perjantai 23. huhtikuuta 2021

Nojatuolineuvonantajuuden, porttikoppiviisauden ja puskasta-ampumisen kurjuudesta

                                                        Video: Youtube

Minua inspiroivat Pro Publican Bessemer-analyysi, Alternetin ylösnosto FOXin Tucker Carlsonin tökeröydestä Derek Chauvinin tuomion vuoksi, Raisa Omaheimon vihapuheteksti sekä Uuninpankkopojan bloggaus väitetysti nurkan takana odottavasta turmiosta. Kiehtovia ihmisyyden ilmauksia, kaikkityyni.

Tottuneemman lukijani pitäisi jo vanhastaan muistaa, että minusta ihminen haluaa turvallisuudentunnetta, joukkoon kuulumista ja mielihyvää. Kaikki muu on täysin toissijaista. Siksi oikeus, totuus, kohtuus tai yhteiskunnallinen rakentavuus tapaavat helposti unohtua, kun taistotaan milloin mistäkin aikalaisen mielenkiinnon kohteesta.

Sopii, että moni niin sanottu mediakin on kirjaimellisesti väline eli alusta, jolla kukin saa huutaa mitä mielensä tekee. Asioita ei välttämättä selvitetä pintapuolta enempää, koska tiedotusväline on jo aivan toinen käsite. Elämää nähneelle ihmiselle on myös selvä, että niin yksilön kuin yhteisönkin vastaanottokyky on todellakin rajallinen. 

"Oikeus, totuus, kohtuus tai yhteiskunnallinen rakentavuus tapaavat unohtua aikalaisten taistotessa."

Käy helposti niin, että valitaan joko ylenmääräisesti hehkuttaa jotain hyväksi katsottua tai sitten varoitellaan vaaroista. Tiedettiinpä mistään mitään eli ei; osattiinpa sanottu tieto ilmaista julkisesti esityskelpoisella tavalla, vai miten se nyt meni. Alussa pyörii tavanomainen viisaus; lopussa selitellään koko matka ymmärrykseen asti.

Luonnostelin äsken näkemänne otsikon, koska Amazonin Bessemerin varaston järjestämistappion jälkeen liittopomo Stuart Appelbaum tuomitsi Pro Publican tekstissä nojatuolipelinrakentajat niin terävästi. Sitähän se nimittäin on aidoimmillaan, kun kysellään ”kannattiko” tai ”eikö olisi pitänyt jättää rauhaan”.

Niin moni oli Amazonin kanssa samaa mieltä äänestystuloksen merkityksestä, vaikka vaalien niin sanotulle reiluudelle on vaikea olla nauramatta ääneen. Tosiaan, Suomessakin on niitä, jotka selittelevät jokaisen perustuslaillista oikeutta työhön tai etteivät tyytyväiset työntekijät mene lakkoon.

"Kun kysellään kannattiko tai eikö olisi pitänyt jättää rauhaan ollaan nojatuolipelinrakentajuuden ydinalueella."

Alternet on amerikkalainen vasemmistolainen verkkojulkaisu, jonka luontainen vihollinen oikeistolainen FOX News on. Siispä on vain sopivaa, että se ylösnostaa, kun suorastaan ikoninen uutisankkuri Tucker Carlson teki jälleen kerran törkeästi, koska haastateltavan sanottava ei ollutkaan hänen mieleensä.

Tapaus on hyvä esimerkki siitä kuinka voi olla jokseenkin samantekevää, että olisitko ollut asiallinen vai asiaton. Sinuun ei välttämättä ole otettu yhteyttä, koska asiantuntemuksesi kiinnostaa; päinvastoin, julkisesta nolaamisestasi tehdään viihdettä. Taino; ainahan voit loikata voittavalle puolelle ja pistää performanssiksi.

Omaheimon teksti on hyvä muistutus siitä, että tämä maailma on hyvin epätasa-arvoinen ja epäreilu paikka. Siinä on olevinaan poliisi, syyttäjä sekä tuomioistuinlaitos, mutta niiden palveluksessa olevat saattavat olla yhtä tökeröitä ja asenteellisia kuin ne kenet heidän piti pitää aisoissa. Oma etu edellä mennään aivan kaikessa.

"Ei sinuun otettu yhteyttä asiantuntemuksesi takia vaan julkisesta nolaamisestasi halutaan tehdä viihdettä."

Saku Uuninpankkopoika Timonen tästä hieman pohjoiseen tekee hyvin polemisoidessaan aikalaisen ajatuksenvaihdannan ilmiöitä; työpöydälle lampun alle jonoon laitettuna ne kuvaavat peri-inhimillisiä mekanismeja, joilla on kuitenkin epäsuotuisa vaikutus yhteiskuntaan. Mitä haluat tai kuinka vaikuttaisit yhteiskuntaan?

Keskeistä on, etteivät valtionvelansurijoiden tai työllisyydenpenääjien tapaiset kullanmurut koskaan sano suoraan mitä teoistaan voi seurata. Mikä jää tekemättä ja onko tämä hyväksyttävää? Sekä tietääkö edes sinulle iskulauseet opettanut tuleeko niitä työpaikkoja oikeasti lisää sekä millä palkoilla ynnä ehdoilla?

Taitavat oikeasti vain myydä ideaa onnesta. Tämä on vähän niinkuin sensortin verkkokauppa, joka ilmoittaa tuotteen olevan saatavilla, vaikka tilaakin sen vasta etukäteismaksun jälkeen. Melkoinen elämändisaini; on pakko sanoa. Niinno, ihmisen on osattava valita; haluaako hän hetken huvin, tämän lelun vai hyvän yhteiskunnan.

"Taidetaan myydä ideaa onnesta. Kuten verkkokauppa, joka tilaa tuotteen vasta, kun olet jo maksanut sen etukäteen."

Itseänikin on uran mittaan syytelty kaikista kolmesta otsikkoon panemastani asiasta. Sellainen se on ihmisen luonto; näin tehdään kateuspäissään, torjunnan tarpeessaan ja kun ei joko osaa, kykene tai uskalla vastata mitään. Yksinkertaista; siinä käydään täyttä henkistä sotaa toista vastaan marginalisoidakseen tämä yhteisössä.

Selitellään, että titteliin vetoaminen on hienostelua. Toimielimen nimen mainitseminen taas on muka sen nimissä kirjoittamista tai yritetään houkutella kamppailemaan mahdollisimman epäedulliselle alustalle. Monella myös voi olla kuinka törkeästi ilmaistuja ja sietämättömiä mielipiteitä hyvänsä, mutta ei julkisesti omalla nimellään. 

Sanomatta tulisi olla selvä, että minua ei moinen kiinnosta, mutta voin kyllä erikseen sanoakin sen ääneen. Kirjoitan julkisesti tietämäni ja oikeaksi katsomani enkä suuremmin piittaa tykkääkö joku vai ei. Ikinä en ole halunnut olla surkea nojatuolineuvonantaja, porttikoppiviisas enkä puskasta-ampujakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.