perjantai 8. huhtikuuta 2022

Karjalaisen sosiaalipornahtavan viihteellinen kiulujuttu

(Lähde: Karjalainen.fi) Kuvasitaatti arvostelutarkoitukseen.
Odotukseni mokoman suhteen eivät olleet korkeat, koska jo verkkotyrkytyksen kärki oli Gurun kauppapiiriä markkeeraava toimitusjohtaja. Hän hupaili yksinkertaisten ja univormupelkoisten kanssa ikäänkuin Isossa Myyssä ja Centrumissa ei pitäisi aukioloaikana olla vartijoiden sijaan järjestyksenvalvojat. 

Mitenliene jutussa esitetty ylipäätään Joensuun keskustan rakenteellinen ja tekninen muutos, josta minulla on ollut kriittistä sanottavaa ainakin jo vuodesta 2019 lähtien? Tiedäpä häntä. Senverran hyvin kuitenkin tunnen toimittajat, että jos meitä ei ylenmäärin kehu tai hauku niin reaktio jää olemattomaksi. 

Me myös rakastamme niin kutsuttuja vinkkejä eli helpolla pääsemistä. Tiedät osuneesi napakymppiin, jos kertomasi omitaan juttuun, mutta esitetään kuin tekijä olisi ollut niin fiksu ja tiennyt kaiken ihan omasta päästään. Parhautta on siteeraaminen eli ensin uutisoineen krediitti. Asiat tulevat vasta viimeksi, jos sittenkään.

"Odotukseni mokomasta kiulujutusta eivät olleet korkeat. Miten käsitellään Joensuun keskustan muuttuvaa kuvaa?"

No, kävinpä sitten iltapuolella kirjastossa – sain paitsi lukea jutun paperilehdestä – mutta henkilökunnan opastaessa perässäni kortitta omatoimiajalle pyrkijän ulos – muistin myös kuinka olin jo vuosia ennen nuoruudenammattini loppumista ollut siinä ei-toivottua vähemmistöä. Juttu osoittautui juuri niin yleiseksi lörinäksi kuin odottaa sopi.

Toimittaja Linda Laatikainen on siviili, joka ei osannut selvittää yleisölleen vartijan ja järjestyksenvalvojan eroa häirikkötehtävää hoidettaessa – onhan yleistä pitää niitä toinen toistensa synonyymeina – ellei peräti tituleerata vahtimestariksi tai järjestysmieheksi. Menivätköhän vielä Iso Myy ja Centrumkin keskenään sekaisin?

Huonompi homma. Sanotaanko näin, että kahden kaupan välillä kulkeva vartija, joka koettaa olla vähän sen näköinen kuin voisi poistaa kauppakeskuksen yleisistä tiloista häiriökäyttäytymisen perusteella; ottaa aika ison riskin. Riittääkö sanominen, ympärillä hitaasti käveleminen syyllistävästi mulkaten tai poliisin soittaminen?

"Laatikaisella menivät sekaisin niin vartija ja järjestyksenvalvoja kuin Iso Myy sekä Centrumkin. Huono homma."

Jos asia muka olisi jotenkin muuten, miksi lehtikuvaaja Marko Puumalainenkin sitten laittoi toimitusjohtajan kävelemään Ison Myyn käytävää kuvattaessa? No, jos ison rahan etuun perustuvalla ongelmien pimittämisellä aikaansaatu väärä turvallisuudentunne koskaan sortuu; huono-onninen yksittäinen vartijahan saa senkin tuta nahoissaan. 

En ymmärrä arvoja, joihin toimituksellinen päätös jättää tämä asia kertomatta yleisölle perustuu. Uskooko se tosiaan mitä tahansa? Niinikään; ollaan Joensuun keskustassa, jossa ehkä poliisi tulee nopeasti paikalle soitettaessa, mutta miksi he eivät käske lopettamaan pelleilyä ja kutakin hoitamaan omia töitään itse?

Jutussa kyllä mainitaan, että Centrumissa on vartiointi ja järjestyksenvalvonta. Kuinka ihmeessä? Väite voi ehkä olla totta, jos vartija on jossain liikkeessä ja jv käytävällä. Mutta enpä usko; viimeksi, kun itse katsoin niin liikkeissä oli vain henkilökuntansa sekä joku autopiirin näköinen vartija tuli käytävään päivystämään pariksi illan myöhätunniksi.

"Mihin perustuu vartijan valtuuksien ohuuden kertomattajättäminen ja eikö poliisikaan sano mitään 'soittelusta'?"

Edelläsanottu pitäisi tietää jo sillä perusteella, että on lukenut turvapalvelu- ja rikoslakia sekä Karjalan Heiliä. Jos maailmankuva on kunnossa ja tullut matkustettua vähänkään edes kotimaassa, tulisi olla ymmärrys miltä joenkaupunkiin rakentunut kävelykeskusta näyttää käytännössä, sekä millaisia ilmiöitä sellaisessa sopii odottaa.

Olette te kyllä yksiä kullanmuruja. Jos siis turvafirma on omasta maakunnasta, kaikki kyky kriittisyyteen sekä asioiden selvittämiseen katoaa tykkänään? Aito provinssiaalisuus kunniaan nyt ja iänkaiken! Täällä kenenkään ei tarvitse edes marginalisoitua, koska sopeutumattomat lakkaavat yksinkertaisesti olemasta olemassa. 

No mitä sitten? En kyllä ollut itsekään aikonut sen paremmin ruveta julkkikseksi kuin liioin syyttämäänkään ketään mistään. Karjalainen siis antakoon kansalle kiulujutussaan sen kaipaamaa sosiaalipornahtavaa viihdettä ilman, että vahingossakaan haastettaisiin kaupungin valtarakenteita niiden toiminnan puutteiden aiheuttamista seurauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.