lauantai 13. marraskuuta 2021

En minä ainakaan olisi antanut sitä Jopoa pois

Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen bloggasi huijarin omastatunnosta kärkenä yksilön epäoikeudenmukaisuuskokemus, kun polkupyöräkauppaa tehdessä meni niin rahat kuin omaisuusesinekin – kieroudella. Tälläistä kuviota veivaavat ovat myönnettävästi ovelia. Mitä siis olisi pitänyt tehdä?

1. Jos on lähellä poliisiasemaa päivänvalon aikaan. Sano:"Lähdetäänpäs (palvelu)päivystykseen selvittämään tämä juttu." Menkää myös, älkää vain puhuko.

2. Jos virkapartio kulkee ohi, kättä pystyyn ja esitä asia konstaapeleille.

3. SOI-TA 1-1-2.

Koskaan; et "käskemällä" tai jotain lappua näyttämällä luovuta pois mitään ilman varmuutta asianomaisen henkilöllisyydestä, toimenpiteen oikeutuksesta, väitetysti anastetun omaisuuden tapauksessa vastuuvapaudestasi ja ETENKÄÄN saamatta kuittia tai toimituskirjaa. Miten muuten palaat asiaan, jos jälkeenpäin tulee tarvetta?

"Polkupyöräkauppaa tehdessä meni niin rahat kuin omaisuusesinekin ovelassa huijauskuviossa. Mitä olisi pitänyt tehdä?"

Ellet muuta keksi, osaa tai voi tehdä; pakene paikalta päätäpahkaa Jopolla ja pyri maastoon missä lapunnäyttäjän on mahdollisimman vaikeata seurata perässä. Vain poliisin virkapartion käskystä tai merkistä tulee pysähtyä; siviili- tai roistonnäköispartio taas näyttää kyllä virkamerkkiä heti sen jälkeen, kun on ensin niitannut sinut maahan. 

Sikäli, jos viimemainitut nyt ylipäätään moiseen arkirikollisuutta olevaan pikkujuttuun puuttuvat tai lähimmällä poliisiasemalla enää sellaisia edes onkaan. Mutta vannomatta paras, leikkihän Helsingin Väkivallan John Ahlgrenkin vaihtelevien parien kanssa parhaansa mukaan edellisvuosituhannen ristopartiota Lainvalvojissa.

No, entäpä yleinen kiinniotto-oikeus+hätävarjelu+itseapu ylipäätään kätkemisrikoksessa tai erityisesti Ylen Happosen tekstin oloissa? In Your dreams. Jätä tekemättä; jos siis nyt jostain aivan kummallisesta syystä kuvittelemme, että kuitinnäyttäjä on asiallisella asialla oleva jokamiesoletettu. Eikä muuten varmasti ole.

"Ellet muuta keksi, osaa tai voi; pakene päätäpahkaa maastoon missä sinua on mahdollisimman vaikeata seurata."

En minä ainakaan olisi antanut sitä Jopoa pois – tuosta noin vain – puheiden tai jonkin lapun perusteella. Mieleen muistuu Helsingin varhaisvuosiltani, kun maassa vielä käytettiin maksuautomaatteja, että ainakin Asematunnelin sellainen tulosti eräpäivää odottavaan kuittiin ”ei todista maksetuksi” -varoituksen.

En edes muista monastiko väitettyyn ihmisyyteeni on yritetty vedota ottaakseni uskonhyppy joko ihan pelkkänä puheena tai asioita ei muka olisi saanut tarkistaa käsilläolevista lähteistä. Ihmisyyteeni, mikä ilmeisestikin oli vetoajasta olemassa vain, jos vahvistan hänet pyydetysti. Turhaa; sellainen on arvostelu kuin ovat ansiosikin.

Ihminen on itsekeskeinen olento; välillä tuo piirre hänen luonnossaan nousee tai kasvaa aivan naurettaviin mittoihin. Siksi huijauskuvioilla menestyksekkäästi ohitetaan uhrin mielen sulkumekanismit ja hänet saadaan välittömästi tekemään huonoja ratkaisuja. Juuri siksi Heilin juttu(1, 2) olisi pitänyt jättää tekemättä.

"Ihminen on itsekeskeinen. Siksi huijauskuvioilla ohitetaan uhrin suojaukset ja saadaan tekemään huonoja ratkaisuja."

Ihminen on myös yhteisöllinen olento. Kun sellaisten kesken tulee edes lyhyen tilapäisen kohtaamisen muodossa kysymys rahasta, vallasta tai sopimisesta, myös yhteentörmäyksen vaara kasvaa merkittävästi. Siksi sellaisia asioita kuten uskottavuus ja luotettavuus ei olisi suotavaa ronkkia, koska teolla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Yhtäältä ihmisten keskinäisen luottamuksen hapertuminen vaikeuttaa yhteiseloa ja toisaalta itse itsestään liikaa luulemaan haksahtaneet voivat uskottavuutta kokeilemalla yrittää hankkia kestämättömiä etuja. Herkkäuskoisuus on aivan yhtä huono juttu kuin vihapäissään puolustautuminenkin. Paras on kun et luule, ettei sinuakin voisi huijata.

Ihmetteletkö vakinaisuuden puutetta, paikallaanpolkevaa palkkaa tai kuinka saat aina toteuttaa ties kenen naurettavimmatkin päähänpistot? Vapaa-ajallakin tulee syyllistämis- sekä haukkumispuheluita. Toki. Osin tämä on luokkakysymys, mutta vähänpä olisi herroilla sortamista ilman huijarin lähisukulaisen eli työyhteisömanipuloijan panosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.