maanantai 1. maaliskuuta 2021

Tulipalot nurkissasi

Pienestä ja arkisesta paikallisesta turvallisuudesta puhuttaessa on myös käsiteltävä tahallisesti sekä huolimattomuudesta syttyneitä tulipaloja. Ilmiö on iänkaikkinen; kyllä tätä tapahtui jokaisen haikaamassa kuvitteellisessa karjalaiskylässäkin silloin aikoinaan. Ota asiat asioina äläkä hölise tyhjää.

Joskus silloin, kun itsellä oli vielä univormu ja vyö päällä; tapasin lähettää matkoihinsa myös norkoilijoita. Sen tein aivan yhtäläisesti turvallisuussyistä kuin häiriköiden sekä rikollistenkin kanssa, mutta olin kuitenkin huomattavasti hellätapaisempi ja                      -sanaisempi. Jos sinulla ei ole mitään tekemistä, älä tee sitä täällä.

Sikäli kun kuitenkin teet; vedät kohta perässäsi jonkun, joka tekee muutakin kuin istuu pimeässä pankin tuulikaapin lattialla ja estää oven sulkeutumisen työntämällä kumimaton väliin. Älä haihattele. Nämä ovat sen luokan kullanmuruja, että niillä on mielessä lähinnä joko sinun kuppaamisesi tai näkösuoja omalle pahanteolleen.

"Jos sinulla ei ole mitään tekemistä, älä tee sitä täällä. Vedät perässäsi kullanmuruja, joilla on pahat mielessään."

Ensinmainittu tekee sinusta rikoksen uhrin, mikä sinänsä on jo ikävää, mutta pahanteko saattaa pahimmillaan polttaa koko talon. Ja sanohan; miksi luulet puun polttamisen uunissa olevan nykyisenkin talotekniikan aikana niin suosittua, että normaalijournalismissa leukaillaan viihdekäytöstä? Niinpä.

Laumaeläimenä ihminen näet kestää vaihtelevasti yksinäisyyttä sekä ulkopuolisuutta. Pohdipa tätä; miksi yksilö sanoo itseään sinkuksi ja harjoittaa kaikenlaista pariutumiseksi tulkittavaa toimintaa, vaikkei ole aikomustakaan oikeasti pariutua? Siksi seuraan tupataan, nurkissa nuohoudutaan ja tulipalojakin syttyy jossain siinä välissä.

On siis joidenkuiden toimintakykyyn ja persoonallisuuteen nähden liikaa pyydetty, että pakattaisiin eväät sekä välineet reppuun; mentäisiin sinne tulentekopaikalle viettämään aikaansa. Normaaliväestölläkin on häpeänsä ja salaisuutensa; halutaan esimerkiksi tupakoida, mutta ei tulla nähdyksi tupakoimassa.

"Marginaaliväestöllä ei ole toimintakykyä mennä tulentekopaikalle istumaan, mutta normaaleillakin voi olla salaisuutensa."

Niinpäniin. Siinä nousee näkösuoja hintoihinsa, kun harkitsemattomuuksissaan, ajankuluksi, huomionkipeyksissään, kateuksissaan tai häiriintyneisyyttään pannaan mitä tahansa palamaan avotulella asutun rakennuksen nurkissa. Avotulta ei tietenkään ole sellaisen erillisen grillin käyttäminen, jolla ei ole suoraa yhteyttä maahan.

Paljon voitaisiin tehdä ennaltaehkäisyn suhteen, mutta hyödytöntä on kaikki, koska tieto, taito ja halu puuttuvat. Suurin niistä on halu; nytkin, kuin useimmissa muissakin asioissa. Turvallisuusjärjestelyinä voin ohimennen mainita lukitukset, aitauksen, valaisimet, rakennetiiviyden ja turvatekniikan.

Rajoittamisen puolelle mennään, jos tietty talo nykysanalla sanoen maalitetaan, koska siellä tapahtuu liikaa ja liian usein. Silloin ei auta muu kuin fyysinen vartiointi, joka joko näkyvästi ajaa asiattomat matkaansa tai ottaa piilosta sytyttäjän itseteossa kiinni. Viimemainittua; erikoissuojelua, on maassa tehty jo ainakin 60 vuotta.

"Aina ei tarvitse rajoittaa. Paljon voidaan voittaa ennaltaehkäisylläkin, jos vain asianomaisilla halua riittää."

En kannata amatöörien sohlaamista, vaikka täkäläiset kiinteistönhoitajat ovat usein ainakin omasta mielestään hyvin kovia jätkiä. Jos näet jotain, teet siitä ilmoituksen; kiireelliset soitat heti hätäkeskukseen ja vähemmän kiireet välität edelleen työaikana vastuuhenkilölle. Ymmärrä paikkasi; ole avuksi, älä rupea pitämään sirkusta.

Turvallisuustyö on aina tietoperusteista. Jos nurkissa alkaa syttymään tulipaloja, ilmeistä on, että joku riskitekijä on mennyt havaintoaistien ohitse. Joskus uhka tulee ulkoa, mutta aivan yhtä todennäköisesti asialla voi myös alla alkujaan luvallinen kulkija. Onko riskitietoisuus kohdallaan? Muitakin palosyitä on kuin rikos.

Yhteisöllinen elämänmuoto; esimerkiksi yhdessä asuminen, on sellaista ettei siitä tule mitään ilman johtamista ja sääntöjä. Ei voi olla kyttäävä vittuileva änkyrä, koska tällöin on itse osa ongelmaa eikä ratkaisua. Mistä muut yhteisön jäsenet edes tietävät, että mitkä säännöt sellainen tuli asettaneeksi, jotta olisivat voineet niitä noudattaa?

"En kannata amatöörien sohlaamista; jos näet jotain, ilmoita siitä. Yhteisöelämä vaatii johtamista ja sääntöjä."

Sanomatta pitäisi olla selvä, että moinen Isännän leikkiminen ei tietenkään käy päinsä, mutta hyvin voin sen erikseen sanoakin. Joku on kiinteistön omistaja; hän johtaa. Säännöt, mitä ei ole asianmukaisesti vahvistettu ja tiedotettu; eivät ole olemassakaan. Niinikään, tarkoituksettomia ja mielivaltaisia sääntöjä ei noudateta.

Asuinrakennuksen vartiointi Suomessa ei ole uusi eikä hätkähdyttävä asia; sellaista on tehty vuosikymmeniä, kun maansisäinen muuttoliike loi levottomia lähiöitä asutuskeskuksiin. Näin myös aiheutui luultua vähemmän yhteentörmäyksiä ja muita ongelmia; elämä jatkui. Ei se edistys itsekseen tule; näin on tulipalojenkin suhteen.

Eikä pidä unohtaa aina raikasta lähietsintää ja paikallaolijoiden kartoittamista sekä tunnistamista; sen saa tämä poliisitiedote meille nyt kertoa. VERES KIINNIOTTO tapahtumapaikalta, mikä johti pidättämispäätökseen eikä kukaan huomaa mitään. Eipä ole pohjoiskarjalaisen rikostoimittamisen taso tätänykyä kaksinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.