keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Saisi niitä juttuja välillä vähän editoidakin

(Lähde: Matti Kososen juttu Karjalainen.fi) Kuvasitaatti arvostelutarkoitukseen,
huomiokynämerkinnät minun.
Ajoin sanomalehtenäkin tunnettu Karjalainen julkaisi ensikerran 6.1.2022 Matti Kososen jutun "Joensuussa vakoilijaksi värvätystä Viljo Suokkaasta tuli peloton tiedustelija, jonka Mannerheim-ristiä oma osasto tiesi odottaa – sisko muisteli Suokkaan kiinnittäneen Joensuussa huomiota tyylikkäällä pukeutumisellaan".

Juttu julkaistiin uudemman kerran netissä nyt pääsiäisenä ja se antoi silloin minulle aihetta arvosteluun huonosta editoinnista kahden kohdan suhteen. Ensimmäinen niistä näkyy tuolla ylhäällä omassa kärjessäni. Kuinka on mahdollista, että vääpeliksi ylennetty on ylikersanttina johtamassa partiota?

Viisastellaan vähän: jos kyseessä on a) virka-arvo b) palvelusarvo c) peitetehtävä. Ehehe. Tosi hauskaa; eiköhän totuutta lähin selitys ole kynämiehen lapsus, jossa kaksi peräkkäistä historiallista tapahtumaa vaihtoi epähuomiossa paikkaa, koska itse itsensä uudelleenlukemiseen tuli katko. Eikä toimituskaan puuttunut asiaan. Olisi pitänyt.

"Kuinka on mahdollista, että vääpeliksi ylennetty on ylikersanttina johtamassa partiota?"

(Kuvan lähde: valokuvaaja tuntematon, Karjalainen.fi) Kuvasitaatti arvostelutarkoituk-
seen, huomiokynämerkinnät minun.

No, entäs sitten tämä toinen? Voi olla, että historiallinen tietolähde osoittaa Viljo Suokkaan tulleen myöhemmin ylennetyksi vänrikiksi, mutta kyllä hän tässä kuvassa on yhä vääpelin arvoinen. Näinollen kuvateksti ei voi pitää paikkaansa julkaistussa muodossa. Jälleen kerran, onpa nolon huonoa editointia.

Miksi muuten kuvan lähdettä ei ilmoiteta niinkuin kaikista muistakin jutun kuvista ilmoitettiin kyllä? Jaha. Tämä taitaa muuten olla jo kolmas huomautuksen aihe. Vaikka olen itsekin jonkinsortin leivänsyöjä eli kuvaava toimittaja, on minun vaadittava oikeutta toverille, koska enhän sietäisi omankaan kuvani viemistä vastaavalla tavalla.

Kahdesta ensinmainitusta epäkohdasta kirjelmöin Karjalaisen toimituksen kanssa sähköpostitse 16.4.22 kello 13.49, vastausta saamatta. Siispä seuraavaksi forwardoin saman viestin toimituspäällikkö Jyrki Utriaiselle ja päätoimittaja Pasi Koivumaalle 19.4.2022 kello 16.49; edelleen vastauksetta sekä oikaisutta.

"Viljo Suokas voidaan olla myöhemmin ylennetty vänrikiksi, mutta tässä kuvassa hän on silti yhä vääpelin arvoinen." 

Kososelle en voinut kirjoittaa, koska ilmeisesti on jonkunsortin ulkotoimituksellinen, jonka yhteystietojen löytämisen vaiva olisi moninkertaisesti ylittänyt saavutettavissaolevan hyödyn. Näin oli erityisen korostetusti siksi, koska kyse on vähintään puoliksi tekstistä ja puoliksi editoinnista sekä julkaisuvallan käyttämisestä.

Siispä päädyn sanomaan, että onpa noloa, niin kovin noloa; olen minä nimittäin sen verran monta vitsiä lehden toimittamisesta pubista käsin kuullut. No, virheetön en varmasti ole itsekään, mutta nämä töppäyksethän ovat ihan alkeellisia asioita. Kuka tahansa olisi tajunnut ne ilman mitään journalistisia tai publisistisiakaan ansioita.

Saisi niitä juttuja välillä vähän editoidakin! Tästä tulee lähinnä mieleen se yksi henkilöstösihteeri, joka sai tehtäväkseen kirjoittaa ruotsinkielisen työtodistuksen muualle kiinteistöosaston vartijalle. Tituleerasi tätä sitten portvacktiksi. Oikea muoto olisi ollut portvakt, joka muuten sekin tarkoittaa talonmiestä eikä vartijaa.

                                                               ***

Päivitys 22.4.2022 kello 12.14: Allaoleva vastaanotettu sähköpostitse

Hei,

kiitos tarkasta palautteesta! Jutun kuvatekstissä tosiaan oli virhe, joka nyt on korjattu. Kuva ei ollut jutun kirjoittajan meille toimittama vaan toimituksessa arkistosta lisätty. Ilmeisesti arkistokuvan saatetiedoissa on ollut virhe sotilasarvossa, ja tästä virhe on päätynyt harmillisesti kuvatekstiin asti. Virhe on nyt kuitenkin korjattu.

Tekstissä ei kirjoittajan mukaan pitäisi olla epäselvyyttä sotilasarvosta. Kun lukee lainaamaasi kappaletta edeltävän kappaleen, niin asiayhteydestä käy selville, että puhutaan jatkosodan hyökkäysvaiheesta. Suokas sai kirjoittajan mukaan jo syyskuussa 1941 johdettavakseen oman partion ja hänelle esitettäessä marraskuussa 1941 Mannerheim-ristiä hän oli jo vääpeli. Näin varusmiespalvelusta käymätön talvisodan vapaaehtoinen sai syksyllä 1941 pian oman partion johdettavakseen ja nousi vääpeliksi.

Terveisin

Anna Suoniemi

Uutispäällikkö


Omana kommenttinani totean saamastani sähköpostista, että vastasipa vähintään puoliksi viereen itse asiasta tai vähintäänkin meni selityksen puolelle. 

Jos asiat olisi otettu asioina, olisi voinut todeta, ettei toinen kohta ole olennainen eli oikaistava virhe ja jätetään sentähden sillensä - mutta kai olisi sitten ollut liian suorasukaista - minuahan olisi jopa voinut luulla kohdellun vertaisenaan. 

Hah-hah-haa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.