torstai 14. huhtikuuta 2022

VAR-TI-OIN-TI

Täytynee sanoa pari sataa sanaa Perkkaan kappelin tulipalosta ja Presidentin linnan ilkivallasta, koska molemmissa tiivistyy otsikoksi ottamani opetuksen tärkeys. Jos ei ole vartiointia, havainnot jäävät tekemättä ja reagointi myöhästyy; tuloksen näet edessäsi.

Vartiointia se on hälytyslaitteiden tarkkailu ja ilmoituksiin reagointikin. Näin se on siitä huolimatta, että sanomalehden puhelunvälittäjästä kaikki hälytykset ovat turhia. Miestoimitussihteerin kanssa naimisissa olevasta naistoimittajasta taas ulko-oven saa kiilata auki, jos selittelee ajatelleensa helpottaa vartijan työtä.

Mutta mitä sanoa turvafirmasta, jonka autoihin tuli sammuttimet vasta, kun ilman ei enää saanut liisaussopimusta? Vapaaehtoisen palokunnan miehistönkuljetusautossa taas oli ollut jauhesammutin, sorkkarauta ja ensiapulaukku jo vuosikymmeniä, koska olisihan nyt ollut tyhmää vain istua vieressäkatsellen sekä paloradioon puhuen.

"Hälytyslaitteiden ilmoituksiin reagointikin on vartiointia, vaikka toimittaja ja puhelunvälittäjä muuta luulevat."

Niinpä. Vain tehdyt oikeat ja vältetyt väärät toimenpiteet ratkaisevat. Perkkaan kappelista en erityisesti tiedä mitään, kosken ole siellä ikinä käynytkään, mutta olen hyvilläni mikäli vaaravyöhykkeessä ei sentään tällä kertaa ollut kiinteistössä asunutta kirkonpalvelijaa. Sellaisiakin näissä sikäläisissä "pikkukirkoissa" saattaa yhä olla.

Presidentin linna on vielä naurettavan ilmeisempi esimerkki, että minkä takia erityisesti arvorakennuksia tuli vartioida. Juu. On siinä ovella varmasti ollut se Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliisimies seistätököttämässä, mutta lisäksi jalkakäytävällä portin edessä olisi tullut olla joku muu, joka ei missään tapauksessa saa olla varusmies.

Ei, koska paikka on yksinkertaisesti liian vaativa, jotta pikkupojat pärjäisivät vaikka heitä olisi ollut siellä useakin samaan aikaan. Yleinen kiinniotto-oikeus olisi kyllä ollut tässä tapauksessa olemassa, mutta se on sivuseikka. Oikeastaan muuta ei tässä vaiheessa voi sanoa, kun että virkapukuinen poliisikonstaapeli pitää saada takaisin portin eteen.

"Vain tehdyt oikeat ja vältetyt väärät toimenpiteet ratkaisevat, kun palo- sekä rikospaikkoja hoidetaan."

Ajoin saatoin pallotella, että jospa Suomessakin pitäisi keksiä ulkoistaa arvorakennusten vartiointi Ruotsin malliin, mutta sittemmin olen alkanut suhtautua ajatukseen epäillen. Se oli 1970-luvun puolivälissä keksitty tilapäisratkaisu akuuttiin tarpeeseen, mutta valitettavasti tämä ei kuitenkaan taannut palvelun laatua loputtomiin.

Miltä itsestäsi tuntuisi tulla päästämään Sagerskan suojeluvartijaa ruokatunnille, mutta löytää hänet vartiokopin WC:stä itse itsensä omalla palvelusaseellaan ampuneena? Tai kun ihmettelet, että kuinka nyt kukaan ei ole aikoihin laskenut ja tarkastanut Rosenbadin vara-aseita; tällöin huomaatkin niiden kadonneen jäljettömiin?

Niinpä. Kun se vain on sillälailla, että etenkään vartioinnista puhuttaessa ei sovi olettaa paljoa. Sopivat pitää löytää testaten, kouluttaa päteviksi, varustaa+perehdyttää+harjaannuttaa ja tehtävää suorittaessaankin vielä ohjeistaa sekä valvoa. Muussa tapauksessa sait juuri sellaiset turvapalvelut kuin ansaitsitkin.

                                                               ***

Päivitys 18.4.22 kello 13.30: Presidentinlinnan töhrijä saatiin heti kiinni kädet maalissa. Mitä opimme tästä? Ilmeisesti meillä menee liian hyvin; asiat toimivat ja niiden koetaan olevan hallinnassa, jolloin vartiointi auttamatta jää asemaan...kiva olisi, jos sellaistakin löytyisi?

4 kommenttia:

  1. Erityisturvallisuuskohteiden vartionti on sellaista hommaa, että siihen pitää löytää ihmiset joille se sopii. Oli kyse sitten valtionhallinnon, puolustusvoimien tai ihan yksityisestä kohteesta.

    Aikoinaan esimerkiksi sotilaspoliisitehtäviin otettiin mielellään entisiä koulutus- ja valmiusosaston (KOVA) miehiä. Turvallisuushommat ei kuitenkaan sopineet näille entisille high speed low drag miehille ja käytännöstä luovuttiin.

    Vartiointi ei myöskään ole poliisien mielestä heidän ammattiarvolleen sopivaa työtä. Itsekkin olen eräissä tilanteissa törmännyt siihen, että partioautosta kuuluu kuorsaus ja siten valtionpäämiesten tapaamisen yksi suojauskehä on pettänyt.

    Puhumattakaan hauskasta tarinasta jonka luin Pamppu puhuu kirjasta. Tamminiemessä oli poliisin kulunvalvontapiste ja sinne sijoitettiin - no niitä poliiseja joiden pätevyyteen vartiontitehtävät "sopivat". Eräänä aamuna portille ilmestyi henkilö jonka nimeä konstaapeli tiedusteli. "Professori Posti" päästettiin alueelle ja hänelle annettiin myös Kekkosen posti toimitettavaksi presidentille henkilökohtaisesti. Kekkonen sitten tapasi terassilla "Professori Postin" ja sai postinkin hänen kädestään.

    Myöhemmin Tamminiemen vartionnista vastasivat kuulemma sotilaat...

    VastaaPoista
  2. Sinänsä huvittavan yleisinhimillistä, että armeijassakin hypetetään ja uskotellaan; sen kun piti olla olevinaan hyvinkin lainkuuliainen meritokratia.

    Mutta tosiaan, tässä kun eräidenkin varushenkilöiden sekä reservin kullanmurujen julkisuuteen päätyneitä sotaharjoitussuorituksia muistelee; sopii vain toistaa varoitus juuri siitä samasta - hypetyksestä ja uskottelusta.

    Miksi ihmeessä pienen maan pienistä piireistä ei sitten löydy niitä sopivia ja halukkaita? Sensijaan vain joko väistellään sekä pakoillaan tai sitten tyrkytetään itseään kaikkialle vaikkei pärjäisikään.

    VastaaPoista
  3. "Miksi ihmeessä pienen maan pienistä piireistä ei sitten löydy niitä sopivia ja halukkaita?"

    Kuten kaikkialla muuallakin yhteiskunnassa kysymys on resursseista.

    Kun maksaa pähkinöillä saa apinoita.

    Kyllä kyvykkäitä ihmisiä saa riveihin kun niille maksaa. Käytännössä nykytodellisuudessa tämä tarkoittaa palkkaluokka IV+ vuorotyötä tekevällä. Päivätyötä tekevällä IV + 1000 kohdekohtaista lisää.

    Toki asioita monimutkaistaa kadettiveljien Mikkonen & Oksanen taistelu korkeita palkkoja vastaan. Torjuntavoittoakatemiasta on saatu päähän sellainen hieno ajatus, että vain JOHTAJILLA tulee olla hyvä palkka ja palkkiot. Muut ovat sitten töissä isänmaallisuudesta (tai firman hengestä) ja heidän vain pitää tyytyä osaansa. Firmahan on tunnettu siitä, että vaikka on saatu erityisturvallisuuskohde hoidettavaksi ja asiakas maksaa mukisematta, pitää asiat kohteessa järjestellä niin, että työntekijöille kuukausittain maksettava korvaus pysyy pienenä. Siinä samalla sitten tuhotaan työilmapiiri kun venkoillaan tuntien kanssa.

    Securitakselle riittää se, että youtuben mainosfilmissä todetaan, että yhteishenki on hyvä ja aina autetaan kolleegaa.

    VastaaPoista
  4. Välikevennys: yhden porttikohteen kohde-esinainen ja yhden ostoskeskuksen silloiset vartijat saivat tehdä asiakkaalle tiliä lisistään. Kaksi eri turvafirmaa eikä kumpikaan niistä ollut Pallukkapojat. Ihmiskäsitys on siis iloinen asia.

    VastaaPoista


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.