tiistai 28. toukokuuta 2019

Kun et vaan osaa

Video: Itä-Suomen poliisi, HS ja Youtube

Keskisormen näyttämisen vuoksi kiinniottaminen on tavattoman heikko esitys, koska oikeasti haettiin nolaamista, pelkoa ja/tai alistumista. Jos asiaa edes ajattelee asiallisesti, tehtävänä; jo lähtötilanteessa on oltava tarkkana. Mikä on oma sanaton viestintä ja tuliko keskustelunavaukseksi "ne kuuluisat viimeiset sanat".

Putkalla taas asioiden on sujuttava ripeästi, epäröimättä JA asiallisesti. Mikäli koko kiinniotto on ihan silkkaa alistamista vailla YJT:stä(yleinen järjestys ja turvallisuus) tietoakaan; vaikeuksia tulee kaikkein todennäköisimmin juuri viimeksimainitun kohdan kanssa. Mikä 'opetuksella' alkaa, sillä jatkuukin.

"Opettaminen" on silkkaa sadismia, jossa ensin itse aiheutetaan mukavalintalintilanne, jossa tehtävästä väitetystä virheestä sitten rangaistaan. Oikeasti vaarallinen kiinniotettu voitaisiin viedä maahan tai muuhun stressiasentoon ja pitää siinä tarkastuksen ajan, mutta sellaisesta ei nyt näy merkkiäkään.

Kuinka sellainen aliarvio voi sattua, että kiinniotettavaa ei tunnisteta varohenkilöksi? Yksinkertaista; huolimattomuuksissaan tai ylimielisyyttään. Mutta jos se paljastuu valtionmotellin respassa; tämä on sisäisen hälytyksen ja tukipartiokutsun aiheuttava pieni hätätilanne. Jos sähläät; putkasi ei ole enää kauan sinun.

Tuolla valvontakameran nauhalla ei näy merkkiäkään mistään sellaisesta. Oma arvaukseni on, että kiinniotettu on ollut ylipuhelias ja liian kyseleväinen; syystäkin, mutta se ei tarkoita että häntä saa "opettaa" kivulla tai alistamisella. Eli kaataa aiheettomasti maahan, vääntää kädestä ja pitää paikallaan painaen.

"Mikä 'opetuksella' alkaa, sillä jatkuukin."

Niin sanotusti tavallinen ihminen ei osaa varautua tasapainonsa horjauttamiseen; hän kaatuu. Hän ei päätä vastustaa, kun poliisi sanoo että maahan on mentävä. Ja ennenkaikkea; hän pelkää kipua eli siksi se on nopea, joskin ruma tapa saada tottelemaan. Päihtymys, jos on; ei välttämättä vaikuta asiaan.

Ja nyt kaikki tämä tapahtui yhtä soittoa samassa tilanteessa. Pitäisi tajuta vaihtaa suuntaa esimerkiksi taaksepäin tai seinää vasten ja mahdollisesti tehdä hälytyskin, jos yhä oletetaan että suoritus on alkanut asiallisin perustein sekä myöskin johtaa asialliseen päämäärään. Kyllä turaaminenkin jo jotain kertoo.

Vaarallisen kirjaaminen tapahtuu tietenkin vasta hallintaanoton jälkeen; niin vahvoin voimin ja siinä huoneessa kuin sopii. Mutta oikeastihan tämä tilanne tai toimenpiteen kohde ei ole vaarallista nähnytkään; halutaan vain näyttää kuka on kuka ja opettaa omaa oikeaa paikkaa maan päällä, pieleen meni.

No, sitten vain vihalla ja voimalla päin, kaadetaan silkalla painovoimalla eikä tietenkään saateta tai katsota minkä päälle ruumiinpaino rytkäytetään. Talutetaan sille kuuluisalle keltaiselle jumppapatjalle terveydenhuollossa käyttämättä; sekä sopivaksi lopuksi sepitetään tarina olemattomasta lyöntiyrityksestä.

Koko noloudessaan asia taisi mennä niin, että et vaan osaa. Ja kaikkien tekijöiden ollessa kohdallaan; nyt sen näki koko maa. Syy on, että poliisikoulutus perustuu indoktrinaatioon, jolla on tuhoisia vaikutuksia epäkypsään ja henkisesti keskenkasvuiseen; sellainen parikymppinen opiskelija yleensä vielä on.

"Pitäisi tajuta vaihtaa suuntaa ja tehdä hälytyskin, jos suoritus on alkanut asiallisin perustein sekä johtaa asialliseen päämäärään."

Lyhyt kasvaa henkisesti pituutta, kun saa valtaa, vaikka sitten vähän ja huonoakin. Heikko muuttuu vahvaksi kuntoaan kohottamatta, sekä osaamatonkin luulee kohta itsevarmuuksissaan osaavansa. Kunnes tulee joko kyllin paha yksittäinen keikka tai ankaran työn vuodet kuluttavat pois suojaukset.

Tässä ei edes ole mitään sellaista oikeasti uutta tietoa, jota poliisin ylijohdolla, Poliisiammattikorkeakoululla ja pidempään tehtävissäänkin viipyneillä kokeneilla poliiseilla ei olisi ollut jo kauan. Mutta eihän ne koskaan millekään mitään oikeasti tee; rikkinäinen roskiin ja vanhan tilalle uusi, siinä kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.