keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Perkelöitymisen välttämisestä

(Kuva: Jari Kähkönen) Vakiintuneen journalistisen käytännön mukaisesti kuva ei liity
mitenkään mihinkään.
Älä ole höpsöliini. On laitettava riskiarviointi, johtaminen ja väkivallantorjuntataidot 
kuntoon sekä vähintäänkin tehtävä varaus turvallisuusvartiointiin(tämä muuten ei sitten ole mikään anglismi) siirtymisestä. Luultavasti joudutte myös palkkaamaan päätoimisen turvallisuusvastaavan.

Isossa kuvassa sekä pitkässä juoksussa on vaikutettava yhteiskunnallisesti, että svetisismillä opetustarkoituksessa sanottuna rauhan rikkominen kriminalisoitaisin. Tällöin sellaiset koskemattomuutta loukkaavat teot kuin tuppaavat nykyään jäämään kunnianloukkauksen tai lievän pahoinpitelyn ulkopuolelle alkavat tuottaa seurauksia.

Journalisteihin kohdistuva epäasiallinen käyttäytyminen on vain yksi merkki laajemmasta kriisistä, joka vaatii yhtä taloa ja päätoimittajaa kovempia toimia. Oikeusvaltio on epätäydellinen; siinä vallitseva perusoikeuskäsitys on vajaa. Tottakai röyhkimykset, jotka tekisivät muitakin rikoksia; käyvät tällöin käsiksi vrt. kärkeni.
"Oikeusvaltiomme on vajaa; laki ei kata riittävästi todellisuudessa tapahtuvia, koskemattomuutta loukkaavia tekoja."  
Karjalaisen toimituksen luottamusmies Olli Sorjonen antoi YLE Joensuulle radiohaastattelun aiheesta, kun olin jo ehtinyt tekemään edelläkäyneen ajatustyön. Sanojensa johdosta minulla ei ole aihetta muuhun kuin panna alleviivaus kohtiin riskiarviointi sekä väkivallantorjuntaidot.

Se pitkittyi, joten se perkelöityi – kuului vanha poliisisanonta silloin, kun olin vielä etelässä kuukausipalkalla ja työvuorolistoilla nuoruudenammatissani. Minkä takia Karjalaisen sekä median yleistä haukkumista piti jäädä kuuntelemaan? Jos ei itse osaa irroittautua ja katkaista keskustelua, sitä varten on olemassa työpari – nytkin.

Katsominen, kuunteleminen, ihmistietämys, yleistieto ja paikallistuntemus ovat kaikkein tärkeintä. Jos jotain pahaa kuitenkin silti sattuu, normaalilla päättäväisyydellä sekä toimintakyvyllä pääsee yllättävän pitkälle. Jos on yhä tarvetta, vasta tämän jälkeen aletaan soveltaa turvallisuusjärjestelyjä. Höpsöliinit.

Turvallisuus ei ole mitenkään vaikea asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.