keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Vasta nursiokratiassa sairaanhoitajat määräävät

                                           Video: Saana Sassali, Youtube

Vuoden 2018 tangokuningatar Saana Sassali laulaa menevän ja pikkuoivaltavan aikuisrokin pystyvien, mutta kuormittuneiden sairaanhoitajien huonoista palkoista. Onko palattu koronaseis-Suomessa oikeaan työhön vai onko tämä Tehyn tilaustyö? Hoitajat eivät ole uhreja ja sankaruuttakin heissä on vain vähän.

No, en minä sentään kanavaa vaihtanut tai radiota sulkenut, kun Sassali rokkasi korvissani eilen aamuteen aikaan; pidän näet tuolloin tapanani kuunnella Radio Suomen humppatuntia, jonka tiistaina juonsi Toni Laaksonen. Kun ei lyriikkaa näyttöpäätteelle löytynyt, sain kuunnella laulun netissä vielä monta kertaa peräkkäin.

Lyriikka muuten vilisee kolkkoa hoitajaemansipaation sankarimetaforaa, sekä yltyy vielä roisiin yhteiskunnalliseen tietämättömyyteen ja provosoivalla asenteellisuudella liputteluun. Eikö Saana Sassali tiedä kuinka sairaanhoitajan palkka, työehdot ja -olot määräytyvät? Vai eikö hän välitä?

"Onko palattu oikeisiin töihin vai tehty Tehyn tilaustyö? Hoitajat eivät ole uhreja ja sankaruuttakin heissä on vain vähän."

Itsekin muistan vielä tovi sitten lukemani Siun soten hoitajien jatkuvat valitukset työvuorosuunnittelusta. Ikäänkuin he olisivat kuvitelleet työnantajan määräysvaltaa rajaavan paikallisen sopimuksen olevan keskusvaraston toimittama tuotepakkaus, joka vain unohtui viimeksi laaditulta tilauslistalta.

Elämme aikaa, jossa yksi jos toinenkin pitää itseään etuoikeutettuna tähtenä; hän vain ilmoittaa olevansa tyytymätön ja syntyy performanssi, josta muodostuu maailmaa muuttava kohu. Vai miten se meni? Taisikin tulla vain vastaan ruma totuus omasta työmarkkina- ja yhteiskunnallisesta asemasta. Ei tapahtunutkaan mitään.

Saana Sassalilla on myös pointti; epäempaattisuus, ilkkuminen ja hiljaiseksi häpäiseminen kukoistavat yhteiskunnassamme. Ne ovat valttia, koska ei epäoikeudenmukaisuus muuten jatkuisikaan. Miksei siis laulettaisi kuinka vaatimustaso menee jossain tuolla taivaissa, mutta palkat ovat täällä jalkojemme juuressa.

"Pointtikin on; epäempaattisuus, ilkkuminen ja hiljaiseksi häpäisy kukoistavat. Muuten ei vääryys säilyisi."

Tämä ei silti kuittaa älyllistä epärehellisyyttä, jossa ollaan olevinaan asioista huolissaan, mutta vaatimus niiden korjaamisesta kohdistuu Eduskuntaan. Näin ajattelen, koska olihan noin neljä pääministeriä sitten se yksi Kokoomuksen nobody, joka fantastista hehkuttaen selitteli kaikkea kivaa muun muassa hoitajien palkoista.

Kyllä, tietämättömyys- ja epärehellisyysargumentaatio fiilispohjalta on sekä kysyttyä että yleistä ajassamme. Minä en kuitenkaan sitä sulata, koska moinen valtavirran populismi syövyttää yhteiskuntamme vakautta sekä toimivuutta. Onko liian ankaraa vaatia poppikappaleen sanoiltakin selkärankaa?

Ainakin haluan polemisoida tämän epärakentavan yhteiskuntakritiikin; koen myös, etteivät puhteen väitetyt edunsaajat, eli ne hoitajat itse, tee alkuunkaan riittävästi asiaansa edistääkseen. Jos lähtee liikkeelle puutteellisista lähtökohdista, on kova työ parantaa tahtia juostessaan. Mutta on siinä tekemisessäkin joku tolkku oltava.

"Tämä yhteiskuntakritiikki on epärakentavaa. Tekevätkö edunsaajat itsekään tarpeeksi asiansa eteen?"

Miten ihmeessä sinä voit tehdä tuplavuoroja? Joko ylityöpalkkaus ei ole alkuunkaan kohdallaan tai sitten olet itse kuviossa mukana suostumalla hyväksymään korvaukseksi vapaata rahan sijaan. Toivottavasti oma kuvitelma tekijyydestä ei ole niin rakas, että moinen aivan häiriintynyt leikki on vielä suorastaan hauskaakin.

Oikotietä onneen ei ole; sairaanhoitajat ovat työntekijöitä, joiden tulee järjestäytyä, kamppailla ja sopia puolestaan. Eikö ole huvittavaa, että vähien tessien sekä olemattomien järjestäytymisasteiden maissakin hoitajat ovat yleensä niiden harvojen joukossa keiden palkat&työehdot ovat kunnossa? Siksi, koska he pitävät yhtä!

Vain vallankumouksen jälkeisessä nursiokratiassa hoitajat määräävät itse mitä ottavat ja tekevät. Terveydenhuollolla on sama taakka kuin armeijalla; mielivaltainen johtajuus kukkii vaikenemisen takana. Ovatko sairaanhoitajat aivan varmoja, että he näyttävät uhreilta tai sankareilta, kun kaiken paljastava avoimuus lopulta tulee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.