maanantai 4. huhtikuuta 2022

Lällänlällän lieru, Jertalta pääsi...päätösesitys

Maakunnassa kuulemma käy keskustelu kuumana Siun soten johtajien palkankorotuksista. Onhan siinä totta siteeksi; nimittäin palkankorotus -sana ja 10%. Sen selvitin äsken webdynastysta yhtymähallituksen pöytäkirjasta sekä esityslistalta. Kaikki muu mahtanee olla pelkkää median nostattamaa vouhotusta.

Oletan, että lukija tuntee sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän ja hyvinvointialueen käsitteet. Pitäisiköhän? Yhtymä on ollut olemassa jo kauan; etenkin, jos edeltäneet kuntainliitto sekä sairaanhoitopiiri lasketaan mukaan. Alue taas syntyi vuodenvaihteessa ja alkaa toimia sen lopussa. Toivottavasti.

Siksi hyvinvointialue on voimaanpanolain perusteella tehnyt kuntayhtymälle virka-apupyynnön, koska oikeushenkilön identiteetin, viranomaisaseman ja parin poliitikon lisäksi sillä itsellään ei ole vielä paljon mitään. Syistä, joihin saatan vapaana kirjoittajana suhtautua vain miedon ironisesti; ne aloittivat sitten johtajien pestuusta.

"Hyvinvointialue aloitti sitten taipaleensa johtajia pestaamalla. Suhtaudun ajatukseen miedon ironisesti."

Siispä, jotta toiminta käynnistyisi sujuvasti; on järkevää pitää väliaikaiset johtajat Siun sotessa, mutta sallia heidän auttavan myös hyvinvointialue alkuun. Jos nimittäin tehtäisiin sivutoimilupa, voisi tulla pahoja puheita täyttämättömien virkojen korvamerkinnästä ja siitä kuinka samat ihmiset yhtä aikaa ”ostavat sekä myyvät”.

Kuinka joku tekisi työtä palkatta? Ja jos on johtaja, jonka lisä- sekä ylityökorvauksia ei katsota tessistä sekä kellokortista; joudutaan tekemään erikoisjärjestely. Entinen sairaanhoitopiirin virkaohjesääntö eli nykyiset Siun soten hallintosääntö ja hr-ohje eivät tässä tapauksessa tuntene muuta sopivaa sanaa kuin sen p-alkuisen. Luulen ma.

Näin se kävi:”Yhtymähallitus päättää korottaa merkittävästi lisääntyvän vastuun perusteella seuraavien johtavien viranhaltijoiden kokonaispalkkaa 10 % 1.4.2022 alkaen ajalle, jona he toimivat virkavastuulla sekä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä että Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella//.”

"Hyvässä hallinnossa on vältettävä vaikutelmaa asioiden ennaltamääräytymisestä ja eturistiriitoja."

Seuraavakin huvittavuus tulee suoraan pöytäkirjasta:”//Hyvinvointialue korvaa Siun sotelle sen työnantajakustannusten määrän, joka perustuu hyvinvointialueelle kohdentuvaan työhön (pl. ympäristöterveydenhuollon kustannukset). Tämä päätös on voimassa korkeintaan 31.12.2022 saakka.” Siis, hyvinvointialue vielä maksaakin!

Eli kukaan ei ole saanut mitään ylimääräistä hyvää hyvän päälle. Järjestely kestää vain hyvinvointialueen vastuunottoon asti; se on tarpeellinen, perustuu lakiin, sääntöihin ja esitettyyn pyyntöön, sekä tarvitsija/pyytäjä vielä maksaakin saamastaan. Kaikki tämä selviää kolme aanelosta lyhyestä julkisesta asiakirjasta.

Tässä ei ollut ihan kaikki. Jo perjantaina hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen(sdp) arvosteli Yle Joensuun radiohaastattelussa ”palkankorotusta” harkitsemattomuudesta. Vaikka oli joko tehnyt korotustarpeen aiheuttaneen virka-apupyynnön itse tai vähintään tiesi sen olemassaolosta.

"Kukaan ei ole saa ylimääräistä hyvää. Järjestely on määräaikainen, laillinen, pyydetty ja kustannuksetkin korvataan."

Ja ajoin sanomalehdeksikin mainittu Karjalainen on jo viimekeskiviikosta lähtien ottanut teemasta kaiken irti. On ollut uutisointia sekä mielipiteellisistä tekstiä; milloin petti pelisilmä hoitajalakon alla, sekä milloin pitäisi vain ottaa popcornit esiin ikimuistoista farssia katsellessaan. Siksi omassa kärjessäni on nostettu ja vouhotus.

Miksi noin pilkkaava otsikko? Minusta yhtymähallituksen puheenjohtaja Jertta Harinen(kesk) ansaitsi sen tällä:”Asian selostusosa ja päätösehdotus annetaan kokouksessa. Yhtymähallitus kutsuu asiantuntijaksi lakimies Sakari Kelan tämän asian käsittelyn ajaksi.” Neljän päivän päästä sama asia näet käsitellään uudelleen.

Ennakkospekulaatio on, että päätöstä ei joko koskaan panna täytäntöön tai sitä muutetaan; en minäkään kirjoittamista niin paljon rakasta, että rupeaisin ilmaista blogia varten selvittämään, kumpi kahdesta. Näin siksi, koska on syntynyt kohu, joka on jo päivien ajan elänyt täysin omaa elämäänsä – todellisuudesta piittaamatta.

"Asiasta syntyi kohu, joka on jo päivien ajan elänyt täysin omaa elämäänsä todellisuudesta piittaamatta."

Kohu, joka nähdäkseni syntyi pääosin siksi, koska soten viestintäyksikkö on ollut niin maissa, että on jonkun on syytä soittaa keskussairaalan vahtimestari tarkistamaan ollaanko siellä enää hengissä tai edes selvinpäin. Medialle olisi pitänyt pitää taustatilaisuus eli briiffi ja sinne tulemattomille lähettää tiedote eli backround.

Mitenkään muuten näin moniselkoinen useamman toimijan hallintojuttu ei olisi voinut tulla ymmärretyksi oikein. On luku sinänsä, että jutuissa oli totta siteeksi; Siun soten yhtymähallituksen pöytäkirjassa luki kyllä ihan selvästi ”palkankorotus” ja ”10%”. Mutta joko mainitsemaani kolmea sivua ei luettu loppuun asti tai ymmärretty.

Että siihen nähden voisi olla oikea ratkaisu evätä mokomakin glorifioitu lisätyökorvaus viestintäjohtaja Susanna Prokkolalta, koska eihän tämäkään nyt kovin hienosti mennyt. Edelliset kohut nousivat, kun ensin Pielisjokiseutu ja sitten Karjalainen ”lakkauttivat” Lehmon terveysaseman lääkärinvastaanoton. Oho. Eiku.

"Kohu syntyi, koska soten viestintäyksikkö on ollut täysin maassa. Liekö siellä ollaan enää hengissä ja selvinpäinkään?"

Voihan tämä asia vielä niinkin mennä, että kiitos saamattajäävän virka-avun; nyt tulee äkkiä kiire ja hätä palkata hyvinvointialueen johtajisto – kukaties sopivat ovat jo tiedossakin. Mikä parasta; samalla pelattaisiin tilanteen mukaan nolaamalla pelleiksi roolitetut poliittiset vastustajat ja valitsemattajäävät puolestaan joutuisivat roistoiksi.

Minä, asematon ja kuukausipalkaton toisinajattelija, joka ei freelancerinakään ikinä tee keikan keikkaa pohjoiskarjalaiselle medialle; totean yhtymähallituksen parhaan mahdollisen päätöksen olevan se, jossa tehdystä päätöksestä pidetään kiinni. Tämä on tykkilumetusta tai tekonumetusta eikä mikään kansan mielipide. Ei, kansa ei tiedä.

Jonkinsortin epäoikeudenmukaisuuskuvitelman vallassa se epäilemättä on; tämä selvisi samalla, kun tänään ennen kauppakeikkaa annoin parturini koneajaa siilini jälleen nollalle millille. Näin kansa kuvittelee, koska ainahan media on sitä mainoksenkohteena sekä datana pitänyt; ja on tänään sekä etenkin täälläpäin yksiäänisempi kuin aikoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.