perjantai 27. marraskuuta 2020

Missä Se Väinö On?

(Kuva: Jari Kähkönen) Arkipyhälauantai Joensuun keskustassa kauan sitten.

Nostetaan tämä nyt sitten blogiin, kun kerran kukaan muu ei joko huomaa mitään tai ainakin vaikenee kaikesta olennaisesta; nimittäin Joensuun suurimman kauppakeskuksen Iso Myyn järjestyksenvalvontalinjaus ja miten se vaikuttaa ympäristöön. Coronayllätyskin saattaa olla tulollaan; oli medioissa eilen.

Heilin Hanna-Mari Lappalainen raportoi:”Vuorossa olevien vartijoiden määrä riippuu aina ajankohdasta; esimerkiksi toimittajan vieraillessa paikalla on kauppakeskuksessa melko hiljaista, mutta perjantai-illat ovat tavallisesti vartijoiden kannalta vilkkaimpia.

– Tarvittaessa vartijan apuna työskentelee PRJP, eli poliisin ja rajavartiolaitoksen avuksi asetettu järjestyksenvalvoja. Hän voi olla paikalla esimerkiksi, jos tiedossa on jokin suurempi tapahtuma.

Koska järjestyksenvalvojan ensisijainen tehtävä on valvoa järjestystä, on hänellä tietyissä tilanteissa vartijaa laajemmat toimivaltuudet.”

"Tarvittaessa apuna työskentelee järjestyksenvalvoja; esimerkiksi, jos tiedossa on suurempi tapahtuma."

Pikkumaisin ensin. Se ei ole PRJP vaan PRJV, koska v-kirjaimen ainakin pitäisi tarkoittaa valvojaa; peestä taas en ole niinkään varma. Vain lyhenne on väärin, koska pitkässä muodossaan tekstissä taas sama asia on oikein. Toivottavasti tämä ei ole merkki jostain nuorisokielisestä haistattelusta, jota keski-ikäinen ei enää ymmärrä.

Kohde-esimies Kari Tiittanen on häkellyttävän tyhmänrehellinen haastateltava. Isossa Myyssä olisi pitänyt olla järjestyksenvalvojat aukioloaikana jo kauan sitten, mutta nähtävästi siellä pyörii pääosan vuotta eri liikkeiden välillä kävelevien vartijoiden viritys&teatteri. Näin minä tämän jutun luin ja sillä perusteella bloggaan.

Kävelemisessä ei sinänsä ole mitään pahaa; maksavaa asiakasta pitääkin palvella, ja kysyä sopii, että pitkäänkö tämä ammattitermillä sanoen kauppapiiri talsisi järjestyksenvalvonnan aikana? Kun kerran liikkeiden sisätiloista sekä kauppakeskuksen yleisistä tiloista piti tehdä tuntihintainen palvelutilkkutäkki, se on tosiaan hyvä kysymys.

"Isossa Myyssä olisi pitänyt olla järjestyksenvalvojat aukioloaikana jo kauan sitten. Viritys&teatteri pyörii."

Sitä minä vaan, että koska astutaan yli? Perinteisesti se tapahtuu yliarvioimalla tilanteen vaarallisuus tai kiireellisyys, jolloin ei ole järjestyksenvalvojaa poistamaan, mutta vartijan kiinniotto-oikeus häilyy. Siitä tulee tuskaa paattiin, kun joko poliisi ei tee mitään, syyttäjä jättää vastustamissakot vahvistamatta tai tapahtuu molemmat.

Ymmärrän, että tämä Helsingissä jo vanha ja poistumaan päin oleva vitsi naurattaa yhä Joensuussa. Täällä tehtävämäärä ja etenkin karkeus on vähäisempi; lisäksi taannoinen lakimuutos, jonka piti vain selkeyttää vartijan poistamisoikeutta jonkinverran tietyissä ongelmakohdissa, saattaakin antaa väärää itseluottamusta joillekuille.

Miksi sitten Heilin Lappalainen ei kysy sitä olennaista täydentävää kysymystä ja jatka asiasta moninkertaisesti kohde-esimiestason yläpuolella? No, jos hän sen olisi osannut, olisi Lappalainen löytänyt onnensa jo aikaa sitten valtakunnan pääsarjan rikos- ja oikeustoimittajana tai turvallisuudentuntijana. Ei siis tiennyt mitä sai!

"Sitä minä vain, että koska astutaan yli? Poliisi ei tee mitään, syyttäjä jättää sakot vahvistamatta tai tapahtuu molemmat."

Tällä kirjoituksella en suorin sanoin väitä tai epäsuorasti vihjaa kenenkään syyllistyneen rikokseen. Myönnän myös auliisti sen, että etelässä on kovemmallakin ylikomisariolla loppunut joskus lauluääni ynnä lyriikka keskenkaiken, kun joku kaikkitietävä isännöitsijä tai mikälieneemanageri ei ole ottanut kehoitusta kuuleviin korviinsa.

Kaikki luulevat tietävänsä kaiken vartijoista tai järjestyksenvalvojista, koska näkevät heidät työssään. Alueradion mummotoimittaja on ihan pähkinöinä, kun työmatkalla näkee vähän ”otettavan äijää” ja iltapäivälähetyksessa puhelimeen turvafirman toimistolla vastaa sankari, joka puhuu vuonna 2002 kumotun lain termein.

Tuomitsen jyrkästi turvallisuutta työkseen tekevien vähättelyn ja heidän valtuuksiensa niin tietämättömyyteen kuin pahaan tahtoonkin perustuvan kiistämisen. Tohdin lisäksi epäillä, että harva joensuunseutuinen päihdeongelmainen, häirikkö tai pikkurikollinen lukee blogini; saati ymmärtää tämän tahallisen ympäripyöreästi ilmaistun ongelman.

"Entäpä jos kauppakeskusten yleisiä tiloja täytyy alkaa rajata Coronan vuoksi? Siinä on kohta kädet täynnä työtä."

No, nyt Joensuussa ilmestyvä kaupunkilehti Karjalan Heili paljasti, että missä Väinö on. Kiitos paljon tiedosta. Sikäli, jos kaupungin suurimman kauppakeskuksen turvallisuusjärjestelyt eivät suoranaisesti kriisiytyisikään; tulee palveluntoimittajalla olemaan ainakin kädet täynnä töitä, jos yleisiä tiloja täytyy rajata Coronan vuoksi.

Ison Myyn järjestyksenvalvonnallinen heittelehtiminen on iso asia; lukuisat pienemmät kyttäävät sen joka liikettä ja vasta sitten tekevät omansa. Jos kukaan ei tee mitään, uhkana on että asetettuja rajoja koetellaan, koska puuttuvien valmiuksien vuoksi niistä kiinnipitäviä ei oteta tosissaan. Näin ei todellakaan ole hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.