lauantai 19. syyskuuta 2020

Kenttäsikatemppu Jokioisissa

Iltalehti tietää kertoa, että 27. kesäkuuta 2020 Lounais-Hämeen Jokioisissa todennäköisellä häiriökäyttäytymistehtävällä poistetun kännykkäkameraan tallentui poliisin nimittelyä. Mitä suotta kaunistelemaan; tämä oli kenttäsikatemppu, jolla haettiin provosoitumista rytyyttämisen edeltä.

Kuinka syvällä tai paha pitää ihmisen olla, jotta minäkuva ja ihmiskäsitys suovat käyttäytyä näin? Ei välttämättä paljoakaan. Voin kertoa, että turvallisuutta työkseen tehdessä ei kovin usein pohdita "mikä luulen olevani" eikä "kuinka ihmistä pitää kohdella"; sellainen kaunosieluisuus karisee ankarassa arjessa.

Tempusta on lukuisia eri variaatioita, koska puhutaan erittäin epävirallisesta kulttuurimuodosta, joka sijaitsee kokonaan autonomisessa poliisissa. Se on niin sanotun virallisen poliisin kääntöpuoli, mikä sisältää asenteita, kultuuria, puhetapoja ja käsityksiä; ne "itsestäänselvyydet", joista aiheen arkaluontoisuuden vuoksi vaietaan.

"Poliisin nimittely tallentui häiriökäyttäytymistehtävällä poistetun kännykkävideoon."

Kaikki vallankäyttö ei tietenkään ole väärää eikä jokainen väkivallan käyttö tuomittavaa; tämä on yksi sitkeimmistä aiheeseen liittyvistä harhaluuloista, mutta aina ei ole varma että kuka sitä ruokkii. Yhteiskunnanvastaiselle väkivaltaiselle poikkeuspersoonalle ei muuta olekaan; nyt poliisi vahvisti, että ongelmia on heidänkin puolellaan.

Koska älkää nyt vallan naurettaviksi ruvetko, tottakai järjestyksenpidon ja oikeudenhoidon aamuhämäristä lähtien sitä työkseen tekevät ovat toisinaan kohdelleet ikäviä ihmisiä ikävästi; vasta myöhemmin sitä opittiin kutsumaan fiinisti omalakiseksi kurinpidoksi. Sen kaikkein hienovaraisimman muodon näitte Jokioisissa.

Suomessa niin sanotut kunnon kansalaiset olivat pitkään herttaisen tietämättömiä järjestyksenpidon todellisuudesta, sitten he olivat avoimen vahingoniloisia rytyytetyille ja nyt kysyvät ensin takaisin "No, mitä itse teit sen ansaitaksesi?". Esimerkiksi: pysähtyy keskenkaiken, päättää ettei poistukaan tai tekee mitä hyvänsä fyysistä poliisiin päin.

"Suomessa niin sanotut kunnon kansalaiset ovat herttaisen tietämättömiä järjestyksenpidon todellisuudesta."

Sinne olisi mennyt kunnia ja hyvä nimi iäksi, kun istuu yön putkassa sekä saa aamulla sakot; turpaan taas ei välttämättä olisi tullut, koska sellainen ei ole enää yleinen tapa. Kiusaaja alistaa pelolla; paras on väistyä, alistua tai teeskennellä ettei näe eikä kuule. Rikas ostaa, viisas välttää ja onneton piruparka saa kärsiä pahuuden nahoissaan. 

Näin valtaa käytetään yhteiskunnassa. Tässä videossa ennakkoluuloinen poliisi kuvitteli, että sen eteen olisi tullut kielteisen poikeuspersoonan alku, taparikollinen, tuulellakäyvä tai hölmö ihminen; kohdattu kuitenkin vältti vaarat ja on lisäksi tehnyt asiasta julkisen sekä myös kantelun laillisuusvalvontaan. Nyt kaikki tietävät siitä.

Poliisilla ei ollut mitään syytä päästellä toistuvasti suustaan tahallaan loukkaavaksi tarkoitettuja nimittelyitä. Laki olisi välttänyt; heillä oli oikeus ottaa rähinämoottori maijan takatilaan, sekä tyhjentää kaupanedusta nuorista. Voimaakin olisi saanut käyttää riittävästi, jos poistumisen hitaus olisi ollut todellinen ongelma.

"Poliisilla ei ollut mitään syytä päästellä suustaan tahallaan loukkaavaksi tarkoitettuja nimittelyitä."

Aikuisyhteiskunnan julmuus ja epäoikeudenmukaisuuskin näkyivät täys'HD:nä tällä videolla. Ihmisarvosi on vyötärönmittasi ja kasvoilmeesi määrittää älykkyytesi. Seuraukset jäävät nähtäväksi; apulaispoliisipäällikkö Seppänen puhuu jo ongelmaa pois, koska kuva heiluu ja kuiskija pitäisi tunnistaa varustevyön avainkarabiinista.

Minä totean puolestani, että vastaava ei ole mitenkään harvinaista; kuta visummin kenttäsian päässä etuoikeutettuun ryhmään kuulumista ilmentävät merkit ovat poissa näkyvistä, sen karumpaa kohtelua saat osaksesi poliisin kenttätoimintaa kuvatessasi. Jos siis et jo tiennyt, että elämä on arvaamatonta ja epäoikeudenmukaista.

Samalla korostan, että kamera ei ole sen paremmin tekosyy kuin suojakaan. Turvatehtävissä oleva pätevä ja sopiva ihminen ei ikinä edes hämäänny, kun joku alkaa osoitella kännykällä. Ensin poistutaan tai otetaan kiinni; sitten vasta kuvataan, jos pystyy. Ellei pysty, voivoi. Toimenpiteen kohteen ei pidä provosoida sen tekijää.

Muilta osin reaktiot jäänevät nähtäviksi. Tuskin yksi selvästi tamperetta pamiseva tuntematon konstaapeli koko virkakunnan mainen pilasi, mutta yleisön empaattisuus saattaa vielä yllättää; tämänsortin kenttäsikatemput eivät näet enää valtavirran turvallisuustyöhön kuulu. Maailma on muuttunut; onneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.