odottavat aina vain enintään seuraavan nurkan takana. Useimmat pahat puheet heistä ovat siis valitettavasti totta. Jos et petä itseäsi; huomaat kyllä mikäli läheinen, tuttu, työkaveri tai muu vastaava käyttää.

Nuorten suhteen pitää olla erityisen valpas. Aina aika-ajoin huumemyönteisyys nostaa rumaa päätään, mutta siihen sortuva pentu ei itse ymmärrä omaa tyhmyyttään. Läheskään jokainen älyttömyyksiä päästelevä ei kuitenkaan välttämättä itse käytä; mitä nyt kritiikittä toisti tiesmistä kuulemiaan höpötyksiä. Selvitä mistä on kyse!

Korostan vielä kerran asiapohjaisuutta; rikosten tekemistä, häiriköintiä, vaarallista toimintaa tai muutakaan vastaavaa ei pidä katsella tumput suorana. Narkkarit ovat sensortin lähimmäisiä, että jos näytät vähänkään heikkouden merkkejä; ne kävelevät ylitsesi. Heillä on paha riippuvuus päällä; se edellä mennään aivan kaikessa.

"Korostan asiapohjaisuutta; rikoksia, häiriköintiä, vaarantamista tai vastaavaa ei pidä katsella tumput suorana." 

Huumeista ja niiden käyttäjien edesottamuksista saa keskustella, mutta tarkkoja yksilöintitietoja tulee välttää. Näin pitää toimia, koska parhaassakin tapauksessa moinen asia on arkaluontoinen henkilökohtainen tieto, jota ei voi levitellä mitensattuu. Perusteitta nimitteleminen taas on sekin helposti rangaistava teko.

Jos kylässänne ei aiemmin ole ollut näkyviä huumeidenkäytön lieveilmiöitä tai edellisistä on mennyt pari sukupolvea; seuraava varoitus on erityisen tarpeen. Huumemaailman ihmisille ei tehdä mitään palveluksia, välitetä viestejä tai muuta vastaavaa. Jätä tekemättä; et tiedä mitä jokin tarkoitti, etkä arvaa mihin se johtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.