maanantai 2. marraskuuta 2020

Onko asevelvollisuus maata varten vai maa asevelvollisuutta varten?

(Kuva: Jari Kähkönen)

Otsikkoni oikeutus on se 102:den vuoden laskeva käyrä, mikä on asevelvollisuuden uusin historia Suomessa. Sanon suoraan, että tämä ei pääty hyvin armeijan osalta. On ajauduttu ihan itse omalla toiminnalla aiheutettuun eksistentiaaliseen kriisiin; enkä ole ihan varma, että tuleeko armeija pelastaa.

Ensin ne menettivät yleisyyden asevelvollisuudestaan, kun säätivät sen vain miehiä koskevaksi; senjälkeen mokomassa ei ollut muuta yleistä kuin kutsuntakuulutus. Sitten tekoyleinen asevelvollisuus muuttui feikkisellaiseksi, kun hyväksyttiin työvelvollisuus rauhanaikaisen palvelusvelvollisuuden täyttämismuotona.

Seuraavaksi armeija menetti siviilipalvelusmiehiksi muuttuneet työvelvolliset Työministeriölle, sekä joutui hyväksymään aseettoman sotilaskoulutuksen. Yhtä aikaa siviilipalvelukseen hakevien pelleilykuulustelun lopettamisen kanssa tuli reservinkieltäytyminen; molemmat ovat nyt ilmoitusasioita.

"Sanon suoraan, että tämä ei pääty hyvin armeijan osalta. On itse omalla toiminnalla aiheutettu kriisitilanne."

Sitten siviilipalveluksesta kieltäytymisestä ei enää saanut monikertabaakelsseja, jotka sitäpaitsi alettiin istua Oikeusministeriön alaisissa vankiloissa. Tätänykyä jopa valvontarangaistus panta jalassa omassa kodissa on mahdollinen. Siviili- ja täydennyspalveluksen aloittaneet sekä suorittaneet on vapautettu myös sodan ajaksi.

Jehovan todistajien erivapaus heilutteli hetken järjestelmää, mutta ongelmasta päästiin kätevästi eroon poistamalla mokomakin ”syrjinnän muoto”. Hah-hah. Siinä odotettaessa jotkut pääsivät totaalikieltäytymisestään ilman vankeusrangaistusta, mutta väitän ettei heitä ehtinyt olla yhteensä montaakaan kymmentä kaikkiaan.

Heh, no mitäpä teki armeija? Se lakkautti joukko-osastoja ja jättää määräämättä palvelukseen aina vain suurempia henkilöjoukkoja täysin oman mielihalunsa mukaan; nyt siitä seurasi Suomessa Hrutshevin Neuvostoliiton ongelma eli varushenkilöstöpula, joskin onneksi ei samasta syystä eli Stalinin vainojen takia.

"Armeija lakkauttaa joukko-osastoja ja jättää mielivaltaisesti määräämättä palvelukseen suuria henkilöjoukkoja."

Kysynpä vaan, että paljonko rikollisvoimin tehdyllä brutaalilla ja räikeän epäoikeudenmukaisella asevelvollisuudella oli osuutta Suuren Ja Mahtavan tonttiinmenossa? Niinikään, eihän DDR:ssäkään alkujaan ollut asevelvollisuutta; sano vain phöh Puolustusvoimat, jos haluat, mutta silti sinunkin feikkiytesi loppuu aikanaan.

Mikä ihmeen valheellisilla armeijatarinoilla nostalgisointi tai tottelemisfetisismi Suomessa oikein vallitsee? Kuule, perverssiteetit kullakin, sanoi huoltopoliisi; silti, te saatte jatkossa luvan jatkossa tyydyttää yksityiset halunne omalla ajallanne ja rahallanne. Suomen turvallisuuspolitiikkaa eivät kinksterit määritä!

Suomi on tasavalta eikä sotilasdiktatuuri; epäselvyydessä eläjät, tarkistakaa perustuslakinne, kiitos! Täällä eivät armeijan palkannauttijat tai edellään juoksevat armeijafanit käytä ylivaltaa; se, joka tätä vastaan rikkoo, joutaa lukkojentaa. Armeija ei siis ilmoita mitä ottaa; se tyytyy siihen mitä sille päätetään antaa.

"Suomi on tasavalta eivätkä täällä armeijan palkannauttijat tai armeijafanit käytä ylivaltaa. Rikkojat lukkojen taakse."

Jos haluat yhden lauseen vastauksen otsikon kysymykseen; se kuuluu seuraavasti: asevelvollisuus on maata varten. Tästä seuraa, että mokoma 1800-luvun paras sotilaskeksintö on Suomessa lopultakin päivitettävä metsän keskellä käytävän juoksuhautasodan ajasta tähän päivään. Malli on valikoiva tai vapaaehtoinen.

Suomen tekoyleinen feikkiasevelvollisuus on täysi vitsi; de facto ollaan oltu valikoivassa asevelvollisuudessa jo toistakymmentä vuotta, mutta de jure teeskennellään yhä muuta. Kuinka voi olla olemassa sellainen pellesirkus, joka ei edes tietäisi mihin sen koko ikäluokan panisi, jos tämä nytkään saataisiin riviin pakotettua?

Suomessa kansa välillisesti eduskunnan kautta säätää lait ja päättää budjetin, joita armeija noudattaa. Ei ole mahdollista eikä siedettävissä, että nuoria ihmisiä sorretaan pakottamalla heidät testipelleilyyn, jossa ”parhaat” valitaan armeijaan, ”huonot” määrätään sivariin ja ”raakit” lähetetään kotiin korvat luimussa häpeästä punottaen.

"Tekoyleinen feikkiasevelvollisuus on pellesirkus, joka ei edes tietäisi mitä tekisi sillä koko ikäluokallaan."

Armeija on siis hyvä sekä menee jonon jatkoksi vuoroaan odottamaan; siellä sen edellä ovat jo harrastukset, ihmissuhteet, opinnot, ammatti, perhe ja kaikki muutkin nuortemme ajasta kilpailevat asiat. Mikäli hakijan toiveet sekä laitoksen tarpeet kohtaavat, sitten voi mennä asepalvelusta suorittamaan. 

Reservi on molemminpuolisesti vapaaehtoinen; siviili- ja täydennyspalvelukset loppuvat. Määräykset perutaan, syytteet jätetään nostamatta, tuomiot kumotaan ja rangaistut armahdetaan, jos jollain onnettomalla on sellaista vireillä jossain instanssissa. Sanomatta piti olla selvä, että tämä reservi ei enää ole laaja.

Onko armeijan ainoa oikea tehtävä eli Suomen puolustaminen mahdollista? En minä tiedä eikä kiinnostakaan. Se on armeijan ongelma; ellei homma toimi niin vaihdetaan tekijät, koska maanpuolustus ei yhtä kuukausipalkkaa kaipaa. Mutku Venäjä, pitkä raja, levoton maailmantilanne ja…terrorismikin. Lässynlässyn! Turpa kiinni!

"Onko Suomen puolustaminen yhä mahdollista? Se on armeijan ongelma. Jos ei hoidu, tekijät vaihdetaan."

Minulle ei pelkokorttia heilutella; armeija toimii osoitetulla henkilöstöllä ja annetuilla määrärahoilla. Piste. Itse ovat ongelmatilanteen itsekeskeisyydellään, vallanhimollaan sekä kyvyttömyydellään aiheuttaneetkin; nyt he saavat luvan sen myös ratkaista. Ilman, että koko maa ympäriltään pannaan rähinän kestäessä uusiksi. 

Jos armeijassa loisivat turhakkeet olisivat puoliksikaan niin hienoja isänmaallisia ihmisiä kuin omakehu kuuluu; luulisi tyhjän puheen loppuvan ja käytävän töihin. Mutta kun ne taitavat nytkin luulla voivansa pelata Venäjän pelolla, minkä vuoksi on muka pakko valita heh "tasa-arvoinen asevelvollisuus" ja laaja reservi tai Nato ja palkka-armeija.

Höpöhöpö. Runebergläis-topeliaaninen sankarimyytti on unohdettu pölyyntyvien kirjojen sivuille, toinen maailmansota on viihdettä missä kukaan ei enää muista olleensa henkilökohtaisesti paikalla eikä teidän itsekeskeisiä ja itsetarkoituksellisia hölinöitänne yksinkertaisesti oteta tosissaan. Lopettakaa tuo pelleily ennenkuin sattuu vahinko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.