tiistai 2. marraskuuta 2021

Tarve päästä osalliseksi toisen tarinasta

Oletko koskaan ajatellut, että mistä johtuu kanssaihmisen tarve kysyä jotain ihan itsestäänselvää tai sitä minkä olit kyllä kertonut äsken postaamassasi? Eikä tämä ole missään tapauksessa yksinomaan sosiaaliseen mediaankaan rajautuva ilmiö. Niinpäniin; näin tekemällähän se ressukka hakee vain yhteyttä toiseen ihmiseen.

Tälläistä ei kuitenkaan kovasti arvosta silloin, kun omasta mielestään postaa vain asiaa. Joillakuilla karkaa näet myös ihan selvästi käsistä; kateuspäissään, huomiota saadakseen tai puuttuvien psyykkisten suojamekanismien tähden aletaan seuraavaksi joko viskoa olkiukkoa ellei suorastaan valehdella keskustelukumppanistaankin.

Populismin mestaripelimanni Timo Soini sanoo profeettansa Veikko Vennamon sanoneen ettei politiikka ole järjen asia; muuten liberaalit olisivat suurin puolue ja maata johtaisivat professorit. Onpa ihannoivasti sanottu niin liberaaleista kuin professoreistakin; tuhahdan minä siihen, sekä olen vain vaivoin hymyilemättä.

"On vaikea arvostaa kanssaihmisen tarvetta yhteyteen toisen kanssa, jos omasta mielestään postaa vain asiaa."

Siihenhän kaikkien maiden yhtyneet nationalistikristityt ja "viestintäkouluttajatkin" vetoavat; toimien kuitenkin sokeasti, koska eihän nyt puhujan sekä kuulijan samankaltaisuus vielä takaa viestin ymmärrettävyyttä, oikeellisuutta tai sopivuuttakaan. Sikäli, jos mokoma nyt on oikeasti uusi asia kenellekään ajattelijalle.

Niinikään; hyvillä tarinoiden kertojilla on myös kiusallinen taipumus pyrkiä ohittamaan vastaanottajan todellisuustarkistus, koska Riikka Slunga-Poutsalon legendaaristen sanojen mukaan näinhän niitä asioita koetaan. Kyllä sinä tämän tiedät; joku vain päätti jotain, teki sitten tekonsa sekä jälkeenpäin selittelee rypyt sileiksi.

Terve ja tasapainoinen aikuinen ihminen on kuitenkin vuosikymmentensä mittaan tutustunut tässä kerrottuihin ilmiöihin niin itsessään kuin toisissakin, sekä päässyt niiden yli. Vähintään opitaan olemaan tekemättä samaa virhettä toiste, kun munasi itsensä ja sai sen seurauksena kärsiä. Eikä silti kadotettu empatiaa ja ihmisyyttä!

"Puhujan ja kuulijan samankaltaisuus eivät vielä takaa viestin ymmärrettävyyttä, oikeellisuutta tai sopivuuttakaan."

Vähemmän kuin terveet ja tasapainoiset kasvavat aikuisina toimimattomiksi persooniksi, joilla on taipumus puhua jokaiselle mitä luulee tämän haluavan kuulla sekä aiheuttaa jatkuvasti konflikteja kaikkialla missä ikinä liikkuvatkin. Sano sitä reaalipolitiikaksi, totaaliseksi maanpuolustukseksi tai ihan vaan selkärangattomuudeksi.

Suomalaisen luonto on konformistinen, opportunistinen ja fatalistinen; tavoitellaan omaa etuaan vahvempaansa liehakoiden, mutta lopulta aina selitetään toteutunut todellisuus itselleen kohtalona mille ei muka mahdettu mitään. Nöyryyttä mokoma ei ole nähnytkään; nehän luulivat määräävänsä tai vähintään tietävänsä kuinka käy!

Kaikkein naurettavimmalla mahdollisella esimerkillä sanottuna; mene kodinelektroniikkaliikkeeseen ja saat huomata, että asioita myydään kontaktoi-tyrkytätyrkytätyrkytä-viivytä poistumista -kaavalla. Saitko mitä halusit, tarvitsit tai ylipäätään jotain toimivaa eli hyödyllistä? Et välttämättä. Ei se viestintä helppoa ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.