torstai 1. huhtikuuta 2021

Rikos- ja oikeustoimittaminen yhteiskunnallisena ongelmana

(Kuva: Jari Kähkönen) Tämä näky sattui silmääni
itseasiassa järjestyksenvalvojia kouluttavan firman
suuropetustilan pöydällä vuosia sitten.

Eikö ollut jo kyllin, että keskiviikkona puolituntia alipitkä UG ja tökkivä MTV -palvelu pakottivat panemaan virrat kuvaputkitelkkariin sekä digiboksiin ja kuulokepiuhan kiinni? Näemmä ei. Vaivoinani olivat myös Lehtinen et Sipilä; viisastelivat JÄR-JES-TYK-SEN-VAL-VO-JAN voimankäytöstä.

Spontaanisti läpyttelin sohvaltani piirongille, jonka asianmukaisesta laatikosta tempaisin mustan A 6 Snigelini; kirjoitin muistiin seuraavan. Kuinka voit hyväksyä, että se jota pidät alempanasi, palvelijanasi, sekatyömiehenä tai apumiehenä; palauttaa sinut järjestykseen tai kontrolloi sinua? Millainen yhteiskunta, sellainen journalismi.

Tämähän on ihan silkkaa luokkataistelua! Pekka Lehtinen on kyllin epärehellinen, ettei selosta yleisölleen ensimmäisenä tonttiin menneen lonkerotölkkimiehen yrittäneen juoda kiellosta huolimatta ja lässyttävän takaisin. Vieressäseisonut naisihminen yritti näemmä vielä säestääkin sivusta. Katsokaa se video!

"Lehtinen et Sipilä, Maikkarin Vinkkimiehet; viisastelevat voimankäytöstä eivätkä saa edes ammattinimikettä oikein."

Siviilimies tätä tuskin käsittää, mutta kärjistymiseksi nimittämänsä tapahtumienkulku on yksi osa työtä, kun olet ammatiltasi JÄR-JES-TYK-SEN-VAL-VO-JA. Jos havaitset häiriökäyttäytymistä eli esimerkiksi alkoholin nauttimista, joudut ihan itse päättämään mitä teet; kommennatko tölkin roskikseen, juojan ulos vai otatko juoma-astian pois.

Siitä, että juoja on täysi-ikäinen, osti juomansa itse omin rahoin ja on ilmeisesti käyttämässä paikanpäällä lisää rahaa; ei saa yhtään pistettä, zéro point. Juominen loppuu. Jos suorittaja olisi JÄR-JES-TYK-SEN-VAL-VO-JAN sijasta poliisi, teosta voisi myös saada päiväsakkoja joko järjestys- tai alkoholirikkomuksesta.

JÄR-JES-TYK-SEN-VAL-VO-JA voi joutua ottamaan tölkin kädestä, jos hän komennettavan käyttäytymistä havainnoituaan päättelee, että seuraavaksi on liian hyvä mahdollisuus tulla lyödyksi, ryvetetyksi tai sivuutetuksi. Se on ihan käypä taktiikka; tölkki roskiin, ukko junaan ja sillä hyvä. Seuraava tehtävä, kiitos.

"On täysin käypä taktiikka napata tölkki roskiin, työntää ukko junaan ja sillä hyvä. Seuraava tehtävä, kiitos."

Sitä voi toiveajatella kaikkea kivaa, kun ei perskohtaisesti ole pienintäkään vaaraa joutua haihatteluistaan vastuuseen, koska joku alempanaan pitämä hoitaa kaiken likaisen työn. Jos on oikein turvassa ylemmässä luokka-asemassaan, voi peräti vielä korostaa erillisyyttään neuvomalla alempiaan ja osoittamalla heille mieltään.

Voi jopa valmistaa yleisön kulutettavaksi 50% totuusarvoista tv-viihdettä; sen epärehellisyyden ehdotonta kärkeä ovat väitteet tajuttomuudesta, hengensaamattomuudesta ja esittää riitaa haastanut asianosainen poliisit soittavana hädänkärsijänä. Paineenalaisena kuka tahansa voi huutaa mitä vain; käsitätkö?

Moinen tv-viihde on nimittäin yksi osa epäoikeudenmukaista maailmaa ylläpitäviä rakenteita, jotka uusintavat tottelemaan alistetun ja maahan kaadetun päässä olevan etuoikeuskuvitelman, että hän irti päästyään yhä vihapäissänsä kostaisi ”häpäisijilleen”. Niinno, olisihan tietysti voitu mennä niin sanottu empatia edelläkin.

"Voi toiveajatella kaikkea kivaa, kun ei perskohtaisesti ole pienintäkään vaaraa joutua haihatteluistaan vastuuseen."

Esimerkiksi seuraavasti; juomisesta kielletty haistattelee, kaataa lonkerot JÄR-JES-TYK-SEN-VAL-VO-JAN päälle ja hakkaa niin kauan että tämä makaa sikiöasennossa maassa kunnes poliisit tulevat paikalle. Sittenkö kaikki olisi ollut hyvin eivätkä edes Maikkarin Vinkkimiehet moiti valtakunnanverkon tv-lähetyksessä?

Lässytä esimerkiksi tönimisestä tai 12 ”vartijasta” keitä on epäilty rikoksesta. No, mitä odotat joltakulta, joka ei joko tunne tai vasten parempaa tietoa kieltää yhteiskunnassamme olevat alkoholinnauttimisrajoitukset sekä niiden valvonnan? Ehkä sellainen toisiaan luulee, ettei muuta saa tehdä kuin ”käydä sanomassa”?

Oikeasti tässä käsitelty journalismin likiarvo, perseily, on halvalla tehtyä laiskan miehen työtä; pyöritetään ruudussa videota höristen itse audiot päälle ja kaikki asiallinen sisältö tuli suoraan haastehakemuksesta+esitutkintapöytäkirjasta. Ei ole voimankäyttöasiantuntijan haastattelua eikä kukaan puolusta ”vartijoita”.

"Tämä journalismin likiarvo, perseily, on halvalla tehtyä laiskan miehen työtä. Kaikki asiallinen tulee suoraan paperilähteestä."

Koska onhan sellainen rauhallinen, pohdittu ja MONIPUOLINEN oikea journalistinen työ aivan liian hidasta sekä vaivalloista toteuttaa. Helpompaa on lässyttää eri jutussa haastatellun vuosia eläkkeellä olleen vanhan poliisin seläntakaa puhumisen ensisijaisuudesta, koska tätähän se luokkayhteiskunta palkkasotureiltaan edellytti.

Pois yhteiskunnallisen muutoksen vaatiminen; onko nykyään poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi asetetuksi kutsuttu järjestyksenvalvonta jokasuhteessa riittävää tehtäväänsä nähden? Tai mitäpä etäisyystekniikasta, johon minä kiinnitin huomiota jo vuosi sitten Buffalon poliisiväkivaltatapauksen jälkeen.

Tälläistä työtä kun katselen; ymmärrän hyvin rikos- ja oikeustoimittamisen lyhyen sekä kunniattoman historian. Lähtöjään oltiin pornografiaan rinnastuvia tirkistelyn palveluntarjoajia; ei kunniallinen toimittaja tehnyt näitä juttuja kuin sattumalta ynnä pakosta. Ymmärsi mitä ymmärsi. Katsokaa nyt tätä YLE:n alueturautustakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.