torstai 14. huhtikuuta 2022

Ei ketään kiinnosta sinun Nato-kantasi

Kaikkialla toitotettu kansan niin kutsuttu Nato-käännös – reaktiona äskeiseen Venäjän oikeudettomaan ja törkeään hyökkäyssotaan Ukrainassa – on pelkkä opportunistis-fatalistis-konformistisen kansanluonteemme ilmaus. Tätä älköön unohtako sen paremmin Suomen kansa itse kuin asiantuntijatkaan.

Kerran ilmeiseen perustotuuteen piruunnuttuani kysyin muualta vapaassa puheessa johtavia poliitikkojamme saulitelleelta ja paavotelleelta kanssasyöjältä; mitä mieltä on ydinvoimasta. No, hänhän sitten suorastaan toden äyskäisi; ei kiinnosta, koska ei siihen voi itse vaikuttaa. Oltiin muuten vielä ihan selvinpäinkin!

Keskustelun haikaaminen on fantasia, jossa kaikki muka saivat sanoa sanottavansa, mutta oikeasti he vaikenevat häveten ja peläten. Kuitenkin silti päädytään joko enemmistön tai oikealle kannalle – kumpi kahdesta on lopputulemaksi tuleekaan. Sikäli, jos mielipide ei muutu alle ajassa, minkä yksi poliitikko yössä nukkuu.

"Kaikkialla toitotettu niin kutsuttu Nato-käännös – reaktiona sotaan Ukrainassa – on pelkkä kansanluonteemme ilmaus."

Keskustelua halutaan vain viihteeksi tai tunnetalouden säätelyyn; sen pitää näet loppua kohtuullisessa ajassa, ettei pitkästytä eikä ahdistuta. Ihmiset haluavat nimittäin vain tietää mitä tapahtui ja kuinka siitä edetään; muu altistaa heidät mielikuvituksen käyttämiselle, mikä taas on oman ajattelun sekä empatian tuntemisen esiaste.

Tämän jokseenkin irvokkaan perinnön on meille jättänyt reilu 90 vuotta totaalista maanpuolustusta; vuosikymmenittäin vaihdellen on oltu molemmat kädet ylhäällä, yksi pystysuorassa eteenpäin sekä niin lapa suorana kuin nyrkkiin puristettunakin. Turha hienostella tai syytellä; kaikki siinä olivat mukana – herrat ja narrit, molemmat.

Omalta pohjalta voi myös liittoutua; olisi sanonut ruotsalainen sotamarsalkka Ehrensvärd, jonka sanat on piikattu Suomenlinnassa portinpieleen. Ja kansallisen edun sekä puolueettomuuspolitiikan ristiriidassa ensinmainittu voittaa, lukee Kekkosen nimiin laitetussa Tamminiemessä, jonka Tyrkkö sekä Korhonen kirjoittivat.

"Keskustelua halutaan vain viihteeksi ja tunnetalouden säätelyyn; sen pitää loppua ennenkuin pitkästytään tai ahdistutaan."

Ketä kiinnostaa mitä mieltä sinä olet Natosta, jos nyt ylipäätään tiesit sen tarkoittavan muutakin kuin kälyä Kalevalassa....tai sitäkään? Keskustelun sinä joudut käymään omien lähtökohtiesi, tietojesi ja sanomisen taitosi pohjalta. Mutta varaudu siihen, että kanssakeskustelijasi sekä yleisösi puhuvat jostain aivan muusta.

Yhdet hakevat kavereita, toiset vahvistusta ihmisyydelleen ja kolmas elää mielikuvitustodellisuudessa. Neljännellä tekee pahaa, koska muka pomotat sekä laitat sanoja suuhun; viidennellä taas siksi, kun kukaan ei pomota. Ja vaikkei kuudes tiedä mitään; hän puhuapölisee koko ajan, juuri siksi. Esimerkiksi. Lista on loputon.

Siksi joku ressukka on väitetysti samaa mieltä, mutta vain kunnes ei enää pelkää kostoasi, muutu tykkääjästäsi halveksujaksesi tai määrittele saamiaan kannusteita arvottomiksi. Ihminen voi olla kahta mieltä samasta asiasta eikä se edes ole erityisen harvinaista; eräät näet pystyvät siihen myös yhtä aikaa.

"Sinä keskustelet lähtökohtiesi, tietojesi ja sanomisen taitosi pohjalta, mutta kuulijoillasi ei ole vastaavia vaatimuksia."

Ihminen haluaa turvallisuudentunnetta, joukkoon kuulumista ja mielihyvää; Natolla hän ei tee mitään, mutta on mielellään samaa mieltä, jos vain ensin kuulee mikä sen piti olla. Ellei sitten karta kannanottoa joko periaatteellisen vastarannankiiskeyden takia tai koska odottaa kuulevansa mitä hyötyä siitä on itselle.

Jokaisella on piiloagendansa, traumansa tai vähintäänkin hän teeskentelee jonkinverran. Siksi mielipiteenmuodostus on vaikeaa, ilmaisu haasteellista sekä kiinnipitäminen lähes mahdotonta. Mielipide on statussymboli, muotitavara ja sisustuskoriste; väärästä tai yhteensopimattomasta sellaisesta suututaan.

Tosiasiat ratkaisevat vasta viimeksi, jos sittenkään. Tätä ellet ymmärrä; on parempi, että seuraat keskustelua katsomossa, koska osallistumalla munaat vain itsesi suotta ja teet vahinkoa asiallisesi – sikäli, kun sinulla nyt sellainenkin sattui olemaan. Tai tiedät itsekään, mikä asiasi mahdollisesti oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.