keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Herätkää jo tähän päivään...nyt viimeistään

(Kuva: Jari Kähkönen)
Iisalmen Citymarketin puukotuksen tuli toimia tietynsortin herätyskellona, jos ylipäätään aistit ovat olemassa sekä harkintakyky toimii. Mitä siitä tulee, kun työskennellään yksin, puuttuvin välinein ja nimellispätevyydellä? Männäviikolla sattui ensin maanantaina Joensuussa sekä sitten lauantaina Ilomantsissa.

Poliisitiedote Pilkon Citymarketin omaisuusrikoksen selvittelystä on niukkasanainen, mutta minä lue tapahtuneen joko a) ylikävely-yritys b) tappelu c) karkaaminen d) muu jälkikäteisen syyttelyn laukaissut tapahtumaketju. Näistä b on tätä kirjoitettaessa kaikkein ja c sitäseuraavaksi epätodennäköisin vaihtoehto.

Ylikävelyä voivat yrittää niin vartija, joka on toimenpiteentapaisen pelleilyn aloittaessaan hieman epävarma; kuin asiakaskin – hän taas on liian itsevarma sitä karttaessaan. Tämä on pirullisensorttista nokittelupeliä, jossa yksi haluaa langettavan näytön ja toinen toivoo yhden pokan pettävän/menevän muuten kasaan ilman suoritusta.

"Iisalmen puukotus osoitti yksin, puuttuvin välinein ja nimellispätevyydellä työskentelyn seuraukset."

Karkeaan väkivaltaan en usko, koska sen poliisi olisi sanonut julki selvästi. Olisiko siis kyse määrätietoisuuden, välineiden ja oikeiden otteiden puutteesta? Siltä vaikuttaa, jos tilanne alkoi sisällä käytävällä, sekä sitten valui ulos asti. Siksi yksintyöskentely on tänään täysin sopimaton toimintatapa; tällöin kaikilta muilta osa-alueilta vaaditaan liikaa.

Pitää uskoa, että kiinniotto ei ole jäämään pyytämistä tai kiinnipitämistä; jos alkaa, on kyettävä myös tekemään, koska muuten työturvallisuusriski kasvaa sietämättömäksi. Tällöin ainoa oikea ratkaisu on työstä pidättäytyminen; vaikka, tiedän kyllä, noissa hommissa lailliseen oikeuteensa vetoamalla hoitaa lähinnä vaikeuksia itselleen.

Jälkikäteissyyttelyn lähtökohta voi periaatteessa olla mikä tahansa. Se riippuu; paitsi keskeytetyn pahanteon laadusta, niin myöskin äänenlähteen tasapainoisuudesta, terveydestä ja henkisestä painolastista. Vartijana huomaat, että sinusta voi väittää lähes mitä tahansa; seurauksitta. Ja kyllä; he voivat myös tällätavoin peitellä omia mokiaan.

"Tällätietoa ajattelen, että Pilkossa on tuskin ollut karkeaa väkivaltaa, koska sen poliisi olisi sanonut selvästi julki."

Mitä tulee Ilomantsin tapaukseen; toivottavasti kukaan ei enää kehtaa naama vakavana esittää, että suojakäsineet, kevytsuojaliivi, sumutin, patukka ja käsiraudat riittävät kaikkiin tarpeisiin. Ne olivat jotain joskus kaukana 1990-luvulla; maailma on sittemmin mennyt eteenpäin kylmien aseiden teknisessä kehityksessä, paikoin paljonkin.

Siksi toisekseen; montako luetelluista suorittaneella järjestyksenvalvojalla edes oli käytössään? Eiköhän ravintolamaailmassa edelleen mennä tuhottoman usein pelkällä firman paidalla ja jv-lätkällä; muun saat joko ostaa omistasi tai olla ilman. Tässä kohtaa muistutan mieleen, että nyt pahoinpitelijä muuten käytti uhriinsa vasaraa.

Ihmiseen kajoaminen vasaralla on todella vakava juttu, josta voi seurata arvaamattoman paljon vahinkoa. Seuraavaa älköön ymmärrettäkö vähättelynä tai itseääntoteuttavana ennusteena, mutta pahimmat seuraukset ovat sellaisia, joissa uhri jää henkiin pysyvien elämää muuttavien vammojen kera. Siitä on leikki kaukana.

"Kevyt suojavarustus ja tällähetkellä sallitut voimankäyttövälineet olivat jotain joskus kaukana 1990-luvulla."

Monikohan maamme ovilla yksin heiluva pystyy edes vetämään vasaramiestä niin lujasti polvitaipeeseen ja käsivarteen, että hakkaaminen loppuu? Harkittavaksi tulee myös pystyisku sisuskaluihin tai valot sammuksiin päätällillä. Onko narikassa tai missälienee tiskintakaisessa piilossa on edes se yksi ainoa hätävaravinyyli?

Oikea vastaus on: henkilövahvuus kuntoon ja riittävät lyhyen matkan kylmät aseet saataville. Tasoa olisi nostettava kautta linjan niin, ettei enää riitä tietty pääluku järjestyksenvalvojia tiettynä aikana tai voimankäytön lisäkoulutuksen vaatiminen – pitää olla suorituskykyä ja hallita tilannetta tietty aika apuvoimin, jotka eivät ole poliiseja.

Poliisitiedote kertoo, että epäilty on luopunut vasarasta, lähtenyt kävelemään ja sitten antautunut partiolle – kuulostaa kehnolta, koska tuollaiselle väkivallantekijälle ei enää mitään tupakkataukoja anneta. Mutta toisaalta; kyllä kaiken tämän tyhjine käsineen yksin hoitanut järjestyksenvalvojakorttipätevä yksilö olisi ollutkin melkoinen Teräsmies.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.