tiistai 7. toukokuuta 2019

Kotihoidon nykytila on itsetehty ongelma

(Kuva: Jari Kähkönen) Laillisuusvalvontaa on
montaa sorttia; enemmän tai vähemmän vaka-
vissaan tehtyä sellaista ainakin. Ja sepitettyä.

Maanantain MOT oli vähän uutta sisältävä ja mihinkään puuttumaton lässynlää. Se olisikin jo uutinen, mikäli joku ei ihan oikeasti tietäisi vartioimisliikkeiden sekaantumisesta hoivatyöhön. Ja sitten vähintäänkin arvaisi, että siellä nyt eivät varsinaisesti pätevät hoitajat tee normien mukaista hoitotyötä. Yleistäen sanoen.

Mitä siitä nyt jo onkaan; 12 vuotta tai jotain kun itse sain ensi kerran kiinni vartioimisliikkeen LÄÄKKEIDEN JAKAMISESTA. Se loppui, kun silloinen lääninhallitus pakotti "pääurakoitsijana" olleen yksityisen sosiaalipalveluyrityksen siirtämään ko. homman omilla palkkalistoillaan oleville lähihoitajille.

Edellinen esimerkki ei sitten ollut MOT:n kuvatapetittamasta NYQS:ästä Seinäjoella, mutta sikäli kun firman synnyn ja alkutaipaleen oikein jaksan muistaa; se ei koskaan ollut missään kilpailussa esimerkillisen hyvä. Joten ehkei kannata ihmetellä nyt paljastunutta apuhoitajan(anteeksi kaikki oikeat hoitajat) leikkimistäkään.

Mutta kun nolo totuus on, että kyseisen yrityksen hoivatyöyritelmä ei ole syntynyt ilman yllykettä tai tyhjästäkään. Löytyy tarve eli tilaajien ahneus, teettäjän suurpiirteisyys säännöistä eli halu ja alistuminen eli tekijöiden työpaikanmenetyksenpelko; kaikki katastrofin ainekset ovat täysin kohdillaan.

Ai miten pitää toimia, jos sen halutaan loppuvan? Yksinkertaista. Vyö ja merkit pois, koska hoivatyö ei ole vartioimistehtävä. Niin ne teki Ruotsissakin, kun kaikkinaisen ovikellonsoittelun "häirikköpäivystyksen" nimissä haluttiin loppuvan; siitä tuli ihan selvä velvoittava kirjallinen määräys sikäläiseltä Poliisihallitukselta.

Mutta sitähän ne taas eivät Suomessa tee, koska täällä pääasia on julkisen vallan oikeus luvittaa, rahastaa ja pomottaa turva-alaa; muulla ei ole mitään väliä. Eli vaikka jos tunnista 50 minuuttia on tiesmitä, mutta 10 minuuttia on yksityistä turvallisuuspalvelua niin luvanvaraiseksi pamahti. Firmojen rahannyhtöä ei voi estää.

Luvanvaraisuus ei tee alasta nuhteetonta; ei likikään! Hoivatyön leikkiminen on eräs harvoista aiheista, joissa haluan toistaa alallaolijoiden lempihokeman:”No, kyllä kaikki muutkin.” Jokaisella näitä toimeksiantoja on: esimerkiksi turvapuhelimet, hämärät hoitajan auttamiset ja sairaalavartijat tekemässä itsensä hyödyllisiksi.

Jostakin kumman syystä kaikille aina kävisi, että jostain tähtien välistä syöksyisi alas kuolevaisten keskelle maahan Joku Ihme, joka kieltäisi pahan ja pakottaisi hyvään. Ihan sama; aiheuttipa nämä vaikeudet sitten sopimaton hoitaja, yliastuva vartija, ahne bisnesmies, sieluton byrokraatti tai pellemäinen mukalaillisuusvalvoja.

Lakkaisivat edes teeskentelemästä; ihan itse omin valinnoin aiheutettu ilmiö tämä on.  Ei kukaan oikeasti halua muuttaa kotihoidon nykytilaa paremmaksi; paitsi sitten jos se tapahtuu ilmaiseksi ja itse mitään tekemättä. Vastuuvapautta he ovat vailla. Ei mitään muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.