(Kuva: Jari Kähkönen) Tämä oli ensimmäinen koirakuva, joka tuli vastaan arkistossa. |
Tuli eilen luettua nopeasti asiattomuuksiin karannut ja yhtä vitkaan alustaltaan poistettu keskusteluketju koirien sekä niiden omistajien yhteentörmäyksistä Naamakirjan Joensuun puskaradiosta. Postasin siihen itsekin, joten yleisen edun vuoksi koetan parhaani mukaan tässä palauttaa mieleen teesini.
Yleisesti tulee ymmärtää, että pienikin koira voi oikeissa oloissa purra kiinni toiseen koiraan niin lujaa, jotta tilanteen selvittely menee vaikeaksi. Näin on siksi, koska todellisuudessa tottelevaisuus oli vaiheessa eikä ohjaajaakaan ollut koulutettu niin sanottua mitä sitten -tilannetta varten. Älä siis haihattele tai vähättele riskejä.
Ihmisten elämäntavat monimuotoistuvat; koira voi olla sinkun lapsen korvike eli ainoa perheenjäsen, vanhus pitää yhä koiraa vaikkei enää itse selviydy yksin kotona ja epäsosiaaliselle sekä päihderiippuvaiselle pikkurikolliselle koira on hyökkäysväline. Nokkapokkatilanteita vain yksinkertaisesti syntyy ja niissä pitää jotenkin pärjätä.
"Älä haihattele tai vähättele riskejä. Nokkapokkatilanteita vain yksinkertaisesti syntyy ja niissä pitää pärjätä."
Jos joku ei tätä tosiaan jo aiemmin ollut tiennyt; sanon nyt ihan suoraan, että poliisi ei päivystä jatkuvasti somessa eikä ainakaan luo tehtäväilmoitusta tai kirjaa rikosilmoitusta sinne postatun perusteella. On henkilökohtaisesti soitettava äänipuhelu hätäkeskukseen, mielellään heti, mutta mahdollisimman pian kuitenkin.
Sen vuoksi sinulla ei enää ole mitään asiaa poistua kotoasi ilman kännykkää; jos tuleva viestintä häiritsee, pidä luuri äänettömällä. Sinun on myös oltava kaikkina hetkinä tietoinen missä olet; sejasama hoidatko asian älypuhelinäpillä, kadunnimet huomioden tai maamerkit tuntien. Kunhan hoidat.
Tilanteeseen ei saa jäädä seisoksimaan ja sananvaihto on yleensä vähintään turhaa tai suorastaan vaarallista, koska pääsääntöisesti – mitä pidemmin nokkapokka kestää – sitä rumempi lopputulos. On ymmärrettävä, että poliisin paikalle saapumisen nopeus vaihtelee ajoin useistakin syistä ja tämä vaikuttaa myös omaan toimintaan.
"Tilanteeseen ei saa jäädä seisoksimaan; sananvaihto on yleensä vähintään turhaa tai suorastaan vaarallista."
Ajattele; pystytkö samanaikaisesti taltuttamaan toisen koiran omistajan, irroittamaan purennan, antamaan ensiapua, dokumentoimaan ja hälyttämään – yksin? Älä hassuttele. Poistu. Ensisijassa liikut omin jaloin, mutta tarvittaessa on myös pyydettävä apua tuttavilta, ystäviltä, perheeltä, suvulta tai jopa vastaantulijoiltakin.
Someen postamista tulee nimenomaisesti välttää, koska siitä ei yleensä ole mitään hyötyä – päinvastoin. Ai miten niin? Poliisitehtävän suorittaminen vaikeutuu, todistajien havainnot vääristyvät tai he eivät uskalla puhua, todisteet hävitetään sekä tutkintaa vaikeutetaan muutenkin kaikin mahdollisin tavoin. Poliisi hoitaa kyllä tiedottamisen.
Jos on ihan pakko postata someen; älä ainakaan kuvaile, vihjaile, nimittele, arvaile tai syytä ketään rikoksesta. Sen jos menet tekemään; aiheutat ainoastaan tarpeetonta yleistä hämminkiä ja hysteriaa. Huonossa tapauksessa hoidit itsesi samanaikaisesti niin rikoksen uhriksi kuin epäillyksi. Tai oletkin ainoa rikoksesta epäilty.
***
Jos otit valo- tai videokuvaa, niitä jaat yksinomaan poliisin tai muun asiaasi hoitavan tahon, kuten esimerkiksi asianajajasi kanssa.
***
Tätä mieltä olen yhä myös 15.4.2022, kun kuin samasta paikasta koiranokkapokasta, jossa jonkun lasta oli purtu.
Älä laita vammakuvia someen. Tärvelet vain tutkinnan edellytyksiä, koska näin poltat vertailutiedon, jota olisi voitu käyttää tarkistamaan puhuuko kuultava totta.
Ja lisäksi, mikä kerran nettiin menee, myös sinne helposti jääkin. Oletko ihan varma, että haluat tulla muistutetuksi tuollaisesta asiasta myöhemmin?
***
Uskokaa nyt jo lopultakin, että näistä jutuista on silti ihan turha tulla juoruamaan someen, koska teet vain omasta elämästäsi kolmannen osapuolen mainoksenkohteita ja raakadataa vahingonilolla viihdyttävää ilmaista huvia.
Harva niistä nimittäin mitään oikeasti tietää tai osaa eikä kukaan ryntää avuksi sen paremmin tosipaikassa kuin sen jälkeenkään. Jopa hätäilmoitus ja todistajana toimiminen tulevat olemaan liikaa pyydetty.Näin toimimalla tuhlaat vain aikaasi, tai jopa altistat itsesi turhalle lisäriesalle, jos siis mahdollinen vastapuolesi on vainoajatyyppiä tai rähinämoottori mallia ansioitunut avointen lähteiden tiedonkerääjä.
Ongelmakoirat sekä -koiranomistajat kuuluu hoitaa eläinsuojelun osalta valvontaeläinlääkärin kanssa virka-aikaan ja muilta osin poliisin kanssa kaikkina vuorokaudenaikoina.
Mitä JÄRKEVÄÄ voit tehdä älypuhelimellasi tälläisessä tapauksessa? Ottaa tunnistuskelpoiset kuvat niin ongelmakoirasta kuin -omistajastakin, mutta varo menettämästä ympäristö- ja tilannetietoisuuttasi sen tapahtuessa.
Haukkuminen ja suunsoitto voi nimittäin koska tahansa kärjistyä hyökkäykseksi, josta joudut joko pakenemaan tai taistelemaan. Niille sijoilleen hyytymistä/jäätymistä taas ei voi suositella.
Mahdollisesti otettuja kuvia ei pidä esitellä eikä levitellä missä sattuu; ne luovutetaan pyydettäessä viranomaisille, jos he katsovat sen tarpeelliseksi asiasta tiedon saadessaan.
Äläkä ainakaan luulottele voivasi keskustella, neuvoa tai huutaa tuollaista vastapuolta ojennukseen.
1.6.2023. Lisäpäivitystä älköön tulko enää koskaan, sillä aihe yksinkertaisesti tympäisee minua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
OHJEET
Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.
Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.
Pysy asiassa.
Ole asiallinen.
Älä chattaile.
Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.
Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.