keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Kontiolahden apteekin sisäänkäynti pitäisi uusia

(Kuva: Jari Kähkönen)
Kontiolahden apteekin ajoittaisena itsekävelevänä ja liikuntaesteisiä – siellä huomattavasti useammin asioivia – asiakkaita tuntevana haluaisin kehittää apteekin palveluita. Sen sisäänkäynti on nykyään mallia 1980-luvun säästöpankki, jossa liikuntaesteiset asioivat vain harvoin ja tällöinkin avustettuna/saatettuna.

Tätä tulisi minusta muuttaa sähköistämällä niin sisä- eli tuulikaapin kuin ulko- eli etuovetkin; mahdollisesti sisäänkäynti uusittaisiin kokonaan laittaen siihen liukuovet, mutta yksityiskohtaisiin suunnitelmiin en katso vielä olevan aiheellista mennä. Se on liikehuoneiston haltijan, kiinteistön omistajan ja rakennusviranomaisten asia. 

Pääasiallinen perusteluni on seuraava. Käyköön Kontiolahden ja Pohjois-Karjalan tulevana aikana kuinka tahansa; ilmeistä on, että esimerkiksi kolmi- tai nelipyöräisellä sähkömopoilla kulkevien ihmisten määrä ei ainakaan heti vähenny. Muitakin liikuntaesteisiä asiakkaita apteekissa varmasti riittää.

"Kontiolahden apteekin sisäänkäynti pitäisi nykyaikaistaa. Ehkä siihen laitettaisiin jopa liukuovet?"

Ehdotukseni olisi tarpeellinen ja hyödyllinen – kaikille. Asiakkaiden käyttömukavuus paranisi ja henkilökunnan(apteekki, avustajat sekä taksit) työt kevenisivät. Apteekin asiakasvirta kasvaisi lisäten liikevaihtoa; kiinteistön omistajan varallisuus suurenisi, kun liiketilojen perusparannus nostaisi kiinteistön arvoa.

Kontiolahden kunta taas saisi hyvää PR:ää edistäessään senioreiden ja liikuntaesteisten itsenäistä suoriutumista. Toteutettuna ehdotus saattaisi jopa epäsuorasti näkyä Siun soten taloudessa, kun julkisyhteisön rajalliset määrärahat ja palvelut kohdistuvat jatkossa tarkoituksenmukaisemmin.

Keskeisintä on ymmärtää, että mitään ei ikinä tapahdu, jos kukaan määräysvaltaa käyttävä ei tule tietoiseksi asiasta tai joku niistä on haluton edistämään tavoitetta. Ennenkuin blogitekstin julkaisin; olin luonnollisesti antanut asiasta sähköpostitse palautetta niin Kontiolahden apteekille kuin KOY Kontiolahden Liikekeskuksellekin.

"Ehdotus olisi tarpeellinen ja hyödyksi niin asiakkaille, henkilökunnalle, apteekille, kiinteistölle kuin kunnallekin."

Kuinka ihmeessä näinkin itsestäänselvästä asiasta on muodostunut ongelma? No, vanha kunta-alan sanontahan kuuluu, että vaikka ihminen putoaisi kevätjäihin; ensimmäisen paikalletulijan ensimmäiset sanat tuppaavat aina kuulua:”Onko kuntaan jo soitettu?” Ikäänkuin tapahtunut olisi sen vastuulla eikä tärkeämpiäkin asioita olisi.

Kontiolahden apteekin ovien sähköistämisestä pitäisi varmasti ”soittaa” kunnanhallituksen omistajaohjausjaostoon, jos nyt sellainen sattuisi olemassa olemaan tai Kontionloikka Oy:hyn. Vammaisneuvostokin voisi tehdä asiasta aloitteen. Ei kunta koko liikekeskusta omista, mutta jonkun osan kuitenkin.

Miten liene liikekeskuksen itsensä laita? Suuri taloudellinen menestys se ei nykyisellään ole; tämänverran nyt näkee kuka tahansa jo paljaalla silmälläkin, kun toviksi viereensä pysähtyy. Mutta tyhjällä tyhjän saa ja ei menestyskään tekemättä tule; käsittääkseni nyt kuitenkin puhutaan liiketiloista eikä jostain 80-luvun museosta.

"Kuinka ihmeessä näin itsestäänselvästä asiasta on muodostunut ongelma? Useat voisivat tarttua siihen."

Tietämättömyyskin sijansa saakoon, mutta kyllä enemmän vikaa taitaa olla asenteissa; vastalauseita tuskin kuuluisi, jos joku vallalla ja voimalla pakottaisi tai rahalla sekä väellä vain tekisi julkisivuremontin pois. Mitä olet sinä, kuka on ihminen ja mikä on yhteiskunta; ne ovat tämänkin asian peruskysymykset.

Oletko sinä etuoikeutettu; ovatko yritys, liikekeskus, kunta, kuntayhtymä ja maakunta olemassa vain antaakseen sinulle rahaa, mielekästä puuhastelua sekä tärkeimpänä kaikesta – tietyn sosiaalisen aseman? Mikäli olet/mikäli ovat; tällöin kanssaihminen luonnollisesti selittyy vailla ihmisarvoa ja perusoikeuksia olevaksi olennoksi.

Mokoman KGB-mentaliteetin eli laiskanänkyrän yhteistyökyvyttömän asenteen moottoroimana Pohjois-Karjalassa on pelattu Kotiinpäinveto -nollasummapeliä vuosikymmenet. Että älä sano mitään, koska joko saat syyt päällesi tai vastuullesi asian hoitamisen. Siksi mikään ei hoidu, paitsi vahingossa. Kylläpä on saamatonta ja surkeaa!

Jatkuu täällä: Apteekkiin ovikello ja Ohton nimi sekä kyltitys uusittiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.