keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Miun Työn Tekijät ja Pohjois-Karjalan kansallispuku

(Kuva: Jari Kähkönen)
Kaksi pahimman pään kulttuurishokkia tähän maakuntaan muutettuani olivat työn tärkeys; ja kuinka jokapaikkaan pitää kulkea puolipiruillen sanoen niin kutsuttu Pohjois-Karjalan kansallispuku päällä. Se on sävy sävyyn stailatut työpukukankaiset pusero ja housut. Olipa työ mikä tahansa tai vaikkei sitä ihan aina olisi olemassakaan.

Muistelen menneitä. Kuinka pidin kovakouraista jöötä piiriin kuuluneissa pienissä ja usein vailla katettua tai lämmintä kauppakäytävää olleissa niin sanotuissa liikekeskuksissa, joissa oli huonoja anniskelupaikkoja. Niissä oli yksi näkyvä asiakasryhmä; ympäripäissään olevat häiriökäyttäytyjät keillä oli sama puvustus kuin edellämainituillakin.

Sillä ei kuitenkaan ole ratkaisevaa merkitystä ja ihmisten vaatteiden pilkkaaminen on äärimmäisen halpaa; minulle saattaisi vastata että paraskin puhumaan. Työssäkäyvän teeskenteleminen on myös oma asia; tehköön niinkuin oikeaksi katsoo tai minäkuva vaatii, että edes mielenrauha ja elämisen mielekkyys säilyvät.

Sillä taas on huomattavasti enemmän merkitystä, että nämä...heh...Miun Työn Tekijät ottavat niin paljon tilaa yhteiskunnassa ja puhuvat niin kovaan ääneen jottei muille meinaa mitään jäädäkään. Asema oli siis renki, mutta esiintyminen ja käytös on kuin mahtitalon isännällä. No, pahojen vaikutusten puuttuessa tällekin lähinnä nauraisi.

Otin iltakävelyn Kontiolahden skeittiparkin kautta, jossa näin kymmenisen nuorta harrastamassa setämäisesti sanoen rulla- ja potkulautailua. Kovin monella ei ollut kypärää päässään, mutta muilta osin kaikki oli siivosti sekä asiallisesti. Paikan syrjäisyys ja aikuisen silmälläpidon puuttuminen tosin hieman ihmetytti.

No, käynnin syy oli Facebook-keskustelu, jossa kunnan liikuntapaikan hoitaja valitti, että skeittiparkki oli ollut aamulla roskainen. Pienetpä on murheet, jos ei ole muuta valittamista. Kuvankin julkaisi, mutta miksi siinä sitten näkyi vihreää väitettyjen roskien alta; parkki kun on mustalle asvaltille pystytetty harmaa betonirakenne?

Luin kyllä skeittiparkin säännöt, mutta niissä ei määritelty tarkkaan mihin asti käyttäjien siisteysvelvoite ulottuu. Eikä sitä, mihin ilmoitetaan, jos roskis on täysi; tai kerrota kaikkea mahdollisen vikailmoituksen tekemiseksi tarvittavaa tietoakaan. Heikko esitys. Facessa joku kehtasi vielä läyrytä, että parkki pitäisi purkaa pois.

"Et ole tärkeämpi vaikka töissä kävisitkin. Ja vaikka oletkin kärkäs huutamaan, et sinä silti määrää. Koppava ilme saa epäilemään, että mitä yrität salata."

Hoh-hoh. Siinäpä on taas aikuisyhteiskunta toiminnassa, jottemmä rumemmin sano. Osaisin kyllä. Yritetään ulkoa määritellä, että mitä joku saa harrastaa sekä teennäisiä käyttäytymisvelvoitteita keksien hätyyttää toisia. Nuoret olivat olleet fiksuja, kävivät poimimassa roskat pois jätesäkkeihin, kun kuulivat asiasta.

Siispä; mikä opetuksellisesti erehtymätön erittäin tärkeä henkilö työssäkäyväksi oletettu oikein Pohjois-Karjalassa on? Näin kovin moni näkyy itsestään luulevan; esimerkiksi yritetään tehdä työksi mitä huvittaa eikä mitä kuuluu, mutta se nyt johtuu vain työn johdon ja valvonnan hetkellisestä kateissaolosta.

Ovat Isännätkin sekä sijalleen asetetut kaikensortin palveluntoimittajat, palkkajohtajat sekä viranhaltijakin nimittäin täälläpäin usein aivan omaa luokkaansa; enkä nyt tarkoita heidän pätevyyttään tai hyvyyttään. Joskus olen työntekijöiden puolella, sillä niin sanotusti hampaisiin jouduttaessa kohtelu on todella karua.

Mutta siinä kohtaa alkaa myötätunto haihtua, kun työntekijä silmät viirussa ja kädet puuskassa jankuttaa yleensä joko maksimaalisen merkityksettömästä pikkuseikasta tai täysin asian vierestä. Sekä ölähtelee ja töksähtelee ihan muuten vaan. Puhumattakaan töidensä toisille työntämisestä tai esiintymisestä niinkuin siihen olisi oikeuskin.

Koska, kaikessa ystävyydessä, et sinä ole ketään tärkeämpi vaikka työsuhteisessa viikkotyössä kävisitkin. Ja vaikka oletkin kova puhumaan tai vielä kärkkäämpi huutamaan, et silti ole se kuin täällä määrää. Jos nyt määräät yhtään missään. Koppavantärkeä naamailmeesi saa lähinnä epäilemään, että mitä yrität salata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.