torstai 12. marraskuuta 2020

Puheenvuoron valta ja sanan mahti

(Kuva: Jari Kähkönen)

Miksi talousvaikeuksissa oleva media tärvää palsta- ja palvelintilaa reservissä ylennettyjen nimilistoihin? Sekö on pahinta, että sotalaitoksen kuukausipalkka ei koe lain tukevan toimintaansa? Niinikään, te MTV:n keskiviikon myöhäisillan rikostoimittajahupailijat, nyt riittää. Ette ole hauskoja ettekä sanavalmiita.

Suomi on kansanvaltaisesti hallittu hyvinvointi- ja oikeusvaltio eikä sotilasdiktatuuri. Siltä ei kuitenkaan aika ajoin näytä; esimerkiksi niinä päivinä vuodessa, kun reservissä ja vakinaisessa väessä ylennettyjen nimiä julkaistaan pitkinä listoina. Tiedoksi: toinen maailmansota on ollut Suomen osalta ohi 76 vuotta!

Siksi ei pitäisi mennä niin, että armeija nyt vain tekee jotain, koska näin on tehnyt aina ennenkin; sikäli, jos paljastuu toiminnalta puuttuvan lain tuki; lakia muutetaan. Uskomatonta! Kukaan ei edes kysy, että miten laillisen yhteiskuntajärjestyksen suojaamiseksi toimintavelvollinen armeija voi tuosta vain kävellä lain ylitse.

"Miksi talousvaikeuksissa oleva media tärvää palsta- ja palvelintilaa reservissä ylennettyjen nimilistoihin?"

Eikä kysytä sitäkään, että ”anteeksi kuinka; miksi kukaan piittaa pätkääkään maanpuolustustahdostanne?”. Tahdosta, joka ei sivumennensanoen tainnut koskaan mainittava ollakaan, kun ei kerran muu kiinnosta kuin ylennys ja nimi lehdessä. Miksi noin epäkiinnostava sekä merkityksetön tieto pitäisi ylipäätään julkaista?

Moinen on puheenvuorovallankäyttöä; oletetaan, että kaikki muka ovat käyneet armeijan ja voivat koska tahansa itsekin olla saamassa saman huomionosoituksen. Ja annetaan omavaltaisesti sekä virheellisesti menetelleen valtion viraston omia mediatila selittääkseen kuinka toimintansa taas kohta laillistuu; vastaväitteittä.

Se on kuitenkin sillälailla, että kaikki suomalaiset eivät todellakaan ole osapäiväsotilaita; tänään he voivat olla niin montaa muutakin, jotteivät kaikki määreet näille riveille mahtuisi. Julkisen palvelun sietää myös varoa pakkosyöttöä ja kunnioittaa moniarvoisuutta, jos se mielii pitää asemansa kaiken kansan keskellä.

"On puheenvuorovallankäyttöä olettaa kaikkien olevan osapäiväsotilaita, joita ylennystiedot kiinnostavat."

Sanan mahdilla helskäyttivät MTV:n Rikospaikka-ohjelman Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen. Lähdetäänkö liikkeelle siitä, että vaikka kuinka kadehtii niin sanotun poliisirealityn pääsyä, sekä kiroaa kuinka vähän ja silkkaa aikuisten iltasatua ne saavat sillä aikaan; voisi sitä omiakin repliikkejä vähän hioa ennen nauhoitusta.

Poliisi on yhteiskuntamme laillistetun väkivaltamonopolin kaikkein suurin osakas; sitä ei missään tapauksessa saa kehua tehtävänsä täyttämisestä ja myötätuntoakin voi esittää vain harkiten. Käsittääkseni toimittajana ollaan myös siksi, että ohjelman sisältö valitaan ajatuksella eikä ruutuun päästetä mitä hyvänsä vrt. putkavideo.

Olisi videossa ollut kehumistakin. Näkyi kuinka joillain laitoksilla työpaikkakoulutus sekä perehdytys toimii; saadaan vastaanpaneva putkaanpantava lukkojen taakse lyömättä ja tukahduttamatta. Pahaa kuitenkin pelkään, että tämän ääneensanomista ei olisi tuossa ohjelmatilassa suotu; mokomahan olisi katsottu poliisivastaisuudeksi!

"Poliisi on yhteiskunnan väkivaltamonopoli, jota ei pidä kehua ja myötätuntoakin ilmaistaan säästeliäästi."

Mutta puolitankoon se näemmä jäi stadinkin skåudejen suoritus; missä olivat kilvet, miksi käytettiin etälamautinta suojautumisesta piittaamatta eikä vaihdettu voimakeinoa? Onneksi tehty virhe ei kostautunut, koska seuraava annostelu riitti murtamaan vastarinnan. Ja tätä ei valtakunnan pääsarjassa älytä? Hoh-hoh.

Varsinainen aivopieru pääsi kuitenkin Pekka Lehtiseltä, jolla oli pokkaa nostaa ohjelmaan poliisirikos -termin tai oikeammin ottaen banaliteetin käyttö vailla mitään fiksua sanottavaa. Sanailua naureskelun edeltä en pidä onnistuneena valintana, koska tuonsortin ”hovinarreilulla” on paikkansa vain poliisivaltiossa. Suomi ei ole sellainen.

Nyt riittää, MTV:n keskiviikon myöhäisillan rikostoimittajahupailijat. Aika on nyt lopullisesti ajanut mokoman Vinkkimiehet -sanailun ohitse; jos ylipäätään jatkatte sitä missään muodossa, voitte poistaa osion eetterimedialähetyksestä ja jatkaa jossain nettivideopalvelussa. Kiitos. Te ette ole kyllin sanavalmiita ettekä etenkään hauskoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.