torstai 11. marraskuuta 2021

Kaikki kaatui ohjaajan tai tuottajan poissaoloon ja Lehtisen juontamiseen

Maamme tv:n ainoa rikos- ja oikeusohjelma, Maikkarin Rikospaikka; on pidentynyt varttitunnilla, koska sen keskelle lisättiin Murharyhmä                            -paneelikeskustelu. Ensiesitys kertoi karusti liian kokeneesta konkarista työssä missä ei pärjää sekä matalan organisaation riittämättömyydestä.

Voi piruparkaa, joka joutuisi antamaan korjaavaa palautetta pitkänlinjan toimittajalle kuten Pekka Lehtiselle, mutta aihetta kyllä olisi. Jos ei saa jatkokysymyksellä Jari Kinnusta jatkamaan päihteiden osuudesta henkirikoksen motiiviin eikä Kenneth Erikssonia syventämään nuorten empatiattomuutta, lopputulos on nolo huti.

Toissijaisesti kritisoin ohjaajaoletettua Jesse Ristilää, jonka olisi oikeana miehenä oikealla paikalla pitänyt hönkäistä näistä asioista Lehtistä korvanappiin. Missä lienee suorituksen vaisuuden tai olemattomuuden syy? Koska kai nyt tv-ohjaajalta voi edellyttää muutakin kuin vain pelkkää napinpainoa ja kamerakulmia?

"Murharyhmän ensiesitys kertoi karusti konkarista, joka ei pärjää ja matalan organisaation riittämättömyydestä."

On kiehtova kysymys, että tuottaako tätä ohjelmaa ylipäätään joku ihan oikeasti eikä vain pakollisena nimenä ties minkä MTV:n sähköisen asiakirjan tai järjestelmän rivillä. No, nytpä nähtiin kerrankin mitä siitä seurasi, kun toimittajilla on asiantuntemuksensa ja osaamisensa vuoksi liikaa sananvaltaa ohjelmasisältöön.

Seurasi aluetelevision tai näkökulmallisen suoratoistopläjäyksen kaltainen puupökkelöveto, jota sujuva tv-työn rutiini kyllä kantoi, mutta silti juttu jäi pahemman kerran pinnalliseksi. Aluetelevisiossa ne eivät tosin osaa enempää ja näkökulmapuolella taas ei yleensä välitetä muusta kuin staran saamisesta studioon.

Voi myös olla, että kolme panelistia per 15 minuuttia ohjelma-aikaa on liian paljon; tällöin heidän tulisi näet olla sujuvia julkipuhujia tai vähintäänkin riittävästi ennakkolämmitettyjä, koska muuten ei yksinkertaisesti onnistu. Tämä on ainakin minun mielipiteeni ensiesityksen katsomisen perusteella; päätökset tekee joku muu.

"Kolme panelistia per 15 minuuttia saattaa olla liikaa, jos puhujarutiini tai ennakkolämmittely puuttuu."

On hyvin suomalainen tilanne, että joko ohjelmaa tehdään yksin ainoana lajissaan tai sitten syntyy kiusallinen kahtiajako huippuykkösen ja rupukakkosen välillä; tällöin asioilla ei vain ole tapana kehittyä miksikään, ainakaan tulla paremmakseen. Jos kuitenkin ajattelulle ja kritiikille jäi vielä elintilaa, kohteliaisuuspakko hoitaa loput.

Niin, nimittäin se ihan silkkaa Jante-lakia oleva itsesensorinen kuvitelma, että jos kysyy tai sanoo epähienosti; päätyy jatkossa raportoimaan porttien ulkopuolelta. Ja ettei kollegasta voi sanoa sitäkään, koska näin saa vain vihamiehiä, jotka puukottavat sujuvasti tilaisuuden tullen selkään niin talon sisällä kuin ulkopuolellakin.

Ymmärtääkö suomalainen rikos- ja oikeusjournalismin yleisö hyvän päälle? Toinen selitys – joskin vähintään yhtä epäjalo sellainen – nähdylle on, että Maikkarissa ajatellaan jottei tuona ohjelma-aikana kukaan arvostelukykyinen tai merkityksellinen kuitenkaan tv:tä katso. Siispä; sen täytteeksi nyt kelpaa huonompikin materiaali.

Edit 10.12.21 kello 02.25: Tulihan se sieltä/Mitä mä just pääsin sanomasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.