torstai 23. toukokuuta 2019

Kun kukaan ei vartioinut vartijaa

(Kuva: Jari Kähkönen) Kaikki luulevat tietävänsä kai-
ken vartijoista, koska havaitsevat teipatun auton.
Tämä on arkistokuva, joka ei esitä ajankohtaista fir-
maa tai henkilöä.
Joensuun seudulla on siirtynyt syyteharkintaan rikossarja, johon epäiltynä on vartioimisliikkeen osakkaana ollut vartija. Osa teoista on tehty vartioimiskohteisiin käyttäen vartijan kulkuavainta, mutta poliisin 16 esitutkintapöytäkirjaan mahtuu itsenäinen mökkimurtosarjakin. Nähtävästi kukaan ei vartioinut vartijaa.

Kaikki luulevat tietävänsä kaiken vartijoista yksin siksi, että havaitsevat teipatun auton tai osaavat lukea työpukineesta sen mitä oltiin. Näkevät noin puolet eivätkä sitäkään ymmärrä, mutta silti suoltavat vailla vähäistäkään häpeän tunnetta milloin työohjeita ja milloin ”täyden totuuden” niistä vartijoista.

Rikollinen, ihmisarka tai ongelmapersoona ei osaa kuin haukkua. Kontrollikahjo, ylivaltainen omistavan luokan edustaja tai johtaja isolla jiillä kehuu; kunhan hänen mielennouteensa toteutetaan juosten. Siihen pitää tottua, jos aikoo moisesta hommasta leipänsä ottaa; onneksi minulla ei ole ollut tätä vaivaa enää vuosiin.

"Näkevät noin puolet ja sitäkään ei ymmärrä, mutta silti suoltavat vailla häpeän tunnetta milloin työohjeita tai ”täyden totuuden” niistä vartijoista."

Jos vartijaa vartioidaan, sitä on pääsääntöisesti kahta sorttia; kohtuuton välimerkin viilaaminen tai täysi olemattomuus. Vartiokierros kestää määräminuutit vaikka loppuaika kulutettaisiin lehtiä lukien ja sohvalla istuen; eikä muulla mitään väliä, kunhan henkilökuntaa aina tervehditään katsoen silmiin. Tekivätpä he mitä tahansa.

Kolmas, harvinaisempi laatu, on henkilöstöpoliittinen kiero peli. Joko päähenkilö halutaan lyödä laudalta; tai pelata hänellä valttia, kun kevyemmät nappulat saavat kirjaimellisesti lentää pahassa paikassa. Yleisavainkysymys on; kauanko jaksaa olla kiitollinen, että saa ylipäätään palkkaa, joka sekin voidaan laskea väärin?

Minä luen ajankohtaisen tapahtumasarjan niin, että turvallisuuspalveluiden toimittaja oli pahemman kerran alimittainen. Huonossakin firmassa hälytyskeskuksen olisi pitänyt tajuta tapahtunut ja tehdä siitä ilmoitus jo paljon aiemmin. Sisäinen valvonta oli olematonta, jos vuorossa pystyi katoamaan noin pitkäksi aikaa.

Minun on vaikea olla nauramatta tarinoinnille valvontakameratallenteista; tuon ei olisi pitänyt mennä läpi edes VHS-aikaan, jos joku olisi pistänyt kasetin taskuunsa tai työntänyt nauhuriin ”lumisadenauhan”. Heh-heh. On vaikeuksien kerjäämistä tehdä rajapinta päivä- ja yövalvonnan välille; hyväuskoinen maksaa aina. Kalliisti.

"Turvallisuuspalveluiden toimittaja oli pahemman kerran alimittainen. Hälytyskeskuksen olisi pitänyt tajuta tapahtunut ja sisäinen valvonta oli olematonta."

Tarinan keskiössä näyttäisi siis olevan ennenaikojaan liian suureen valta-asemaan päässyt 25-vuotias hädintuskin aikuinen. Arvailen, koska en tiedä; joko syy oli sujuva mielistelykyky, alttius ilmaiseen työhön tai omat rahat. Myös firman ainoa pakollista minimiä pidemmälle koulutettu nousee helposti liikaan arvoon ansiottomaan.

Jos siis vartijaa vartioidaan mitenkään merkityksellisesti; se tapaa liittyä koko ammatin halveksuntaan, pyrkimykseen pitää käsikassaranaan tai tietyn yksittäisen vartijan vainoamiseen. Asiaa ja asiasta puhutaan kaiken viimeksi, jos jää aikaa. Kun siis kaiken itse munasi, on minusta turha olla pettynyt ja valittaa ettei voi luottaa.

Siksi kolmanneksiviimekseen; mikä vartija vartioimisliikkeen osakas on, jos vaikka haalarit päällä vuorossa sattuisi olemaankin? Hänhän on yrittäjä. Vartijaksi ne kuitenkin sanovat, koska kuvittelevat kaikkien tietävän mikä sellainen on ja vanhastaan muistavan koko sakin pahamaineiseksi.

Siunattu on yrittäjyys, koska ilman ei vaihdanta toimisi ja pääoma kadottaisi arvonsa. Siksi on keskiluokkaan kuuluvan etuoikeus päättää itsenäisesti ottavansa se minkä katsoo työvälineeksi tarvitsevansa, mutta työmiehen ei; kurjalistoon kuuluvaa taas ei päästetä ikinä edes portista pihalle saati sisään kalustettuun huoneeseen.

Ja tietenkin Karjalainen yritti taas rahastaa pelkällä poliisitiedotteella.

Jatko-osa tähän postaukseen on luettavissa täällä.

Päivitys 15.10.19: Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tässä mainitun yrittäjän ehdolliseen vankeuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.