keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Millainen henkilöstö; sellainen henkilöstöjohtaja?

Kaikesta sitä joutuukin kirjoittamaan, mutta kyllin räikeän ilmestyksen edessä ei muukaan auta. Ensin Siun soten hoitajat luulivat, että paikallinen työvuorosopimus on kuin tavaratilaus keskusvarastolta; nyt kuntayhtymän henkilöstöjohtaja keskustelee roboteista tyhjien seinien kanssa.

Näin minä arvelin jo vuosi-pari sitten, kun luin Karjalaisesta kaikennäköisiä kummallisia olisi hyvä ja toivotaantoivotaan -kirjoituksia tähän aiheeseen liittyen. Miten joku voi olla ylipäätään missään töissä, jos hän ei tiedä kuinka työaika määräytyy? Valitteli vielä eilispäivänäkin asioitaan julkisesti sanomalehdessä tietämättömyyttään häpeämättä.

Normit ovat painavuusjärjestyksessä nämä: laki, työehtosopimus, paikallinen sopimus ja henkilökohtainen työsopimus. Julkisella sektorilla on vielä pääsopijajärjestöt ja soveltavia neuvotteluja käyvät järjestöt, mutta jätetään ne tälläerää sivuun, että edes perusasiat pysyvät kirkkaina.

"Hoitajat luulivat paikallista sopimusta joksikin varastotilaukseksi. Nyt henkilöstöjohtaja keskustelee roboteista."

Ihminen on työläinen, jos on hän palkkatöissä; siinä ei katsota onko työnantaja luonnollinen vai oikeushenkilö eikä työn laatuakaan. Pääsääntöisesti työnantaja määrää työläisen työajasta ja työaikana. Voihan sitä tietysti yksittäiseen työnantajan edustajaan julkisestikin vedota, mutta entäs kun hän ei teekään mitä sanot?

Yhtä vähän suosittelen menemistä Siun soten Tikkamäen hallintotalon asianomaiseen kerrokseen valittelemaan työmääräänsä, vapaansa vähyyttä ja kuormittuneisuuttaan. Voidaanhan siellä olla kuuntelevinaan, sekä hyvään karjalaiseen tapaan tarjota ihan kahvitkin, mutta tuskin he silti sopivat työvuorot joka pyytäjän mieleen erikseen.

Paikallisen sopimisenkin luulisi olevan selkeää pässinlihaa; paperit ovat varmasti voimassaollessaan olleet kaikkien niiden saatavilla, joita asia koskikin. Miten ihmeessä koulu-, opisto- ja ammattikorkeakoulutasolla tutkintoja suorittanut ihminen ei osaa sanoa oman puolen sopijille, että tämä pitää saada uusituksi? Uskomatonta.

"Ihminen on työläinen, jos on palkkatöissä; siinä ei katsota työn laatua eikä sitä onko työnantaja luonnollinen vai oikeushenkilö."

Kehitykseen oli sitäpaitsi aivan selkeät syyt. Kuntayhtymän nimi, koko, johto ja vaikka mikä meni uusiksi. Työelämässä kaikki eivät todellakaan tiedä sekä ymmärrä yhtä paljon; se on itselleni täysin selvää, mutta olen myös hieman epäluuloinen. Moniko tietämättömäksi ja ymmärtämättömäksi itseään väittävä oikeasti on sitä?

Niinno. Sehän siinä tietysti on, että jos ei ole järjestäytynyt niin miksi ihmeessä ammattilliitto kuuntelisi? Sitäkään vähää tuskin kuuntelee työnantajaliitto, joka taas ei ottaisi työläistä jäsenekseen edes maksustakaan. Siun soten hoitajat taitavat siis luulla olevansa erikoistapauksia, joita ei koske se mikä koskee työläisiä yleensä.

Jotkut asiat ratkaistaan työmarkkinakeskusjärjestöjen välillä, jotkut alakohtaisten pääsopijajärjestöjen ja jotkut työntekijöitä edustavan ammattiliiton sekä työnantajia edustavan työnantajaliiton välillä. Työaika, työvuorot, vapaan määrät sekä muut sensellaiset ovat leimallisesti työehtosopimuksella sovittavia työehtoja.

"Siun soten hoitajat taitavat luulla olevansa erikoistapauksia, joita ei koske se mikä koskee työläisiä yleensä."

Ihan selvän tarpeen vuoksi on siis yli sata vuotta järjestäydytty, valittu pätevimpiä edustajiksi, hankittu resursseja, tehty kaikentason edunvalvontaa ja niin edelleen. Sekä; sitten kun puheet eivät tehoa tai neuvottelut suju, pannaan ranttaliksi joukkovoimaa käyttäen. Niinno, jos sitä joukkovoimaa nyt sattuu olemaan.

Siispä; eivät hoitajien ammattijärjestöt kuitenkaan saa päätettyä painostustoimista, jäsenetkään eivät niihin sitoudu sekä sitäpaitsi rikkurityövoimaa on saatavilla miten paljon hyvänsä. Ja sen taitavat Siun soten pomot tietää aivan mainiosti; siksi he hyödyntävät työläiset viime pisaraan, jämistä huolehtii jätehuolto.

Entisten loppuessa Riveriasta ja Kareliasta löytyy aina uudet sinisilmäiset hölmöt, jotka innolla täyttävät tyhjät paikat. Siksi toisekseen; virheestä tai peräti rikoksesta on vastuussa sen tehnyt itse; alisuoriutuvat, ylilyöneet ja vajavaisiksi todetut saatetaan ovesta ulos. Jotkut poliisi hakee sieltä missä ikinä sillä hetkellä sattuivat olemaankin.

"Hoitajajärjestöt eivät päätä toimenpiteistä, jäsenet jättävät noudattamatta niitä ja rikkureitakin on saatavilla riittävästi."

Niin, jokseenkin hyvin tälläisen porukan yhdeksi johtajaksi sopii sellainen eläjä, kun kirjoitti lehteen ties kenelle vastatakseen, että ei Tikkamäellä sentään mikään robotti työvuorolistoja laadi. Ja juuri sen hän taas jätti sanomatta, että työnantaja määrää työntekijöiden määristä sekä työajoista, koska sillä on siihen oikeus. Miksi?

Epäilemättä täällä peräkarjalassa jokseenkin kaikki asiat ovat avuttomalla tolalla, kun väkeä on vähän, kaikki muka tuntevat kaikki, ei olla järjestäydytty ja luullaan asioiden hoituvan itsestään. Tämän olen nähnyt koskevan usein niin pomoja kuin duunareitakin täälläpäin. Uij-jui-ui,ai-jai-ai; eikai se nyt vaan suuttunut?

Kun tarkkaan katsoo, maakuntahan on piukassa toinen toistaan pahempia Miun Työn tekijöitä, jotka mielellään esiintyvät kuin palkannauttiminen työntekoa teeskennellen olisi suorastaan supervoima. Kieroilijoita, jotka manipuloivat alttiita, vetoavat humaanien sääliin ja juoksuttavat tyhmimmät jopa tappelemaankin puolestaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.