tiistai 23. tammikuuta 2024

Vartijavastainen paskanturaus, osa 1

Toimittajaksi mainittu Riika Raitio tuotti sisältöä koulun turvallisuudesta YLE:n nettiin. Se julkaistiin uutisena, mutta lopputulos on pahemman kerran vinonsorttinen ja tosiasioistaankin vajaa. Valitettavasti joudun siis avaamaan aiheen julkidebatille, jonka saanen – taas vaihteeksi – käydä täällä, itsekseni.

Jutun provosointiotsikko on klikkimallia. Eikö olekin huvittavaa kuinka kenen hyvänsä – pätevyydeltään arvoituksellisen oletetun kadunmiehen – naurettavinkin kyökinpsykologinen hokema on oitis journalistisesti nostettavaksi kelpaavaa viisautta, jos se on vain tähdätty yksityistä turvallisuusalaa vastaan?

Lisäksi Ahvenisjärven koulun vahtimestari Jussi Innanen on suoraan asianosainen – työtätekevä reppana – , joka ingressin jälkeen videossa seuraavaksi mölähti palkkansa puolesta. Kuule Jussi – jos nyt toisemme tuntisimme ja muka puheissa olisimme – mistä sait päähäsi, että yksikään vartija haluaisi sinun työpaikkasi?
"Kuule Jussi. Mistä sait päähäsi, että yksikään vartija haluaisi työpaikkasi? No, heitä vastaan saakin sanoa mitä tahansa."  
Jaaha. Olihan sillä videolla muutakin: sosiaalista kontrollia ylikorostanut ja kaiken vartijan toimijuuden riistävä poliisioikeuden dosentti Henri Rikander. Tohtorin orientaatioperusta on siis se, että vartija kelpaa vain ovelle seisomaan sekä avainnippua kantamaan – oppilaat kuuluvat pedagogeille, etsintä taas poliisille.

Mokoman jälkeen kysyn, että kuinka ihmeessä tuollaisen kuvatuksen voidaan antaa ikinä-koskaan-missään kouluttaa yksityisen turvallisuusalan toimijoita tai niiksi pyrkiviäkään? Muistan paremmin kuin hyvin kuinka huolissaan menneessä on oltu asenteiden siirtymisestä ja henkilökohtaisesta sopivuudesta kouluttajaksi.

Voi tietysti olla, jottei yksityisen turvallisuusalan ole tarkoituskaan mitään tehdä. On vain saatavilla, tulee pyydettäessä paikalle, yrittää estää tai rajoittaa mitä ikinä olikaan tapahtumassa ja pyytää sujuvasti anteeksi itseään sekä – etenkin jälkikäteisessä välienselvittelyssä – peloissaan kerjää työpaikkansa säilymistä.
"Riittääkö 'turvallisuudeksi', jos ollaan, tullaan, näytetään tekevältä ja lopulta pyydetään anteeksi sekä kerjätään?"  
Mutta koska nyt YLE:n mediatilassa ollaan, pitää alkaa siitä kuinka kallista vartiointi on, ja muistuttaa, ettei moista oikeastaan missään koulussa ole. Hah, löisin lompakkoni tämänhetkiset kolikot vetoa, ettei tuo siviilitonttu edes tiedä mitä se paikallisvartiointi tarkoittaakaan; kunhan vain copypasteaa jonkun toisen lähettämää sähköpostia.

Panin tuollaisen otsikon ja nimittelen Riika Raitiota, koska hän ei edes tajunnut, että Vantaan tilapalveluliikelaitos joutui hakemaan elinkeinoluvan ja kortittamaan henkilökuntaa, koska työnsisältö. Se; mikä on siis lupavapaata kaupungin palveluksessa olevalle vahtimestarille, on luvanvaraista ulkoiselle toimeksiannosta.

Lisäksi; se on tilapäis- eikä satunnaisvartiointi, koska viimemainittu on terveisiä sotilasturvallisuudesta ja viittaa historiallisesti celsius-luokan kohteisiin, joilla tarkoitettiin perinteisesti esimerkiksi kehäaidan takana olematonta sotilaskotia. Ehkä aristoteeliset olivat siis oikeassa; jos osaat asian, osaat sen myös toisille opettaa?
"Riika Raitio on siviilitonttu, joka käyttää lukuisia kertoja termejä väärin tai ymmärtämättä niiden merkitystä."  
Hahhaa. Seuraavaksi kiinnitän huomiota Jämsän kaupungin johtavan rehtorin sitaattiin, jolle nauran hyvällä halulla. Jos rupeaa vartijoiden asenteellisessa vähättelytarkoituksessa väsäämään vääristynyttä maailmankuvaa, olisi ihan kiva, ettei tarttuisi siihen missä heidän toimivaltansa on kaikkein vahvimmillaan.

Näinhän on juuri ulkoisen väkivallan tai sen uhan suhteen. Itse asiassa; kuka tahansa näkö- tai kuuloetäisyydelle sattunut aikuinen voisi estää ja lopettaa väkivallan vaikka voimakeinoja käyttämälläkin, mutta sehän ei ollutkaan pointti. Pointti oli rakentaa ja suojata kehäpäätelmä vartijan hyödyttömyydestä. Hen-ki-lö-suo-je-lu.

Kiero tarkoitusperä luiskahti näkyviin jo edellisen kappaleen rahapohdinnoissa. Siispä ollaan jotakuinkin valmiit holtittomaan persluisuun, jossa seuraavaksi viilettävät ohi vähättelevät väittämät toimivallasta. Vai vielä palkkaa? Korrektit termit ovat toimeksiantaa sekä poliisin ja rajavartiolaitoksen avuksi asetettu järjestyksenvalvoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.