keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Videokommentaari

(Kuva: kuvakaappaus Chosenone/Youtube) Blurrasin kaikki näkyneet kasvot, koska
niillä ei ole vastaavaa merkitystä blogitekstilleni. Kuvasitaatti arvostelutarkoituk-
seen. Mustat nuoli ja neliö minun.

Tässä iltana eräänä tein huvikseni tavanmukaisen haun sanalla vartija Youtubesta ja löysin sieltä videon, johon en linkitä. Sanon tässä postauksessa muutaman sanan asiasta, koska aiheensa lisäksi se valottaa Reilan turvapalveluiden toimintaa käytännössä. Itse kinaan tai osallisiin en välitä ottaa mitään kantaa.

Lähden liikkeelle Chosenonen kertomuksesta, että kyseessä on ollut asiakkaiden välinen suukopu tai peräti kohta-alkava tappelu yleisölle avoinna olevassa Olarin Prismassa. Mitä olisi voitu tehdä? Väitän, että "vartijalla ei ole oikeutta poistaa julkiselta paikalta" tai "ei saa poistaa ilman henkilökunnan lupaa" ovat ainakin osin huuhaata.

Voimassaoleva laki sanoo näin. Onko tavaratalo muka järjestyslain asianomaisen alakohdan tarkoittama tie, katu, jalkakäytävä, tori, puisto, uimaranta, urheilukenttä, vesialue, hautausmaa tai muu vastaava alue, joka on yleisön käytettävissä? Vai ehkä sinne pitää olla kulkulupa, joka tulee peruuttaa ennenkuin saa poistaa?

"Väitän, että 'ei saa poistaa julkiselta paikalta' ja 'oltava henkilökunnan lupa poistaa' ovat ainakin osin huuhaata."

Näin asia saatettiin mahdollisesti nähdä vuosien 2002-2015 välisenä aikana; laki oli silloin toisennäköinen ja muotiin oli tullut ties miten pätevöityneiden itsetarkoituksellinen sekä omaa etua ajava selittäminen. Tuskin valtuudet olisivat tuolloinkaan kesken loppuneet; henkilökunta eväsi palvelut ja vartija kehotti poistumaan. [Poista]

Aivan niin, eihän koskaan ole tarvinnut – eikä tarvitse nytkään – ensin antaa lyödä tai käydä kiinni, jotta tilanteen saa rauhoittaa. Tänään toimenpiteen kohteen puheiden, käyttäytymisen ja tilanteen kokonaisuutena voi jo katsoa oikeuttavan poistamisen. Hätävarjelu ja yleinen kiinniotto-oikeuskin ovat olemassa. Pyysikö Chosenone apua?

Hiljaa sekä eripäälleen tai muuten ulos; sen vaikeampaa tämä ei ole koskaan ollut ja tuskin on nytkään. Ei siihen olisi järjestyksenvalvojaa tarvittu; häiriökäyttäytymisen vuoksi poistamaan. Pahinta on päättämättömyys. Pelkäsivätkö vartijat kaikkien yhdessä käyvän kimppuunsa vai nettivideoon joutuminenko olisi ollut pahinta?

"Hiljaa sekä eripäälleen tai muuten ulos; sen vaikeampaa tämä ei ole koskaan ollut ja tuskin on nytkään."

Niinno, sehän siinä tietysti on, että pitäisi uskaltaa, kyetä, tarkkailla, ajatella sekä suunnitella; toisinaan tämän kaiken pitää sujua jopa yhtä aikaa, koska sellaista se operatiivinen turvallisuustyö vain on. Tuleeko nykyisellä turva-alalla aina vaikeuksia, jos sanoo tai tekee jotain, mutta sitten ei jos seisoo hiljaa tumput suorina?

Voi olla. Elät pääomaehtoisessa luokkayhteiskunnassa; siellä työtätekevä ihminen on aina jokseenkin epävarma asemastaan; turvallisuustyössä voit ensin saada turpaasi, sitten vainoajan riesaksesi, oikeudellisessa jälkipelissä voi käydä miten tahansa ja lopulta jäät täysin yksin. Näin se on osuuskaupassa ja lähiyhtiössäänkin.

On luku sinänsä, jos Reila on onnistunut murtamaan turva-alan työntekijöiden identiteetin poistaen siitä perinteisesti vahvasti vaikuttaneet ylpeyden ja tarpeen käyttää valtaa; korvaten ne palvelijuudella. Sitä en näin ohuella näytöllä vielä mene sanomaan, mutta kyllä tämän tapauksen mitääntekemättömänä toljottaminen on tavattoman noloa.

"On luku sinänsä, jos Reila mursi turvallisuusalan työntekijöiden identiteetin ja muutti heidät palvelijoiksi."

Niin, sitten tulemme postauksen alun kuvaan; halusin osoittaa, että kyllä Reilassakin yhä kuljetaan merkit ja vyö päällä töissä. Mutta miten liene toden suorituskyvyn laita, kun ressukallahan roikkuvat PMR-puhelimen kevyen headsetin piuhatkin esillä? Lyhyesti sanottuna, epäammattimaisen näköistä.

Kuvassa saattaa olla maailman kovin myymälävartija, mutta hän voi silti tarttua, takertua, kuristua tai menettää pääasiallisen viestivälineen hallinnastaan. Voit sanoa sellaisen ehkäisyä sotilaallisesti oman toiminnan suojaamiseksi tai siviilimäisesti työturvallisuudeksi; sejasama. Eivät kai nuo piuhat sentään ole teillä yhteiskäytössä?

Siispä; ovatko Reilan oranssipaidat vartijoita vai joitain harrastelijanäyttelijöitä? Hekö eivät sitten enää käytännössä suorita vartiointitehtäviä lainkaan, kun on niin kiire palvella asiakkaita kaupan töissä. Vai vaatiiko kaikki erityisten vartijavaltuuksien käyttö tänään aina jonkun HOK-Elannon pomon nimenomaisen komennon? Eikai?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti



OHJEET

Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.