keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Joko olette kypsät perustamaan sen valvontayksikön?

(Kuva: Jari Kähkönen)

Joensuun toriparkin
siivottomuus ja rauhattomuus keskustelutti Facessa. Toriparkin suhteen määräysvaltaa käyttävä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO vastasi. Asia on myös niin paljon monimutkaisempi kuin katuturvallisuusindeksi; sitä YLE:n alueellisissa radiouutisissa äsken sivunnut ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen!

Toisaalta, mitä voi odottaa? Joensuu on lähtöjään pikkukaupunki, jossa vartiointi oli porttien ja ovien takana tai ajoi omalla autolla teollisuusalueilla. Järjestyksenvalvonta taas rajautui ravintoloihin sekä tapahtumiin. Kyllä nämä taitavat vähätellä asioita niin kauan kuin pystyvät; kysytty harppaus on yksinkertaisesti liian pitkä.

Silti, melkein voisi jo sanoa, että mitä mä sanoin. Esiintullut on konkreettinen ilmaus niille kaupunkiympäristön ongelmille, joita on kummakyllä löytynyt joka ainoasta kaikille avoimesta julkistilasta pitkin maailmaa jokseenkin yhtä kauan kuin kaupunkeja sekä julkistilaakin. Niille kannattaisi tehdä jotain, hyvän sään aikana.

Nuoriso ei ole pahaa. Ainahan se on halunnut kokoontua yhteen jonnekin ja mielummin pysytellä aikuisten valvovan silmän näkymättömissä. Asia ei ole uskonto-, syntymäpaikka- tai ihonvärikysymyskään; se on muuten seikka, minkä suhteen luulisi oltavan herkempiä etenkin Joensuussa, jolla on tässä yhä oma maineensa.

Siksi koko keskustan kattava jalkaisin liikkuva järjestyksenvalvonta on tarpeen. Se on niin kaupunkilaisten, yrittäjien, viranomaisten, vierailijoiden, kiinteistönomistajien kuin kaikkien muidenkin mahdollisten tahojen etu. Eivätkä satsaukset nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksiinkaan olisi varsinaisesti pahasta.

Otsikossani on kysymysmerkki, mutta kypsyysasteesta en virka mitään. Nukkuuhan journalismi aika pahasti täälläpäin, Joensuun kaupungin päättäjien turvallisuustietous ei kaksiselta vaikuta ja keskustan liike-elämän ajatuksista minulla ei ole mitään käsitystä. Tietämättömyys, kieltäminen sekä toisten reaktion odottaminen lienevät yhä valttia.

Mutta siitä ei päästä mihinkään, että Joensuun keskusta on silti tänään yhtä pelkkää plattaa ja kauppakeskusta pinnalta; maanpinnan alta näyttääkin nyt löytyneen kattaukseen kuuluvaa onkaloa ynnä tunnelia, joissa kukin voi harrastaa mitä huvittaa –valvomatta. Joko olette kypsät perustamaan sen valvontayksikön?

Päivitys 12.11.20 kello 14.40: Luin kauppakeskus Iso Myyn Guru Securityn kohde-esimiehen haastattelun Karjalan Heilin paperilehdestä ja jatkan juttua täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.