sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Kuka tätä oikein johtaa ja kuka puhuu?

Oijoi. Elokapinan perjantainen mielenosoitus paljasti korkeimman valtionjohtomme turvallisuusjärjestelyissä kiusaannuttavan rajapinnan, joka johti toiminnalliseen sekoiluun ja viestinnälliseen selittelyyn. Näin minä tämän näen, kun aihe vielä sunnuntaina, Aleksis Kiven päivänäkin keskusteluttaa.

Aluksi luulin, että vika olisi Helsingin poliisin sisällä välillä kenttä – liikenne- ja erityispoliisin turvavartiosto. Sitten mieleeni muistui perjantain valtioneuvoston turvallisuusasiantuntijan puhu vähän äläkä varmasti sano mitään -tyyppinen radiohaastattelu, sekä tutkiskelin myös poliisitiedotetta asiasta. Minulla hutikuti.

Rajapinnan on täytynyt sittenkin olla valtioneuvoston ja Helsingin poliisin välillä. Niistä viimemainittu ylireagoi, koska ilmeisestikin sillä on jotain todistettavaa Kaisaniemen kaasutuksen syyteharkintaan siirtymisen tähden; sanoisinko jo suorastaan tilit tasattavana. Ensinmainittu taas yrittää hallita minä tulee nähdyksi.

"Valtionjohdon turvallisuusjärjestelyissä paljastui kiusaannuttava rajapinta, joka johti sekoiluun ja selittelyyn."

Onko apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen ihan varmasti tehtäviensä tasalla? Sitä kysyn, koska silmiini sattui Iltalehdestä palstatilan löytänyt pahantahtoinen vuoto, jossa oltiin keskustelevinaan Elokapinan taustayhdistyksen rahankeräyksestä, mutta oikeasti tarkoitettiin tiesmitä. Tämä oli jo toinen munaus saman porukan kohdalla.

Niinikään pohtisin sitäkin ovatko valtioneuvoston turvallisuusjärjestelyt todellakin rakenteellisesti ja teknisesti noin kovat, että talonsisäinen hallinnollinen yksikkö voi elää kuin ei ulkomaailmaa olisikaan? Senhän se nimittäin tekee, jos kokouspaikkoja ja kulkureittejä muutellaan. Vaikka kuinka yritettäisiinkin, ettei tämä näkyisi ulospäin.

Toistaiseksi en tunne mokoman valmiusyksikön operatiivista suorituskykyä kyllin, jotta siitä tarkemman arvioinnin antaisin; totean vain, että sen olevan syytä olla kova kyetäkseen suoriutumaan otetusta johtoroolista. Roolista, jota poliisi ei esityksen vähäeleisyyden tähden tunnistanut eikä siksi kunnioittanutkaan käytännön toiminnassa.

"Valtioneuvoston valmiusyksikön operatiivisen suorituskyvyn on syytä olla kova suoriutuakseen johtoroolistaan." 

Helsingin poliisilla on kasvun paikka. Tavoitetaso on maailmanluokan metropolin poliisilaitos, jonka päällikköviranhaltija lyö laudalta kaikensortin talonsisäiset. Ei tulisi voida päästä käymään, että sisällä ja ulkona mennään eritahtiin, koska niin ei yksinkertaisesti voi arvohenkilöiden sekä avainkohteiden suojausta hoitaa.

Tavoitetasolla ei liioin anglismilla sanoen kasattaisi syytteitä, koska pelataan marginalisoidakseen disruptiivinen ulkoparlamentaarinen aktivistiryhmä. Jotta kaikki toimisi; olisi tarvittu turvavartiostoa ja kaikkein kipeimmin sen päällystöä, joka olisi yhdistänyt pisteet oikealla tavalla huolehtien myös tiedonkulusta.

Suurempaa salaliittoa en tässä silti näe. Kyse on suomalaisen nationalismin ylhäältäpäinjohtamisen perinteestä, joka on yhä suuremmissa vaikeuksissa muuttuvassa maailmassa missä raha ja vallassaolevana nähdyksi tuleminen ratkaisevat. Siinäkin maailmassa tarvitaan kyllä yhä turvallisuutta sekä poliisia.

"Helsingin poliisilla on kasvunpaikka tullakseen siksi maailmanluokan poliisilaitokseksi, joka sen pitäisi olla."

Kyseisessä maailmassa poliisin mielipide ei ratkaise sopivan rajoja; se ainoastaan toimeenpanee ne käytännössä. Kaikki ei liioin ole niinkuin poliisi sanoo tai viimeistään muutu sellaiseksi jälkeenpäin, kun ulospäin kommunikoidaan. Näin tosin eräät taitavat yhä luulla, kun kerran vieläkin mietitään kuka tätä johtaa ja kenellä on puheenvuoro.

Some on tietysti riemastunut, kun kaikki privaatisti mitenkuten selviytyvät ressukat voimalla seitsemän miehen nyt kiljuvat kuria hipeille. Auttaako pohdinta sukupolvien välisestä solidaarisuudesta; ja, että ainahan joku edelläkävijä on joutunut kapinoimaan näkyvästi maailmaa muuttaakseen? Onko se edes tarpeen?

Mahdollisesti, jotta kansan syvien rivien kunnioituksen ja merkityksen perääminen ei saa heitä hylkäämään tosiasiapohjaista maailmankuvaa tai liberaalin demokratian ydinarvoja. Eikä ilmene roistoa heistä hyötymään. Varottakoon, että mikä tapahtui tammikuussa Capitolilla Amerikassa; ei tapahdu Suomessa minkään varjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.