lauantai 3. huhtikuuta 2021

Kiinnostuneina MLK:sta ja Poliisirikokset-blogista

(Kuva: Jari Kähkönen) Sattumanvarainen poliisikuva, joka syntyi kun huomasin
erehtyneeni lounaalle samaan paikkaan ja aikaan kuin pääosa Eteläisen piirin
päivävuoroa. No, minä olen lahjakas mies; en silti menettänyt ruokahalujani.

Ai tätä se siis tiesikin. Pääsiäisviikolla riemunani oli ensin joku lelupoliisi Securitaksen verkossa; hän googletteli vuosientakaiseen MLK-postaukseeni. Seuraavaksi, yhä päivää ennen esiselvitysuutisointia; poliisin verkkoon päässyt pelle taas kyttäsi poliisirikoksia ensin hakukoneella ja sitten sivustohaulla.

Moista en oikein ymmärrä, mikä on myös keskeisin syyni käyttäytymisen esiinnostamiseen. Saatat siis luulla näyttäväsi työteliäältä, mutta; kyllä jokainen kenen mielipiteellä on mitään väliä tietää, että tuo oli ihan silkkaa hupisurffaamista. Turvafirmalla ei ole mitään asiaa tiedustelupalvelun tai turvallisuuspoliisin tehtäville.

Vai olisivatko luuloisänmaallinen laillisuusvouhottaja ja vaihtoehtoisten todellisuuksien salaliittoteoreetikko täyshörhö lähempänä toisiaan kuin arvattiinkaan? Hitler kirjoitti Taistelussa, että kommunistista voi tulla kansallissosialisti, mutta liberaalista porvarista ei. Hayekillakin oli niin sanottu hevosenkenkäteoria ekstremismistä orjuuskirjassaan.

"Ai tätä se siis tiesikin, kun turvafirman lelupoliisi ja valtion pellepoliisi pyörivät asiattomasti blogissani."

Arkipäiväisyyden tasolla muistan senkin kerran, kun olin vielä osapäiväjournalisti ja seurasin mielenosoituksen järjestäytymistä Helsingin keskustassa. Olipa sattumalta vuoronvaihtoaika ja eräs tukikohta lähellä; ovesta siis paukkasi ulos päätyökollega, joka valokuvausharrastajana tempaisi oitis laikan kaulaan, sekä tuli jutuille.

No, matkalla väkijoukon läpi hänet oli jo täydestä siviilivaatetuksesta huolimatta tunnistettu ainakin kerran; kysyttiin, että kuvaako hän jonkin vartiointiliikkeen lukuun. Naureskelimme hetkentovin aktivistien tyhmyyksille; mainitsin ketkä tässä järjestäytyivät marssille ja toveri haihtui paikalta epäkiinnostuneen blaahin kera.

En siis saata tietää, että mikä varmastikin tahattomasti oikein käyttämäni vakoilupuheen sananen haalasi tuon iltapäiväpitkästyneen turvafirman duunarin seuraani. Olen saletissa, jottei syy ainakaan ollut Martin Luther King jr sen paremmin yksityishenkilönä kuin yhdysvaltalaisen kansalaisoikeusliikkeen ikoninakaan.

"En saata tietää, mikä tahattomasti oikein käyttämäni vakoilutermi haalasi pitkästyneen turvaduunarin blogiini."

Vai oliko asialla peräti sittenkin joku päällikönkuvatus, jonka tarvitsi sivistymättömyyttään peitelläkseen ja itseään fiksumpaa esittääkseen kopioida toisten ajatuksia tietotyöstä? No, olenhan minäkin vain puolioppinut, mutta luen kirjoja päteäkseni turhalla tiedolla ja itsetarkoituksellisella vierassanojen käytöllä.

Ei poliisissakaan oikeasti olla kiinnostuneita poliisirikoksista. Eiköhän siellä oltu ihan vain huolissaan siitä, että kuinka kauas tämä on jo levinnyt tai uteliaita asiallaolevien nimistä. Minä en ole. Olisivat pitäneet miehistöhuonejuorunsa tai niiden mahdollisen digitaalimuotonsakin itsellään. Työpaikalla kuuluu tehdä työtä, höpsöliinit!

En tunne miesoletettua, joka blogissaan ilmoittaa nimekseen Joakim Lindholm; sikäli, kun lisätunnistekoteloon laitetuksi virkamerkiksi väitetyn esineen valokuvasta voi mitään päättää, emme ole ikinä tavanneetkaan. Poliisikomentaja Lasse Aapio vahvisti nimen ja aseman, mutta hän vastaa itse omista sanoistaan.

"Poliisissa ollaan vain huolisssaan kuinka kauas tämä on levinnyt ja kuka sitä tekee. Olisivat pitäneet juorunsa itsellään."

Pilliinpuhaltavat eli epäkohtia sekä väärinkäytöksiä paljastavat poliisit ovat hyvin rohkeita ja korkealle arvostettavia yksilöitä. Maailmalla heitä on ollut aina sillointällöin, mutta Suomessa ei niinkään. Oma kokemukseni on, että poliisissa töissä olevat tulevat ulos ongelmien kanssa vasta, kun ei enää muu auta.

No, tuleeko tästä sisällöntuottajasta meidän aikamme suuri pilliinpuhaltaja, silkka keskimääräistä tuotteliaampi verkkohäirikkö vai onko kyse pelkästä digitaalisen elämän avautumis- ja itsetilitysprojektista? Liian varhaista sanoa, mutta tätä kirjoitettaessa hän ei ole vielä esittänyt mitään konkreettista tai ajankohtaista.

No, kaikkihan sen nyt tietävät, että kauanko siitä jo on kun esimerkiksi Sahis ja Itis lopetettiin. Niinikään, väitettyjen arvailukisojen pitäminen blogimerkinnöissä esiintyvien oletettujen poliisien nimistä kummastuttaa; mitä tässä oikein tehdään, kenelle sekä miksi? Jos nyt joku sanoistani yllyttyy, se on hänen oma ongelmansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.