perjantai 5. tammikuuta 2024

Riku Rantala: M/S Mystery podcast, osa 2

Jatkuu täältä. Huomattavasti vaivaannuttavampaa M/S Mysteryn kolmannessa tuotantokaudessa oli väitetty alaikäisen valvomattoman laivalle pääsyn mahdollistaminen; vastaavaa on tosin ilmennyt aina, muodossa tai toisessa. Takana voi olla monenlaiset tarkoitusperät, mutta silti niin ei pitäisi ikinä tehdä.

Oletko esimerkiksi varma, että alaikäinen on sopiva erityisasemaansa ja kestää sen myös? Tai ettei kyseessä sittenkin ole kolmannen osapuolen kiero lähestyminen, vaikka sinä luulit olevasi se joka lähestyi? Järjestystä ylläpitävän henkilön pitää olla terve tasapainoinen aikuinen, jolla on oma elämä ja kyetä hallitsemaan sen kaikkia osia.

Siispä; kaikista mahdollisista syistä, asiallinen suhtautumistapa ja ammattimainen etäisyys ovat tarpeen. Jos kuntosalin respa olisi houkuttautunut, hyväksikäytetty tai kadonnut, noilla toimintavoilla kiinnijääminen olisi ollut vain ajan kysymys. Penaltin saantia ei olisi voinut välttää. Sarjamurhaajahypoteesi on yksinkertaisesti naurettava.

"Turvallisuushenkilöstön asiallinen suhtautuminen ja ammatillinen etäisyys ovat aina sillointällöin myös pettäneet."

Niinpäniin. Vihjailut fyysisestä käyttäytymisestä tai kameran edessä seisomisesta, kun näkösuojassa tehdään väkivaltaa, ovat yhtä löysiä kuin se sentään ohjelma-ajalla poissuljettu laivankanneltaheittämisjuttu. On taas jollakulla suu kälkättänyt täysin vailla tietoisuutta, että kuka keskustelun mahdollisesti kuulee ja kuinka reagoi.

Moinen on kiusaannuttava ammattimaisuuden puutteen ilmaus silloinkin, jos hurskaasti otaksutaan puheiden olevan vain puheita. Sekin puoli ihmisyydestä nimittäin löytyy, että yhdet maustavat juttujaan sitä mukaa kun tarpeelliseksi havaitsevat ja toiset ”hakevat apua” vaikkei aina ole ihan selvä että mitä eikä mihin.

Järjestysmiehet, vahtimiehet, (puoli)matruusit tai järjestystä ylläpitävät henkilöt eivät ole pyhimyksiä eikä superihmisiä, vaikka heillä oli ja joillain on yhä tuollainen työ. Mutta heillä on samat syyttömyysolettama sekä yhtäläinen eli jakamaton ihmisarvo kuin kaikilla muillakin. No, saittepa puhua ja palkkakin juoksi.

"Jollakulla on taas suu kälkättänyt täysin vailla tietoisuutta, että kuka keskustelun mahdollisesti kuulee ja kuinka reagoi."

Riku Rantala: M/S Mystery, kolmas tuotantokausi; on siis levoton hutsinputsi rönsyilevää tarinaa Helsingin Katajanokalta Turun Airiston kautta Poriin ja aina Malesiaan asti. Humaanisti nähtynä se täyttää turvallisuuden, joukkoon kuulumisen sekä mielihyvän perustarpeita kommunikaation kautta.

Voi jopa sanoa, ettei podcast ole sen paremmin niin hyvä eikä niin huonokaan, jotta sitä pitäisi muistella. Olipahan vaan. Silti mokomankin kahdeksan jakson törinäkaksikymmenviisiminuuttisen varjolla työnnetään maailmaan ja vahvistetaan aikalailla törkeää kaunayhteiskunnan tavanomaista viisautta.

Ei yksinkertaisesti mene jakeluun, että jokaisella palvelulla on niin ehtonsa kuin hintansakin. Vaikka siis on asiakas; väitetty tietämättömyys, ymmärtämättömyys tai suorastaan loukkaantumisen tunne ei mitätöi turvallisuutta palvelun ehtona. Ja ostitpa jotain muuta kuinka paljolla tahansa, turvallisuutta ei silti ikinä myydä kylkiäisenä.

"M/S Mysteryn kolmas tuotantokausi on levoton hutsinputsi rönsyilevää tarinaa, joka ei ole hyvää eikä huonoa. Se vain on."

Sellainen on podcast kuin on yleisökin? Näin asia saattaa olla viisainta nähdä, koska taas jälleen kerran on aikaansaatu vallankäytöllinen vulvamalli, jossa päättäjä ja maksaja omivat kaikki edut, mutta jättävät vastuun sekä riesan kokonaan tekijälle. Onneksi (puoli)matruusi-vahtimiehet eivät tule turvafirmasta. Taivas varjele!

On siis ihan sama, että kuinka täyteen reikiä mokomankin purtilon tykittää tai miten perusteellisesti sen tekijöitä ripittää; mikään ei silti tule paremmakseen. Julkisen vallan kiinnostus on pitkälti nimellinen, varustamot keskittyvät bisnekseensä ja matkustajien huutoäänestyksenkö pitäisi asiat ratkaista?

Nämä niin kutsutut keskustelut siis päättyvät niinkuin ne tapaavat aina päätyä. Joko pölistään toistensa ohitse ja lähtökohtia ymmärtämättä tai yhden pitäisi silkasta huumorintajusta ja humaanista ihmisrakkaudesta ottaa kaikki riskit kannettavakseen, jottei toiselle tule paha mieli. Ei tule mitään. Ei ole koskaan tullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.