maanantai 6. toukokuuta 2019

Hajahavaintopäivä

(Kuva: Jari Kähkönen)
Minua kiinnostaa Pohjois-
Karjalan asiat.
Yleisradion aluetoiminta uudistui. Vast’edes iltapäivälähetyksiä toimitetaan alueellisesti eikä enää maakunnallisesti. Huono veto. Kuinka paljon kuvitellaan saatavan anteeksi sillä, että joka tunnilla puolelta tulee oman maakunnan uutiset? Tai missä kuuluu väitetty toimittajien käytettävyyden lisääntyminen kentällä?

Olen kuunnellut "Itä-Suomea" noin kaksi tuntia ja taidan kohta tehdä sen minkä aina teen iltakuudelta sekä pyhäisin; käännän Sanoman radion HitMixille tai Helmiradiolle. Ehken sentään, sillä tuleehan minun vielä kuunnella Susanna Vainiolan Kissankehto Yle Areenasta; eilen en ehtinyt, koska oli liian kiire.

Toisin sanoen, hyvä aluetoiminnan johtaja Jyri Kataja-Rahko, sinä munasit. Joka ainoa kerta, kun lähimenneessä Mikkeli tai Kuopio juonsi myös Joensuun iltapäivää; minä vaihdoin kanavaa. Ei minua kiinnosta kuin Pohjois-Karjalan asiat eivätkä pelkät uutiset riitä. TV:n alueuutisia en edes katso, ne ovat niin umpisurkeat!

Radio-Karjalainen tai mikälienee Iskelmä-Rex onkaan, joka nyttemmin on osa maakuntaamme monopolimedia-punamustaa; ei ole sanottavasti tätä parempi. Joskus kun en täällä vielä asunut, tykkäsin kuunnella Rexiä, jonka jutut, musiikki ja mainoksetkin olivat erilaiset. Paikalliset. Tätä vaivaa ole ollut enää vuosiin.

Armeija on taas otsikoissa. Satakunnan lennoston simputusjutussa tuli tuomio. Kirjoitin siitä peräkaneetin alunperin kohta pari viikkoa sitten julkaisemaani merkintään. Ilmavoimien entinen komentaja on oikeuden edessä selittämässä vetkutteluaan nyt jo jupakaksi käyneessä Lemmenjoen ”kertausharjoituksessa”.

Hoh-hoijaa. Jos esimies on liian kiireinen, osaamaton ja haluton toimimaan kurinpitoesimiehenä; hän saattaa panna alkuun kysymyksen, että pitääkö moista ollakaan. Päällikkövaltaisuuksissaan taisi unohtua, että ei sittenkaan ole kaikkeus vaan osa. Hyvä pojat, niin sitä pitää! Armeijoissa muutokset alkavat aina skandaalista.

Jos siis sellaista siivottomuutta kuten armeija täytyy ylipäätään katsella; tulee käsittää niiden olleen kautta aikojen omalakisia ja salailevia kokonaisuuksia, jotka ovat muuttuneet yhtään miksikään vain julkisen skandaalin sekä häpeän kautta. Paranemisesta en sano mitään; se on arvostuskysymys.

Siispä, onneksi olkoon Ilmavoimat ja kenraalit; niin jo eeveepeet kuin kohta lähtevätkin! Tätä rataa kun jatketaan; täytyy Suomen armeijaan luoda yleisen hätänumeron kaltainen maksuton valtakunnallinen yhteydenpitokeino, jolla hälyttää apua häiriö- sekä rikostilanteisiin. Tai tehdä ilmoitus sotilasrikoksesta.

Jokaisen oikean armeijan kokoonpanoon kuuluu näet aina intendentuurin joukkojen osana palvelevat erikoistuneet vartio-, vankeinhoito- ja poliisimuodostelmat. Niiden toiminta on kaksitasoista; tarvittaessa vedetään leikkaavasti suoraan ohi komentotien, jos yksittäinen kurinpitoesimiesvitsi käy hersymään liikaa.

(Kuva: Jari Kähkönen) Onko kuva silloin havain-
nekuva, kun se ei liity juuri mitenkään mihinkään?
Poikkeuksellinen poliisirikosjuttukin on alkanut käräjillä. Minusta näin on kuitenkin lähinnä siksi, että tapaus on kauttaaltaan sekava, koska sillä ei tunnu olevan päätä eikä häntää. Ainoa varma asia on, että puuttuminen on tullut poikkeuksellisen rivakasti ja kovalla kädellä. Ikäänkuin ei olisi saanut kysyäkään.

Mutta olisiko tullut kysyä, jos ei ole muuta näyttää kuin oma uteliaisuus ja jotkin poliisijuorut?

2 kommenttia:

  1. Hei!


    Ja kiitos palautteestanne! Meille kaikki palautteet ja kommentit ovat tärkeitä miettiessämme sisältöjemme kehittämistä. Olen pahoillani, että tällä hetkellä iltapäivän uudistuminen, tai alueelliset TV-uutiset eivät Teidän sisältötoiveitanne vastaa. Toivottavasti joskus.


    Tähän saakka Itä-Suomen yhteinen iltapäivälähetys on aina ollut poikkeustapaus. Yhteislähetyksen filosofiaan, tai tavoitteelliseen sisältöpohdintaan ei ole pystytty suhtautumaan niin strategisesti kuin nyt. Pyrimme nyt kehittämään iltapäivälähetyksen, joka tarjoaa erittäin vaikuttavaa sisältöä ja jota voi kuunnella laajasti Itä-Suomen alueella, jossa reportterimme ovat liikkeellä entistä vahvemmin liikkeellä (kyllä, tämä iltapäivän uudistus vapauttaa ihmisiä toimituksen neljän seinän sisältä kentälle). Tämä ei tarkoita, että teidän edes pitäisi kuunnella 'kuopion asioita', koska pyrimme suunnittelemaan lähetykset niin, että sinne päätyvät aiheet kiinnostavat seudun ihmisiä laajasti. Silti aiheet pyritään löytämään tarpeeksi läheltä. Aamulähetykseemme päätyvät jatkossa ne kaikkein maakunnallisimmat juttusisällöt.


    Toivon tietysti myös armollisuutta henkilöstöämme kohtaan, joka tekee kovasti töitä yleisön eteen. Tällaiset uudistukset eivät tapahdu päivässä, tai kuukaudessa. Toimittajamme yrittävät työssään antaa kaikkensa hyvin sisältöjen eteen ja totta kai tässä asiassa kuuntelemme tarkasti myös kaikki palautteet.


    Uudistunutta iltapäivää on pilotoitu jo vuoden ajan Lounais-Suomessa ja Kakkois-Suomessa. Tulokset ovat olleet erittäin hyviä sekä sisällöllisten mittariemme mukaan että kuuntelijalukujen valossa.


    Uskon, että pystymme jatkossakin tarjoilemaan maakunnan mielenkiintoisimmat uutiset ja sisällöt, joiden parissa voi viihtyä, saada mielenkiintoista taustatietoa alueen yhteisesti kiinnostavista asioista ja kuulla ihmisten tarinoita arjesta. Tällaisia sisältöratkaisuja tukee myös viimeisimmät radiotutkimukset.


    Hyvää kevään jatkoa ja hienoa, että Ylen laajasta tarjonnasta löytyy Teitäkin kiinnostavia sisältöjä, kuten esimerkiksi Susanna Vainiolan Kissankehto.


    T. Jyri

    VastaaPoista
  2. Edellisen kirjoitti Ylen alueellisen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko sähköpostitse minulle. Kysyin ja sain siksi julkaista sen blogissani.

    VastaaPoista


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.