keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Itsekkyys ja tyhmyys paremman maailman syntytuskina

(Kuva: Jari Kähkönen)

Jotkut asiat tuppaavat menemään yli käsityskyvyn, koska ne vaativat ihmiseltä mielikuvituksen käyttöä. Yhteisöllinen elämä on muutoinkin haasteellista; huudat käsiäsi taputtaen tahtia kun olet itse saamassa, sekä huumorintajua löytyy koko kylän edestä nauraessasi toiselle. Toisinpäin tämä ei toimi.

Mielikuvituksen käyttäminen tapaa kuitenkin yleensä johtaa siihen, että kukin asemoi ensin itsensä johonkin ja rupeaa sitten keksimään perusteluja kannalleen. Härskit käyvät jopa määrittämään, että mitä mieltä toinen saa olla sekä vielä mitä sanoja käyttäenkin. Tai puhuvat yhteisön puolesta omiaan, mutta eivät sitä myönnä.

Tämän oivaltaminen on avain yhteiskunnassamme kulloinkin pinnalla olevan julkisen tinkaamisen oikeinymmärrykseen. Minä kysyn; missä on edistys tai jalous, jos väitetysti korkeasti koulutetut johtavat virkamiehet ja poliitikot osaavat vain peitellä itsekkyyttään sekä tyhmyyttään jokamiestä paremmin?

"Missä on edistys tai jalous, jos johtavat virkamiehet ja poliitikot vain teeskentelevät jokamiestä paremmin?"

Keskeiseen asemaan nousisikin tällöin kyky asettaa itsekkyys ja tyhmyys paikoilleen. Mutta mitä siitäkään tulee, jos ei vielä edes tiedosta omaa ennakkoluuloisuuttaan tai johdetuksi tulemisen ja vastauksen saamisen tarvettaan? Terve, tasapainoinen sekä täysikasvuinen ihminen ei höpöhöpöjä usko ja kunnioittaa toisen ihmisyyttä.

Suomessa tähän kysymykseen tullaan niin sanotusti takamatkalta. Vallanpitäjämme ovat ties kuinka pitkään tahallaan pelanneet ihmisillä peliä, jossa he nyt vain tekevät mitä oikeaksi katsovat; oli jokaisen oma asia selitellä se itselleen oikeinpäin. Ilmeisesti mokomakin ”kasvatuksellinen suhde” on sittemmin irtisanottu?

En perää ihmisille oikeutta pysytellä iänkaiken tietämättömässä alamaisuudessa; sitä minä tässä bloggaan, että mitä aiotaan tehdä sellaisen menneisyyden pitkäkestoisille vaikutuksille. Maassa on julkisen elämän humpuukimaakareita ja poliittisia suuntauksia, jotka parhaansa mukaan pyrkivät hyötymään ihmisten keskenkasvuisuudesta.

"Humpuukimaakarit ja tietyt poliittiset suuntaukset hyödyntävät ihmisten keskenkasvuisuutta parhaansa mukaan."

Koska, jos kaksisesti ei ollut alunperinkään; en todellakaan nyt hyväksy huuhaan yksilöllisten totuuksien markkinoiden tai tiettyjen poliittisten suuntausten tuomitsemista vain siksi, jos ne häiritsevät liikaa niin kutsuttua virallista totuutta. Paluuta ylhäältäjohdettuun yhteiskuntaan ei ole; sopii uskoa huvikseen.

Ihmisen itsekkyys ja tyhmyys eivät ole mitenkään uusi asia, jos länsimaisen elämänmenon perinnettä taaksepäin katselee. Niiden sitkeydestä sekä jatkuvasta uusiutumisesta on syytä ymmärtää, että ei ole edistystä mikä ei voisi taantua eikä oivallusta mikä ei voisi unohtua. Yhteiskunnan tasapainoisuus vaatii työtä.

Näkisin, että juuri nyt olennaisinta on oivaltaa ettei vakauden, johdettavuuden ja yhteisesti jaetun todellisuuden nimissä voi tehdä mitä tahansa. Erilaisuuden, monipuolisuuden ja moniäänisyyden sietokykyä on kasvatettava paljon lisää. Rajan täytyy mennä siinä, että lailliseen yhteiskuntajärjestykseen ei saa kajota.

"Vakauden, johdettavuuden ja yhteisesti jaetun todellisuuden nimissä ei enää voi tehdä mitä hyvänsä."

Tarvittava edistys taas on yhteiskuntamme vallankäyttötapojen muutos. Esimerkiksi vast’edes poliisi ei voi yksipuolisesti päättää mitä tekee tai salaa, sekä antaa käyttäytymisestään niin ohutta mutta umpinaista selontekoa, että siihen ei pääse kiinni mitenkään. On käytävä ilmi, että kuka teki mitä ja miksi.

Luonnollisesti toiminnasta ja perusteista käydään keskustelua, joka voi johtaa myös muutoksiin, mikäli osoittautui toimitun tyhmästi tai kestämättömin perustein. Ei voi tehdä mitä hyvänsä eikä millä perusteilla tahansa; sikäli, kun tämä itsestäänselvyys ei nyt ollutkaan kaikille täysin selvä.

Ihmiset ovat yksilöitä; heidän elämänsä, ammatinvalintansa, maailmankatsomuksensa, kiinnostuksensa ja makunsa ovat omansa. He kasvavat kyllin, että torjuvat huuhaan, yhteiskunnan epävakauttamisen sekä ihmisyyden vastaisen toiminnan. Sellaisen, uuden ja paremman maailman, syntytuskia me nyt elämme.

1 kommentti:

  1. Kyllä, olen samaa mieltä kanssasi. Olemme todellakin nyt uuden edessä ja toivottavasti paremman, joka pitää sisällään aikuisen ja tasapainoisen ihmisen tavan hoitaa asioita tasapuolisesti kaikkia ajatellen. On todella aika päästä tuosta aikuisen ihmisen lapsellisesta uhmakäyttäytymisestä varsinkin henkilöiltä, jotka meidän asioitamme hoitavat. Olisi myös paikallaan kouluttautua ihmisten kunnioittamisessa yhtälailla, kuin muullakin koulutuksella.

    VastaaPoista


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.