sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Kaikki ei aina voi olla ei käy -asennossa

(Kuva: Jari Kähkönen) Käytän uudelleen vanhaa ihan toisen postauksen havainnekuvaa,
koska paremmastakaan ei makseta.
Kävelin Karpalokaaren liikuntahallin pääsisäänkäynnin editse. Näin kuinka kaksi miestä kyykisteli ovensa edessä pälyillen ympärilleen sen näköisinä kuten epävarmat, tietämättömät, osaamattomat tai pahanteossa olevat yleensä tapaavat. Teippasivat telkipesää umpeen, ettei ovi lukittuisi. (1)

Alkaa keskustelu. 

- En tiedä pyydettiinkö noilla katseilla neuvoa tai apua, mutta käyttäkää oven aukipitämiseen kulunvalvonnan ohjauskomentoa
- Ei me voida niihin vaikuttaa
- Pysyy nimittäin kiinteistön tekniikka paremmassa kunnossa pidempään
- Oliko vielä muuta?
- Ei ollut muuta

Kävelin pois.
"Miehet teippasivat telkipesää umpeen estääkseen pääovea lukittumasta kuitenkin samalla pälyillen ympärilleen."

Nauroin hyvällä halulla äskeistä kohtausta, kun pysähdyin talviaikaisen kävelyreitin tavanomaiselle levähdyspaikalle, vaihdoin nahkahanskat villasormikkaisiin ja kirjasin tapahtuneen sananvaihtoineen muistivihkoon. Sehän oli kuin suoraan Watergatesta! No, tuo oli todennäköisesti vain junnujen sählypeli, joka ei anna aihetta enempään.

Minulla on tosiaan parempaakin käyttöä vapaa-ajalleni kuin seistä 26 asteen pakkasessa inttämässä toissijaisista asioista tyypillisten kaikentietävien ja vielä kaikenvaltaistenkin isänniksi itseään luulevien karjalaisten kanssa. Ihmekään, että ihan suututaan, jos joku sanoo etteivät tiedä, eivät saisi sekä toimivatpa vielä väärinkin.

Kokonaisuutena tilanne on kuitenkin kohtuuton ja epäinhimillinen. Ei ole paikallaolevaa henkilökuntaa, kiertävää kiinteistövalvontaa eikä vartiointia. Puuttuu niinikään käsitys siitä onko tämä pelkkä korttilukko vai kulunvalvontajärjestelmä sekä kuinka kumpaakaan käsitellään tai ohjelmoidaan. Kaikki nämä puutteet ovat päällä yhtä aikaa.

"Kokonaisuutena tilanne on kohtuuton ja epäinhimillinen. Henkilökunta, tiedot, taidot sekä välineet puuttuvat yhtä aikaa."

Kaikki ei yksinkertaisesti voi olla ei käy -asennossa samanaikaisesti. Jos päätetään olla käyttämättä paikallaolevaa, kiertävää tai edes päivystävää henkilökuntaa, pitää tukeutua tekniikkaan. Jos tekniikka on väärin suunniteltua, alimitoitettua, ominaisuuksiltaan riittämätöntä eli kukaan ei hoida sitä, puute pitää korjata.

Vihonviimeinen vaihtoehto on vapaaehtoisten tilojen käyttäjien kouluttaminen, koska oikeiden ajattelumallien ja ongelmanratkaisutaitojen perille saaminen on haastavaa. Kulkemiset pitää ensin uudelleenreitittää sekä opastaa; vasta aivan viimeksi – ellei mikään muu tosiaan auta – manipuloidaan ovia.

Tämä ratkaisun tekeminen ei nimittäin ole mitään leikkiä, koska ensin pitää osata olla rikkomatta lukkoja, ovia tai ovipumppuja ja sitten aiheuttamatta lisävaaraa. Aivan yhtä hyvin oikea vastaus voi olla sekin, että aluksi ovella päivystetään päästäen asialliset sisään ja lopuksi ulos. Oma napa pitää tulla viimeksi.

"Kaikki ei voi olla ei käy -asennossa. Ensin henkilökunta, sitten tekniikkaa ja viimeksi koulutetut vapaaehtoiset."

Niinpäniin. Siinähän sitä taas ollaan, kun sisäovet sekä manipuloitu kuori ovat auki samanaikaisesti; tuolla on jo lähimenneessä varasteltu ja sytytetty tulipalon alku. Sitten on aina raikas omavaltainen esteen poistaminen, koska jostakusta auki manipuloitu ulko-ovi oli epäilyttävä. Tai poistuessaan vain tempaistaan pitkästä salvasta.

No, seurauksenaan tehdään rikosilmoituksia, remonttiurakoita, päivystävä huoltomies joko odottaatököttää lukkoseppää tai iskee ovenrivan alle kakkosnelosen lankun. Pahinta on kuitenkin omavaltaisuuden ja välinpitämättömyyden tarttuminen huonon esimerkin muodossa – ne tärvelevät turvallisuuskulttuurin pitkälti tulevaisuuteen asti.

Miksi? Koska yksi ei kertonut toiselle tilavarauksesta tai kolmas jätti tarkistamatta kulunvalvonnan ohjelmoinnin arkipyhän edellä. Enkä postaa sillä, että iso talo sekä yhden pomon ja kolmen toimihenkilön erikoistunut toimisto olisi lähtöjään yhtään parempi; sielläkin sitä kulunvalvontaa pitää muistaa ohjelmoida.

"Oli kuinka oli. Kulunvalvonta ei 'ohjelmoi itse itseään' kuin harvoissa vakavissa turvallisuuspoikkeamissa."

Kaikki ei aina voi olla ei käy -asennossa, koska se on yksinkertaisesti kestämätön ja mahdoton tilanne, jossa voidaan vain toimia huonolla tavalla. Turvallisuusjärjestelyjä ohitetaan tai kierretään, rakenteita rikotaan, laitteita käytetään käyttötarkoituksensa vastaisesti sekä lopulta turvallisuus katoaa kokonaan kun jotain vakavaa sattuu.

Kaikki ei voi olla kaikenaikaa kaikille auki. Ne eivät myöskään voi olla aina lukossa, koska joku voi jäädä kovilla pakkasilla ulos hiestämärkänä urheilusta tai sisävaatteissa. Hallin suljettuna oleminen saa myös kummasti tapahtumien valmistelun sekä aloituksen tökkimään. Jonkun pitää osata, olla avaimet ja puhelin ynnä kyetä tekemään päätöksiä.

Päätöksentekokyky ei kuitenkaan ole sama kuin omavaltaisuus, sillä vaikka tilojen käyttöoikeus onkin tai ne omistaa kunta; veronmaksaja- ei voi tällöinkään menetellä kuin omansa kanssa. Hän ei nimittäin tiedä, osaa ja tuskinpa ottaa vastuuta vahingoistakaan. Muutenhan kaikki kykenisivät hoitamaan turvallisuutensa itse.

Jälkikirjoitus: seuraavana iltana ovi oli kiilattu koreasti auki oletetulla sählymaalivahdin hanskalla. "Kulunvalvonta" on täysin äänetön sekä polttaa yhtä ja samaa suorakaiteenmuotoista punalediä. Mitään ei tapahdu eikä ketään näy missään. 😄😃😂 (2)

Eihän näihin kumpaankaan tapaukseen oikein voinut muutenkaan reagoida kuin lähettää Kontiolahden palautepalvelun kautta viestiä kuntaan.

(2) Jälkikirjoituksenjälkikirjoitus: kunnan vapaa-aikapalveluista ilmoitetaan asiasta kiinteistönhuoltoon.

(1) Jälkikirjoituksenjälkikirjoituksenjälkikirjoitus: kunnan vapaa-aikapalveluista otetaan yhteyttä tilaisuuden järjestäjään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.