sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Ymmärryksenvaikeuden syistä, eli, miksi Kontrolli oli pelkkää toiveajattelua


(Kuva: Jari Kähkönen) Niin muuttuu aika; kirjoituskoneen korjauskynä tietokoneen
näppäimistölle asetettuna.

Eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvat, poliittisiin ryhmiin liitännäiset tai suosioasemaiset eivät ymmärrä toisiaan; parempi olisi kuin ei muuta leikittäisikään, koska siitä seuraa pelkkää vahinkoa. Näin minä ajattelin nyt osasta menneestäni, kun muistelin sitä eilisen Uuninpankkopojan blogin luettuani.

Kontrolli oli yhdistyksen pitämä verkkosivusto, keskustelufoorumi ja turvallisuusalan erikoisaikakauslehti; pyörin siellä hieman yli 15 vuotta sitten, kun en vielä paremmasta tiennyt ja olin yhä yötyössä nuoruudenammatissani. Aika ajoi sen ohi, kuten oli väistämättä käytäväkin, vaikka viimevaiheissaan en enää ollutkaan mukana.

Surkeinta oli, kun vuoronperään jokseenkin kaikki käyttäjäryhmät huomionkipeyksissään joko tärvelivät asiallisen keskustelun postaten foorumille täyttä potaskaa tai rupesivat opettamaan. Huvittavinta oli sekoilu, kun kuriehdollistus ohitti järjen; vai sekö se oli kun ulkoinen todellisuus tyrmäsi kaikkivaltiaan virkavallankin.
"Eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvat, poliittisiin ryhmiin liitännäiset tai suosioasemaiset eivät ymmärrä toisiaan."
Toista lähentyminen ei siis välttämättä auta ymmärtämään, ja jos näin vahingossa käykin; lopulta jokainen kaivautuu aina vain tiukemmin omiin asemiinsa. Näin on siksi, koska lähtökohtaisesti ihminen ei joko välitä kanssaihmisestään tai heittäytyy avuttomaksi eikä tee ainakaan tee mitään konkreettista hänen hyväkseen.

Toisin toimiminen on solidaarisuutta, jota taas ei ole ilman vapautta. Plus sata vuotta porvarihegemoniaa ja hallinnon tehostumista sekä keskittymistä pitivät huolen, että vapautta tai solidaarisuutta ei synny, koska niitä ei tarvita. Valtio rakentui ylhäältä alaspäin ja pitkälti sen näköiseksi jäikin. Oli tällä kyllä ajoittain hyvätkin puolensa.

Itse en siis nyt jaksa nähdä mitään arvoa siinä, että keskiluokkapellet virkamiehenkuvatukset loivat käsitystä omasta ylivallastaan, kun yksityisen turvallisuusalan työläisiksi hienohelmaiset Hyvä Veljet halusivat pitää salaisuutensa itsellään. ”Kenttämiehissä” käsitteellinen eksyneisyys yhtyi sisäiseen feikkiyteen.
"Lähtökohtaisesti ihminen ei välitä kanssaihmisestään tai ainakaan tee mitään hänen hyväkseen."
Kontrolli oli toiveajattelua, joka syntyi loppujenlopuksi hyvin pienen helsinginseutuisen alojen miesten porukan aloitteesta; oman arjen suhteellisen, mutta itsekoetun ankeuden moottoroimana. He, jotka eivät missään tapauksessa herroja olleet, kuvittelivat voivansa perustaa itselleen herrakerhon toisella nimellä.

En ihmettele yhtään, että muutamassa vuodessa kaikki hajaantuivat maailman tuuliin, ja jos nyt sosiaalisena kokeena laittaa tuolloin tehtyjä paperi-Kontrolleja yksityisen turvallisuusalan nuorten saataville; ne ihmettelevät, että onko tälläinenkin joskus ilmestynyt. Se kun oli vain pikkuporvarillista näpertelyä katoavassa formaatissa.

Tuli sosiaalinen media ja postmodernissa ajassa tribalismi kukoistaa nyt kuin ei koskaan ennen, mutta lopulta uutta on vain vähän. On häkellyttävää nähdä kuinka aina ulkopuolisuudessa eläneet ovat löytäneet ulkopuolelle heitetyt; eli kuinka käytännössä toimii ääripäiden tosiaan puoleensa vetävä hevosenkenkä-efekti, kuten jotkut sanovat.

Trollioikeisto ja alt-realityn nettikiusaajat tekevät nyt jokseenkin samaa kuin sisäisen todellisuutensa kanssa sietämättömän tuntuiseen ristiriitaan joutuneet virkahenkilötkin ennenaikaan; välillään on korkeintaan pieni ero menetelmien karkeudessa, jos aina oikeastaan sitäkään. Nekin kun luulevat vallan olevan itsellään.
"Trollioikeisto ja alt-realityn nettikiusaajat tekevät nyt samaa kuin sietämättömään ristiriitaan joutuneet virkahenkilöt ennen."
Pitäisi jo lopultakin hyväksyä, että ei voi olla ihmiskäsitystä, jossa kaikki ovat jotain muuta kuin yhdenvertaiset keskenään. Ja, että maailmankuva, johon sisältyy muu yhteiskuntakäsitys kuin liberaalin demokratian, oikeusvaltion sekä hyvinvointivaltion yhdistelmä; on häväistys, joka voi vain kadota päivittymällä paremmaksi.

On sanottu, että tässäkin kirjoituksessa heitellyt abstraktit käsitteet ovat niin vaikeita, jotteivät kaikki tunnista niitä edes sanakirjatasolla; ja toisilla taas ei ole niin paljoa mielikuvitusta, että mieltäisivät kuinka ne toimivat käytännössä. Siinähän se hyvinvointi- ja sivistysvaltioiden välinen ero juuri onkin.

Siksi ensinmainittu ei edes kelpaa kaikille, koska he pitävät kyllä kernaasti hyvinvoinnin itsellään, mutta kaikki muut saavat aina jäädä oman onnensa nojaan. Ja kun eivät muuta keksi; selittelevät etteivät ymmärrä tiettyä sanaa tai nauramista teeskennellen kaatavat koko tekstin takaisin. Toivoen, että kukaan ei keksi kysyä: mitä meinaat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.