maanantai 22. maaliskuuta 2021

Karanteeninvartijat

Noin kymmenen vuotta sitten, kun Atte Jääskeläinen oli YLE:n Uutisten vastaava päätoimittaja; Verna Leinonen teki jutun, jossa väitti virheellisesti ettei vartijalla ole poistamisoikeutta asutussa rakennuksessa. Virhettä ei oikaistu ja Julkisen Sanan Neuvosto jätti kantelun käsittelemättä. Mutta Turussa tämä käy?

Jos väite olisi totta; senhän pitäisi tarkoittaa, että vartioimisliikkeen vartijan mahdollisuudet valvoa koronakaranteenia vähenivät juuri 50%, koska keinot estää ulkopuolisten rikkomukset heikkenivät olennaisesti. Niinno; ensisijaisestihan pitäisikin toimia neuvoin, ohjein, kehotuksin ja käskyin: sovinnollisuutta edistäen.

Huomioni on mediakriittinen; en uskonut YLE:n juttua väitettyine kolmine poliisilähteineen silloin joskus ja argumentoinkin vääränä tietona pitämääni vastaan joka käänteessä. Sekä onhan myös olemassa aina raikas vaihtoehto, että epäilyttävää havaitessaan soitetaan poliisille, jos omat valtuudet loppuvat kesken.

Jos ne loppuvat; alleviivaan sanaa jos. Mutta on myös niin, että monelle tyhmälle ja uteliaalle asia on samantekevä; hän ei usko mitään kuitenkaan. Maassamme on kyllin monta sellaista, jotka haluavat ensisijassa rähinää ja ovat valmiit käyttämään hyväksi jokaisen mahdollisuuden päämääränsä saavuttamiseksi. Koronan varjolla mennään.

Sen paremmin ei mahtane olla sisäpuolistenkaan laita. Millä perusteella vartijalle edes voidaan kertoa jostakusta koronatartunnan tai -karanteenin kaltainen arkaluontoinen terveystieto; ja mitä pitäisi tehdä, jos karanteenissaolija rikkoo määräyksiä? Koska ei kai asianomainen nyt sentään toimeksiantoa oman itsensäkään vartioinnista tee? 

Perinteet ovat pitkät. Jo kaukana 80-luvulla, kun Suomen kaikki HIV-potilaat mahtuivat samalle Auroran sairaalan osastolle Helsingissä; joku heistä aina sillointällöin hatkasi. Eivät he kauas jaksaneet tai ehtineet, lähimpään metsään vain; istumaan rantojen miesten kanssa tulille, joilta palattiin osastolle sulassa sovussa vartijan saattamana.

Perehdyin Turun kaupungin netti- ja Facebook-sivujen sisältöön tähän liittyen; löysin sieltä yhden ainoan kelvollisen pointin. Jos opiskelija-asuntoloissa on yleisiä tiloja; ne voidaan sulkea ja tämän määräyksen noudattamisen valvontaan virtaa riittää vaivattomasti. Toivottavasti päätös on tiedotettu kunnolla ja rajoitus osoitettu selvästi.

Osoittautuu siis, että vallanpitäjät ovat joukko, joka sujuvasti mulkkaa todellisuuden haluamakseen eikä suuremmin piittaa lain kirjaimesta; siitä, jonka sanovat olevan tavallisen ihmisen elämän ehdoton lähtökohta. Kyllä minä kummastelin, kun YLE:n radiouutisissa tieto tapahtuneesta tosiasiasta noin vain pokkana luettiin.

Melkoisen rupeamanpa äärelle nämä karanteenin vartijat ovat kyllä joutuneet. Toivoa sopii, ettei suurempia välikohtauksia edes satu ja ehkä tapahtuvienkin keskellä pärjätään. Mahdetaankohan heidän uhrauksensa muistaa, kun lopulta joskus parempi aika koettaa ja on sankareiden sekä juhlan aika?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.