lauantai 8. huhtikuuta 2023

Minä jo ihmettelinkin, että mihin ne skandaalit unohtuivat

(Kuva: Jari Kähkönen)
Olin aikeissa kynäillä ilkeillen pitkäkestoisesta taktisesta tutkinnasta ja oikeuslääkkeen jonoista, mutta Helsingin Sanomien Roosa Welling säästi vaivani. Hän teki tämän ahdaskatseisen, asetelmallisen sekä luokkakantaisen paskajutun – luonnollisesti yksilösankaria nostaen.


Onhan yksityisen turvallisuusalan työkulttuuri myrkyllinen; sitä ei kiistä kukaan rehellinen, pätevä ja normaaliaistinen ihminen. Mutta; toisin kuin Wellingin palvelema keski-ikäisten keskiluokkaisten keskinkertaisten sääty kernaasti väittää, kyse ei ole sattumasta eikä oikeasti yksilöistäkään. Sellainen luulo on likinäköisyyttä.

Katsokaas; ei turvallisuuden varhaisvuoro murtaudu sisään – surmaa, sieppaa tai aja pakosalle kaikki – , jotta myöhäisvuoro voisi käyttää valtaa pimityksellä, rahastuksella ja selkäsaunan uhalla. Moinen on silkka keskiluokan ylenkatseinen ennakkoluulo – eräs usein sivuamani musta-asuinen mies hakkasi -syndrooman jatke.
"Yksityisen turvallisuusalan työkulttuuri on myrkyllinen, mutta kyse ei ole sattumasta eikä oikeasti yksilöistäkään."
Victor Carlsson on hyvä löytö – väittää naama vakavana olevansa itsekin niin syrjittyä vähemmistöä kuin kiusattukin – , mutta vahvistaa kaikki stereotypiat miksi turvallisuustyöhön muka aletaan tai siitä jopa tykätään. Niissä on senverran perää, että vallan- ja voimankäyttö ei voi olla vierasta – muuten on väärällä alalla.

Sitten tulevat epäkypsät sekä kouluttamattomat nuoret miehet, joiden soveltuvuus ammattiin on arvoitus – ketä on ujostuttanut näin pahasti, että ei uskallettu sanoa j-sanaa? Tyypillistä; ikäänkuin siihen tuosta vain silkalla vertaishyväksynnällä pääsisi. Höpöhöpö. Välissä on ainakin maksaja, työnantaja ja viranomainen, siviilinainen.

Luonnollisesti – aitoon keskiluokkaisen yksilösankarin tyyliin muistetaan muistuttaa alalla olevan sopivia sekä hyviäkin, mutta ei löydy vertaisjohtajuuden käsitettä sen paremmin epäkohdasta ilmoittajaksi kuin voimankäyttövirheeseen puuttujaksikaan. Taustoittaakin pitää; siispä runsaasti linkkejä ja siteerataan kahta tohtoria.
"Ketä ujostutti noin pahasti, että epäkypsien ja kouluttamattomien nuorten miesten joukkoa ei nimitellä JENGIKSI?"  
Eikö Wellingillä hälyttänyt edes, kun sitaatti aiemmille vertaisille valehtelevasta työnjohtajasta(antoi muka potkut) tuli eteen? Häkellyttävää. Noin erillisissä todellisuuksissa eivät täysikasvuiset, terveet ja tasapainoiset ihmiset elä. No, jos ainoa päämäärä oli pysyttää luokkayhteiskunta ei ole pakko saada 3/3 – vähempikin välttää.

Ja – hohhoijaa – juttu jatkuu tutulla tuntimääräviisastelulla, mutta pännän ollessa tunarimaisella yleistoimittajalla; tämä ei saa kysytyksi, että voisiko sopimattomaksi havaitun erottaa siltä ”viisivuotiselta kurssilta”. Seuraa siivu Ruotsin ihannointia, josta nauru sekä pieru – ei se tuokaan maa mikään ihanne ole. Kaukana siitä.

Resensentin vilpittömyyttä vastaan puhuu myös seuraavana edessä oleva jo kyynelet silmiin tuova naurunaihe, jonka mukaan kaivatut pääsykokeet voisivat olla alueellisesti sovelletut. Voivoi. Tämä on juuri sitä keskiluokan kyttäämistä ja jurraamista – plebeiji plebeijinä, kunhan vain itse on tälle koskematon yläpuolinen.
"Eletään erillisissä todellisuuksissa, ihannoidaan Ruotsia ja perätään alueellisesti sovellettuja pääsykokeita."  
Syy on seuraava. Victor Carlsson ei ole mahtanut oikeasti järjestyksenvalvojan työtä lopettaa, jos kerran vittuileva sekä vähättelevä ylempi keskiluokkainen saattaisi jo seuraavana yönä olla niska-housunkaulus -otteessa. Ehkä hän opiskelee, muttei ole vielä läheskään valmis eikä yrityksellään luultavimmin ole vielä y-tunnustakaan.

Tjaa-a. Kuten kuvaan kuuluu: tämän maailman wellingit eivät tuon maailman ihmisiä tunne, joten on peräti osattu soittaa Turvan pressikselle – muutenhan juttu olisi yksipuolinen; kukaan ei tasapainottaisi, kohtuullistaisi tai puhuisi puolesta. Muistan valitettavasti vieläkin Kymäläisen sauhuamisen MTV:llä Ison Omenan jälkilöylyissä.

Vaan kylläpä ollaan tällä erää sovinnollisia. Ei tunnista rakenteellista ongelmaa, takavuosina saattoi ehkä olla ja hahahhaa ”mädät omenat”. Unohtamatta tietenkään lisätä jutun loppuun verkkolomaketta, jotta kaikista ovista ja ikkunoista taas tulvisi niitä entisiä sekä jos nyt ei aivan heidän niin edes jonkun uhreja.
"Sitten vuoroon pääsee tälläerää sovinnollisen pohtiva pressis ennen pakollista verkkolomaketta."  
Onko tämä jo niin tylsä, vanha ja väljähtänyt juttu, jotta parhaiten kommentoisin jättämällä sen omaan arvoonsa? Ymmärrän, jos joku niinkin ajattelisi. Maassa on juuri pidetty eduskuntavaalit; juhannukseksi saattaa tulla uudet hallitus, hallitusohjelma kuin sisäministeri linjauksineenkin, joista riippuu paljon. Siksi bloggaan.

Kantani on, että uusille on tultava karsivat pääsykokeet ja he käyvät ammattikoulussa perustutkinnon – alalla jo olevat voivat täydennyskouluttautua työkokemuksensa sekä urasuunnitelmiensa mukaisesti. Nykymalli, jossa ”vartijan peruskoulutus” on heh-heh ikuisesti keskenjääneen ammattitutkinnon "osatutkinto"; ei enää käy.

Todellinen vallankumouksellisuus tulee tästä seuraavasta työvoimakapeikosta – sen jälkeen yksityisen turvallisuusalan väkeä ei enää kohdella, varusteta, palkata, miehitetä eikä etenkään pidetä sellaisissa työoloissa kuin nykyään. Tämä tosin ei käy kenellekään – ala itsekin mukaanluettuna – sen tähden näitä juttuja tulee riittämään.
 "Kommentoin koska eduskuntavaaleja seuraa uusi hallitus ohjelmineen ja sisäministeri linjauksineen."
Luuletko sinä, että tämä maailma toimii niin, jotta kuka tahansa voi kouluttautua ja saada tämän jälkeen asiantuntijuuttaan vastaavat olot, tulot, kohtelun sekä aseman? Höpöhöpö. Rikkaat ja vallanpitäjät nostavat oikukkaan epäoikeudenmukaisesti jotkut itsensä sekä proletaarien ynnä kurjien väliin takaamaan näin pysyvän vastakin.

Kuinka siis aputyöläistasoinen – itsekin vain häthätää työväen- eikä alaluokkaan kuuluva eläjävoisi turvallisuutta tuottaessaan ja ylläpitäessään kajota kehenkään? Siksi tuntien varoaika ennen kierrokselle lähtöä tehtaassa, kehityksen hitaus useiden vartiointimuotojen synnyssä ja jatkuva kyseenalaistaminen kuten tämä juttu.

Maailmanluokan armeijoissakin poliisilla on virkamerkki sekä oikeus pidättää myös ylempiarvoinen – muuten on vain vartiomies tai mikäliene avaimenperä. On vähintään se yksi väkänen kauluksessa eli itseironisesti kuuluu – ei miehistöön eikä päällystöön – vaan kuormastoon. Turva-ala halutaan häpäistä paikalleen; siitä tässä on kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.