maanantai 5. huhtikuuta 2021

Staffpointin olematon työehtosopimus

Lähde: kuvakaappaus myyjä-vartijan työpaikkailmoituksesta Joensuussa Duunitorilla.

Ajoin henkilöstöpalveluyritykseksikin mainittu Staffpoint se vain jaksaa ja laajenee. Jos hommissaan ei muutoinkaan ole hurraamista; sitäkin huvittavampaa on, että tällä kertaa yhtiön puolesta toimivat tohelot eivät edes osaa ilmoittaa sovellettavaa työehtosopimusta oikein. Jos se on olemassakaan.

Nimittäin; mikä kumma lieneekään Turva- ja erityisalojen työehtosopimus eli TES? Niinhän oikeat ammattilaiset sekä sisäpiiriläiset lyhentävät sen kirjoituksessaan; puheessa taas sanotaan ihan tessi vaan. Eiköhän tämä ole silkkaa myyntityötä; liukkaalla ja monimutkaisella kielenkäytöllä esitetään asiantuntijaa, oltiin eli ei.

Jos ajattelemme turvallisuustyötä tekevien työehtosopimussidonnaisuutta yleensäottaen; on olemassa esimerkiksi kaupan, vartiointialan ja maravan tessit sekä valtion yleinen. Erityisalalla taas tarkoitetaan vaikeasti järjestettäviä marginaalisia kummallisuuksia pienillä aloilla, joiden järjestöt ovat heikkoja tai häilyviä.

"Mikä kumma lienee turva- ja erityisalojen TES eli työehtosopimus? Sitä ei taida olla olemassakaan."

Huomasittehan, etten edes astunut ilmailualalle ja henkilöstöpalveluyritysten tessin sivuutin täysin maininnatta. Näin saatoin tehdä, koska luin kuvakaappaamani työpaikkailmoituksen ja sanon suoraan kyseessä olevan vain keinotekoinen viritys esittää suorittavan tason palveluduunarin homma elämää suurempana asiana.

Ettei olekaan turvattomassa osa-aikaisessa vuokratyössä raatava luuseri, jota talon väki pompottelee mielensä mukaan ja kenen leluille&merkeille ulkopuoliset nauravat. Mutta maailman rajat tulevat vastaan, kun todellisuudessa monista töistä ei saa yhtä montaa palkkaa vaan väärintulkittua tai muualta kopioitua sopimuspalkkaa.

Tämä on samansortin markkinointiviestinnällistä fuulaa kuin ruotsalaisen pimeän siivousliikkeen ilmoitus, että se on allekirjoittanut hängavtalin ja sillä on F-skattesedel. Valitettavan moni yllättyy kuullessaan, kun tessin tunnustamisesta ei automaattisesti seuraa sen noudattamista eikä verokorttikaan ole yhtäkuin veronmaksu.

"Moni pimeän siivousliikkeen asiakas yllättyi palkkojen, työehtojen ja verojenmaksun laiminlyönnistä."

Staffpoint ei ehkä ole Puutorin parru&spurgu, joka Metalli 49:n lehden sarjakuvan mukaan toimi Turun telakoilla 1970-luvulla, mutta siitä ei pääse mihinkään, että kaupan turvallisuuspalveluissa firman toiminta kyykkää pahemman kerran. Perusasiatkaan eivät ole kunnossa. Palkka on tärkeä juttu!

Olisiko sittenkin juuri niinkuin työpaikkailmoitus kauttarantain kielii; ihan sama osaatko mitään tai onko sinulla lakisääteistä viranomaislupaa vartijana toimimiseenkaan, kunhan vain olet innokas. Niin innokas, ettet edes huomaa kysyä paljonko tunteja on ja kuinka varmoja ne ovat. Nämä ovat niitä työehtoja eli tessijuttuja.

Ymmärrän kyllä. Oma tietämättömyys hävettää ja nolottaa joutua keskustelemaan yksityisiksi luulemistaan asioista. Mahdollisesti yritetään jopa olla ovelia; napata hyöty paljastamatta itsestään sekä asioistaan yhtään mitään. Siihen työnantajat tähtäävätkin. Luuletko, että työelämässä muuten ongelmia olisikaan?

"Staffpoint ei ehkä ole Puutorin parru&spugu, mutta turvapalveluissa toiminta kyykkää pahasti."

Työvoimanvuokraajat kuten Staffpoint kertovat yleensä auliisti henkilöstö- ja työsuojeluedustajien, liittojen sekä tessien nimet. Näin harkitusti toisten työntekijöiden kanssa samassa kuosissa kulkeva vuokraväki osaa kysyttäessä vastata ja luo samalla sopivaa yrityskuvaa.

Ihan sama; ovatko nimeltämainitut itse henkilöstöryhmää mitä ovat edustavinaan, tavoitettavissa mitenkään sekä edes enää ylipäätään talossa töissä. Työehtosopimuksen nimi voi myös olla väärin kirjoitettu tai keksitty, eikä sanojakaan välttämättä kuulu myyjiä sekä vartijoita molempia edustavaan ammattiliittoon.

Ammattiiittoon, mikä muuten vähentää henkilökuntaa elettyään viisi vuotta yli varojensa. Liiton tämän sopimusalan yhdistyksen nettisivuilla taas horistaan sekavia työturvallisuus -otsikon alla ja yhden suuren ammattiosastonsa varapuheenjohtajanakin muuten aloitti vuoden alusta yksi...kauniisti sanottuna...varsinainen seikkailija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.