(Kuvakaappaus: Oikotie.fi) |
Olisin niin mielelläni kirjoittanut subjektiivisesti älyllisestä vapaudesta, mutta sitten silmääni sattui työpaikkailmoitus, jossa Avarn hakee vartijaa Uimaharjuun ja vuoroesimiestä Joensuuhun. Mitä ihmettä? No, nähtävästi Stora Enson sellutehtaan portti on ulkoistettu. Siinäpä sunnuntaipommia kerrakseen!
Uimaharjussa ei tosiaan tavata luonnonvaraisena muuta vartiointia kuin vain ohimennen käymässä olevat autot, jotka hoitavat tilausta, hälytystä tai arvokuljetusta. Avarnin olemattomuus Joensuun seudulla on ylivuosikymmeninen ilmeinen totuus; jos toki toisaalta, eivät muidenkaan firmojen organisaatiot täälläpäin kummoisia ole.
No; vartijatko sitten heitetään tehtaan uumeniin pärjäämään tai poispotkittaviksi, kun yksi ylityöllistetty vaan vailla totta valtaa oleva vuoroesimies tekee hiki hatussa paperihommia jossain kantakaupungin toimistossa? Oikea johto taas piileksinee Kuopio-Lappeenranta -akselilla, mutta ei koskaan ota mitään kantaa mihinkään?
"Uimaharjussa ei tavata luonnonvaraisena muuta vartiointia kuin vain ohimennen käymässä olevat satunnaiset autot."Tälläiset arvaukset tohdin heittää, koska ilmeinen totuus on, että vuoroesimieheksi nimitetyistä eläimistä on takavuosina tullut suosittu työnjohtajan korvike. Syntyjään ne olivat tarkastajia, jotka valvoivat vartiointityötä kun toimistoiset päivätyökummajaiset sammuivat, mutta nyt tämä on enää kaukainen muisto menneestä.
Tulee tosiaan olemaan omanlaisensa haaste vartioida joitakuita, jotka ovat vuosikymmenet tehneet jokseenkin mitä huvittaa. Ikinä ei tiedä, että mitä paljastuu, kun vartiointi joko alkaa nollasta tai toimii vast’edes ympärivuorokauden ja 365 astetta. Mutta pirullisinta kaikista on mennä sekajärjestelmään.
S-sana viittaa malliin missä toimeksiannon mukana joko tuli vanhoja työntekijöitä tai osa palveluista tehdään yhä itse. Sellaista sattuu, kun palveluita ulkoistetaan ja niitä tuottamassa oli joku edeltävä organisaatio. Eikö toimeksiantajan laskelmointia tiedosteta vai eikö siitä välitetä? Bisnes on julmaa; hereilläolo kannattaa.
"Pirullisinta kaikesta on sekajärjestelmä, eli, jos mukana tulee vanhoja työntekijöitä tai osa vartioinnista tehdään yhä itse."Tulisikin ymmärtää toimeksiantajan haluavan vain tietyn määrän ja laadun palvelua sovittuun hintaan; muut seikat ovat pääosin yhdentekeviä, jos ne eivät kasva ongelmiksi. Asenne on ymmärrettävä, mutta kuitenkin erittäin epärakentava, sikäli kun palveluntoimittajaa ei vaihdeta päittäin ja täysin. Siitä ne ongelmat juuri alkavatkin.
Sekajärjestelmän keskeiset häiriötekijät ovat kahtiajako, salailu, vastuunpakoilu, syyttely, väitettyyn asemaan vetoaminen ja ohjeiden jääminen suulliseksi tarinointiperinteeksi. Tästä seuraa palveluiden toimimattomuutta sekä laatuheittoa. Olennaisin kysymys on, että missä kohtaa rajapinta tarkkaanottaen menee.
Ehdottomasti surkein vaihtoehto on, että ollaan samassa työpisteessä hetkikään yli vastuullisen tehtävänsiirron vaatiman ajan. Surkeus ei välttämättä tule sen kummemmaksi, jos vaihdetaan paitaa eli siirrytään uuden palveluntoimittajan palvelukseen. Tapahtuiko siirtyminen niiden paidanvaihtajien päiden sisällä vai ei?
Vartioimisliike etenee siis liian innokkaasti voittaakseen referenssikohteen tai tehdäkseen ison toimeksiannon päänavauksen; ei ymmärretä kuinka monimutkaista kaikki on. Toimeksiantajan henkilöstöstrategia, jossa jotkut siirretään pois omilta kirjoilta ja vakuutusyhtiö maksaa heidän palkkansa; saattaa käydä toimeksisaajalle kalliiksi."Toimeksiantajaa kiinnostaa vain palveluiden toimivuus. Tämä on erittäin epärakentava asenne."
Vartioimisliike portilla ja omat alueella on harvoin kauniimpi vaihtoehto. Kuinka tarkkoja ollaan sekä kommunikoidaanko samalta tasolta? Asetelmasta saattaa seurata vähättelyä, nimittelyä tai kyttäämistä, koska tekijät alkoivat kilpailla keskenään epäterveellä tavalla. Toisinaan huonoa asennoitumista jopa tahallaan lietsotaan.
Joka ainoa vartiointiaan ulkoistava nimittäin teki ja tekee yhä päätuotteenaan jotain aivan muuta. Siksi on hyvä muistaa, että talon kirjoillakin ollessaan saattoi tulla marginalisoiduksi, painostetuksi tai korruptoiduksi. Onko pelitilanne varmasti lähtöjään 0-0 vai kummitteleeko taustalla sittenkin vääristynyt mukavan leikkimisen historia?
"Vartioimisliike voittaa referenssikohteen tai alkaa ison asiakkuuden ymmärtämättä kokonaisuuden monimutkaisuutta."Sikäli, kun asia vielä jäi jollekin epäselväksi; en arvosta sekajärjestelmiä. Malleja on tosiaan monia; sellaistakin vitsikkyyttä tavataan, että joukosta poistuvan oman tilalle tulee vartioimisliikkeen vartija. Tällöin omista vakituisista ja sijaisista sekä vartioimisliikkeen kaikensorttisista syntyy todella hilpeä sekasotku.
Näin ei tarvitsisi käydä, mutta jos virallisia sääntöjä ei luoda, sellaiset keksitään ja tällöin ne saattavat muuttua vuoro- tai jopa pärstäkohtaisesti. Sekajärjestelmä on viritys, mutta minusta niitä ei usein edes yritetä saada toimimaan, päinvastoin. Huomio huvittaa; alun herrasmiesmäisyys ja nurkissa hissuttelu muuttuivat tehän teette -käskytykseksi.
Jos taas tämän lukee joku aloittelija; huomautettakoon, että vaikka kaikki menisi oikeinkin, silti jokaisesta tehtaasta löytyy aina riittävästi kovaäänisiä kaikentietäjiä. He eivät vain osaa työtäsi sinua paremmin, mutta ovat myös vakuuttuneet omansa olevan sitä tärkeämpi. Ristivetoa sekä ohjailuyrityksiä ilmenee. Jatkuvasti. Paljon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
OHJEET
Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.
Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.
Pysy asiassa.
Ole asiallinen.
Älä chattaile.
Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.
Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.