maanantai 17. huhtikuuta 2023

Hohhoijaa, ainakaan täkäläisille turvallisuutta tekeville ei tule suorituspaineita

(Kuva: Jari Kähkönen) Kuvassa Joensuun Plattaa eli kävelykeskustaa. Tietääkseni juuri
tässä kohtaa ei kuitenkaan tällä kertaa rähisty.
Tuhlasin kahdesti aikaani yrittämällä keskustella joensuisen rahvaan kanssa turvallisuudesta, mutta eipä ainakaan päästä sanomaan, jotten parastani yrittänyt. Tein myös yhden aika huolestuttavan omakohtaisen havainnon. No, ainakaan täkäläisille turvallisuutta tekeville ei tule suorituspaineita.

On taas aika tulitikkuleikkien; saattaisi lainata Alatalo-Rinteen luovaa työtä lievästi muokaten. Näin postasi muuan siviilinaisoletettu somessa; pyrkynään saada asiallaolleet tunnistetuiksi ja puhutelluiksi. Kiitos siitä. Itse tosin olisin sitä mieltä, että tymäkämmät otteet olivat paikallaan, jos otamme kehystiedot tosissamme.

Kyllä; mikäli kokonaistilanne taas vaihteeksi on, että tuossa banlieue’ssa olisi olemassa perusteet rikostenpaljastamistoimeksiannon solmimiseen, jotta melko vuolas vahinkokierre saadaan poikki ja tekijät vastuuseen. S-marketin kulmilla tulitikkuleikkineet olisi siis tällöin tullut ottaa kiinni.

"Joensuisessa banlieue'ssa oli jälleen koittanut aika tulitikkuleikkien, mutta tästä ei enää kotona puhuttelulla selvitä."

Silloin resursseina ovat kaikki käytettävissä olevat; olkoon miltä sektorilta hyvänsä. On samantekevää, että onko kyseessä minkä asteen vahingonteko tai tuhotyöpelleily loppuu ennenkuin tulipalo pääsee kunnolla alkamaankaan. Ai, sinä ihan olisit valmis soittamaan poliisit? No, ei sekään väärin ole.

Muttei toisaalta välttämättä liioin oikein. Äänipuhelu hätäkeskukseen, riskinarviointi, arvotaan oikea viranomainen, tehtävänilmoitus ja sitten lähdetään ajamaan paikalle henkilö- tai pakettiautolla; kestääkestääkestää. Kyllä tämä vähän siltä alkaa vaikuttaa, että keksimällä keksitään perusteita omalle toimimattomuudelleen.

Sekä mitä kummaa? Siviili hupailutarkoituksessa väärinymmärtää yleisen järjestyksen ja turvallisuuden sekä yksityisten turvallisuuspalveluiden eron, mutta rupeaa opettamaan sitä minulle. Suksikoon kuuseen. Tosiaan; ei ole täkäläisellä turvallisuutta tuottavilla kummoisiakaan suorituspaineita. Kaikki kelpaa, näemmä.

"Vaikutti päämääränä olevan enemmänkin oman toimimattomuuden oikeuttaminen ja turha hupailu ajankulukseen."

Seuraavaksi Cityssä...hahahaa...oli rikottu auton tuulilasia ja uhkailtu puukotuksella; tekijä karussa, poliisi pyytää vihjeitä. Monastiko pitää sanoa, että tuohon silkkaa Plattaa olevaan kävelykeskustaan pitää saada keskitetty järjetyksenvalvonta? Ei keneltäkään voi enää pyytää tätä ilmaiseksi eikä hyvää hyvyyttään.

Kauppojen, kauppakeskusten, ravintoloiden ja muiden yleisönpalvelutilojen on tehtävä oma tinkinsä täyteen. Käytettävä turvapalveluita, jotka yksinkertaisesti joko lähettävät vaikeuksien hakijat matkaansa tai toimituttavat heidät putkaan – tällä hetkellä on liikaa vapauksia laiduntaa. Siitä tämä pohjimmiltaan kertoo.

Keskitetty malli voisi myös hoitua ilman; edellyttäen, että kameroita on kattavasti, niitä tarkkaillaan jatkuvasti riittävän harvoista johtopaikoista ja paikoissa on toimivat viestiyhteydet. Muussa tapauksessa kamerat ovat leluja, johtopaikka taukohuone-pukusuoja sekä fyysisetkin turvapalvelut pelkkä työllistämistoimenpide.

"Nykytilanteessa vaikeuksien hakijoilla on yksinkertaisesti liikaa tilaa laiduntaa Joensuun Platalla eli kävelykeskustassa."

Resurssointi on monitasoista; kameravalvonta ja jalkapartiot ovat ehkä sen näkyvin, mutta silti kaikkein pinnallisin osanen. Kokonaisuus ei niihin rajoitu. Keskeisintä on tilannekuva, joka tarkoittaa että kukaan ei vapaamatkusta, väistele, työnnä töitään toiselle eikä etenkään pimitä tietoa. Osaavatko karjalaiset tehdä jotain muutakin?

Miten esimerkkitilanne olisi hoidettu keskitetyn mallin aikana? Mikäli tekijä tosiaan on irti; paikalle hälytetään jalkapartio ja lähimmältä useamman järjestyksenvalvojan ovelta menee ainakin yksi kolmanneksi. Neljäs on autopiirivartija; viides taas jalkaisin kulkeva piirivartija, mutta tämän kirjoittaminen alkaa jo hymyilyttää itseäkin.

Kiinniotto tapahtuu ylivoimalla käskyttäen ja riittävästi voimaa käyttäen. Ottajia on vähintään kolme, koska kilvestä, taktiikasta sekä taidoista voisi kirjoittaa proosaa; Joensuun keskustassa niitä ei nähdä ikinä. Kun ensin yhdestä suunnasta tulee kaasua ja sitten kolmesta pamppua yhtä aikaa, se ei tule olemaan kaunista katsottavaa.

"Kameravalvonta ja jalkapartiot ovat ehkä keskitetyn mallin näkyvin osa, mutta silti ne ovat pelkkää ulkopintaa."

Ihmisten asenteet, auktoriteettihalveksunta, tunteiden naurettava ylikorostus ja häkellyttävä yleinen ongelmanratkaisutaidottomuuskin sijansa saakoon. Olen myös kuullut jutun idän tuomioistuinten nihkeydestä hyväksyä yksityisen turva-alan vallankäyttöä, mutta siihen auttaa lopulta vasta KKO:n ratkaisukäytäntö.

Ensinmainitusta avautunutta järjestyksenvalvojaoletettua kohtaan tunnen myötätuntoa; postausten takana vaikutti olevan kokemusta, vaikka kaikkea en hyväksykään. Sekä pitihän tuohonkin riesaksi ilmaantua vähintään yksi siviilioletettu, josta ei saanut selvää, että oliko se joku univormupelkoinen automaattihankuri vai kaverinhakija.

Ketjunlopun arvailut tekijän henkilöllisyydestä, mihin en itse ottanut osaa; käyvät kätevänä aasinsiltana omakohtaiseen kokemukseen seuravalta päivältä, kun palauduin iltamenosta. Melkein samassa paikassa vihjataan tapahtuneen pahoinpitely, minkä vahvistamiseksi ei huvita tehdä elettäkään. Kuulin asiasta vaikkei kiinnostanutkaan.

"Seuraavaksi kuulin väitetystä pahoinpitelystä melkein samassa paikassa, vaikkei olisi kiinnostanutkaan."

No, sinänsä sama, että oliko asia faktaa vai fiktiota; jo kuulteni esitetty sanataide ylitti selkeästi sopivan rajan. Olisihan sitä voinut hiljaakin olla, mutta kun karjalaiset vain ovat mölähtelijöiden heimo. Sanohan; jos jollakulla on nisti korkonimenä väliviivalla ristimänimen edessä, hittoako menet häntä lähellekään? Kierrä kaukaa!

Niinikään suorilta jaloilta nyrkiniskusta tonttiin meneminen voi enemmän kuin helposti tietää joko hengenmenoa tai pysyvää vammaa; moisen näkijän on pidettävä uhri tajuissaan ja hengittävänä ambulanssin paikalletuloon asti tälle puhuen. Melko tonttu pitää olla, jos edes aistinvaraisesti todettava pään turvotus ei jo moista tarvetta kerro.

Sitten seurasivat ne pistoolijutut, mutta onneksi tyhmänrehellinen oraattori sanoi, jottei pääse sellaiseen käsiksi. Puute pysyköön iäti ja toivottavasti mitään rautatavaraa ei edes ole; jos on, sen joutaakin menettää. Koska kaikki kelpaa eikä mitään haluta tietää, turvallisuutta täälläpäin tekeville ei todellakaan tule suorituspaineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.