sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Olen pahoillani, mutta tuo video ei vielä todista juuri mitään

(Kuva: Jari Kähkönen) Veska on ranskalaisen firman työtä; tehty niin
kiireisille komisarioille, jotka eivät ehdi edes laittaa oranssi-mustaa
brassardia hihaan, kun jo aletaan paukuttelemaan siviilivaatteissa.

Aiheena on marraskuinen Pariisin poliisin keikka, joka meni seurauksiltaan näyttävästi pieleen; kolmihenkinen partio on menettämässä virkansa ja joutumassa linnaan. Heitä sättivät media, kansalaiset sekä tasavallan presidenttikin. Olen pahoillani, mutta perusteet ontuvat ja politiikka haisee.

En tunne Ranskan Corona-määräyksiä, mutta ei ole mahdottomuus, että pykälät ovat pakottavat ja niitä valvotaan tosissaan. Puuttumisperuste on voinut olla olemassa ja kun kohuttu video alkaa; minusta näyttää, että toimenpiteen kohteeksi joutunut yritti ylikävellä poliisit sekä paeta. Se on hyvin tavallista, kun valvontaa tekee työkseen.

Keskeistä on tietää mitä tekee. Missä puuttumiskynnys on, kolmimiehisen partion kaikkien on oltava varpaat samalla viivalla ja tulee niin olla saanut ohjeet komennuksen aluksi kuin kerrata ne käskynjaolla vuoroittainkin. Voisiko tämä olla kenttäsikatemppu? Se on mahdollista; juuri tälläisissä oloissa niitä yleensä tehdään.

"Partio on menettämässä virkansa, joutumassa linnaan ja heitä sätitään. Perusteet ontuvat sekä politiikka haisee."

Tässä tapauksessa kenttäsikatemppu olisi käyttää Coronaa tekosyynä, jonka varjolla kysellään asiattomuuksia, ongitaan henkilötietoja tai työnnetään kädet toisen taskuihin sekä provosoituville annetaan kyytiä. Puuttumisperuste saattoi siis todellakin löytyä, mutta oliko se todellinen vai ei?

Mitä tulee videon väkivaltaisuuteen; tuolta näyttää, jos kolme satunnaista miekkosta työnnetään yhden tappelevan kanssa ahtaaseen tilaan, kun suoritusta häiritään koko ajan. Häkellyttävän saamatonta. Vitkuttelua aloituksessa, kun päästettiin sisään eikä onnistuta ulosvedossa ja lopulta vielä väliinmenijät onnistuvat vapautuksessakin.

Mikä olisi ollut vikana ihan siinä perinteissä? Estetään kiilaamalla ulko-oven sulkeutuminen, kun samalla yksi kerrallaan kynnyksellä seisten jokainen partionjäsen tyhjentää kaasusumuttimensa kiinniotettavan kasvoihin. Eli pakoilu seis, kulkutiet pidetään vapaana ja toimintalinja on kypsyttäminen-väsyttäminen hitaasti.

"Mitä vikaa olisi ollut perinteisessä tavassa; käyttää kaasusumutinta ja kypsyttää kiinniotettava hitaasti?"

Jos ollaan järjestäytyneitä sekä kunnolla varustautuneita; yksi vetää pistoolin, toinen kylmän aseen ja kolmas raudoittaa. Käytetään etälamautinta eikä missään tapauksessa ruveta olemattoman tilan pystykamppailuun paljaskäsin; toimintalinja on tällöin heti nopeasti leikkaamalla poikki. Miksi teleskooppipatukka näkyy, mutta taseria ei?

Olen häkeltynyt, että kolmikko suorittaa kuin ei pahasta maailmasta mitään tietäisi; silloinkaan, kun yht’äkkiä porraskäytävän takaovi aukeaa ja sisääntulijat yrittävät estää kiinnioton. Maailmassa on maita, joissa tuossa kohtaa olisi jo ammuttu. Toiminta kestääkestääkestää eikä tehtävä valmistu millään ilveelläkään.

No, lopultahan kyynelkaasuheite tai -kranaatti lopetti potkittelun. Tuliko siis vaarannettua henkensä väärällä taktiikalla epäsuotuisten olojen toivottomassa kamppailussa, mutta muuta ei voi kuin sanoa että ”jatkossa, käytä maskia, koska tartuntatautitilanne on nyt vaikea”? Onneksiolkoon, tuli leivotuksi vittukeikka.

"Järjestäytynyt ja varustautunut käyttää etälamautinta eikä antadu olemattoman tilan pystykamppailuun paljaskäsin."

V-keikka on aika helppo aloittaa; voit tuollaista työksesi tehdessäsi päätyä moneen paikkaan ja seuraan, joissa sinua, funktiotasi tai tehtävääsi kohtaan ei tunneta minkäänlaista myötätuntoa. Esimerkiksi tärkeäksi luultu paljastuu tyhmäksi sekä mitättömästä pikkujutusta paisuu koko maailman kokoinen ongelma.

Voit tavata maailman kaikki päihdyttävät aineet vetäneen. Vastaan voi tulla pelkääjä, vihaaja, auktoriteettiänkyrä, todellisuudenkieltäjä, sairas, häiriintynyt tai neurologisesti poikkeava ihminen. Kun joku teeskentelee ettei näe sinua, tajua pysähtymiskäskyä tai riuhtaisee irti; täytyy olla päättänyt jo etukäteen, että miten silloin toimii.

Maailmassa ei ole sellaista onnea, että vaikka olisi Corona- tai sosiaalisen etäisyyden komennuskunnassa, jonka radion kutsumerkissäkin olisi huomiotunniste; saisi tehdä vain ”ohjelman mukaan”. Jokainen pysäytettävä, puhuteltu tai sakotettu voi olla kuinka vaarallinen tahansa, millä menneisyydellä hyvänsä ja taskussa mitä vain.

"Ei ole sellaista onnea, että saisi tehdä vain komennuskunnan ohjelman mukaan. Vastaantulija voi tehdä mitä tahansa."

Tai sitten suorittaja hupailee pysäyttelemällä ja huomauttelemalla yksipuolisesti vain tietynlaisia aamunkulkijoita, sekä onnistuu saamaan rutiininomaisesta pikkujutusta kunnon rähinän vailla mitään näytettävää tulosta. Partiolla on käsketty johtaja juuri siksi; on osattava tarvittaessa käskeä irti ja perääntymään.

Harkinta on kallista, mutta harkintakyvyttömyys on vielä kalliimpaa. Näin on erityisesti silloin, kun on koko vuosi eletty vastatuulessa ja kuka tahansa voi koska tahansa ruveta huutamaan poliisiväkivallasta. Ja moni haluaa esimerkkitapauksen, jonka nimissä vastustaa jotain ihan muuta; esimerkiksi lakiesitystä, josta ei tykkää.

Olen pahoillani, YLE Uutistenkin julkaisema twittervideo ei todista kuin pieleenmenevän kiinniottotilanteen, joka ratkaistaan rajulla voimankäytöllä. Useimmissa maailman maissa kyynelkaasuheitteitä tai -kranaatteja käyttävät vain erikoispoliisit kaikkein vaativimmissa ja vaarallisimmissa tehtävissään.

"Olen pahoillani. Twittervideo näyttää vain pieleenmenevän kiinnioton, joka pelastetaan rajulla voimankäytöllä."

Niin, se lakiesitys; minusta kuulostaa kummalliselta, että tehtäviään suorittavaa poliisia pitäisi suojata yleisellä kuvaamis- tai kuvienlevityskiellolla. Niinikään, heikosti motivoitu ja epämääräisesti kirjoitettu lakiteksti on maailmanmittaan ollut huono asia; näin on taattu ainoastaan vaikeuksia soveltamiseen.

Ei lakimääräinen kuvaamiskielto estä poliisin toiminnan dokumentointia ja siinä ilmenneiden väärinkäytösten paljastumista; näin pystytään korkeintaan estämään kaikkein hölmöimpiä kuvaamasta kaikkein näkyvimmällä tavalla. Halutaanko siis loppujen alkavan epäröidä ja pelätä? Siitä sopii ranskalaisten keskustella keskenään.

Ainakaan tuossa videossa minä en näe poliisiväkivaltaa eli siis perusteetonta tai liioiteltua voimankäyttöä. Näkyy olevan vaikea käsittää, että vaikka poliisin toiminnan pitää perustua lakiin eikä se voi tehdä mitä tahansa; on jokaisella poliisin asiakkaallakin velvollisuutensa eikä hänen pidä odottaa mahdottomia tuolta kohtaamiselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.