tiistai 23. huhtikuuta 2019

Milloin alkavat ongelmat Joensuun kävelykeskustassa?


(Kuva: Jari Kähkönen) Joensuun uusi kävelykeskusta Siltakadulla, Kirkkokadulle päin. 

Joensuun kävelykeskusta on valmistunut; toriparkkihan avattiin jo viime vuonna ennen joulua. Näkyvin uutuus on Siltakadun muuttaminen kävelykaduksi välillä Kirkkokatu-Torikatu. Näin maaseudun keskellä oleva hupaisa pikkukaupunki urbanisoituu; taisi käydä niin että Vapaudenpuiston ongelmat levisivät ympäriinsä.

Oli tuo puistoksi mainittu päässytkin häkellyttävän hämäräksi kulmakunnaksi; siitä oli hyvää tai pikemminkin pahaa vauhtia muodostumassa Se Tavallinen paikka, jossa mies toisensa puukottaa. Paikka, jonne kunnon ihmisellä ei ole pimeän laskeuduttua menemistä. Aitoa kaupunkilaista menoa!

Liikekeskuksia Joensuun keskustassa on neljä: Metropol, Centrum, Iso Myy ja Sokos eli Vaakuna-kortteli. Kolmen ensinmainitun välillä on yhdyskäytävä sekä monia ympäröivät kävelykadut. Kokonaisuuden luontainen keskuspaikka on kauttaaltaan remontissa ollut tori, joka ainakin vielä on pääosin avointa tilaa.

Viehättävää? Ehkäpä. Mahdollisesti markkina-aikaan, kesällä ja etenkin päivällä näin voi tosiaan ollakin, mutta kun aikoja on niin paljon muunkinlaisia. Nuoriso näyttää tätä kirjoitettaessa suosivan Ison Myyn edustaa Siltakadulla, jossa on paljon istuma- ja vielä enemmän notkumispaikkoja.

(Kuva: Jari Kähkönen) Centrumin pohjakerroksen vanha tuttu notkumispaikka

Siinäkin on hyvin vähän uutta, että viralliset nuorisopaikat ovat harvat ja auki rajatusti. Sellaista sattuu maan länsi- sekä eteläosissakin, joissa niihin satsataan huomattavasti täkäläistä enemmän. Eivätkä kaikki nuoret halua edes olla niissä; jokaisella on omat mieltymyksensä seuransa ja aktiviteettiensä suhteen.

Koska ongelmat alkavat? Joensuun torilla on ehkä yksi ainoa poliisipartio autossaan, mikä on myös hätäkeskuksen käytettävissä. Se on yksiselitteisesti vaikeuksien kerjäämistä resurssien vähyydellä; tämä tulisi käsittää jo muistaessaan mitä kaikkea etenkin nuorille on aiemmin sattunut kauppakeskuksissa.

Kohdekohtaista, tilkkutäkkimäistä ja pahemman kerran näennäistä; näin joutuu arvioimaan kävelykeskustan vartiointia sekä järjestyksenvalvontaa. Kaikkeahan yksityisillä turvallisuuspalveluilla ei voi kattaakaan: tori ja Vapaudenpuisto kuuluvat vast’edeskin vain poliisille. Lainsäädännössä ei enää ole tilaa kyylänkonsteille.

Toivottavasti edes kamerat ja niiden valvonta ovat kunnossa; olisi surkeaa mikäli paljastuisi, että sekin on haihtunut kaikessa hiljaisuudessa ilmaan poliisihallinnon myllerryksessä. Ensinhän poliisiasema muutti väliaikaisesti kuntarajan tälle puolen Lehmoon ja sitten aloitti Itä-Suomen poliisilaitos.

Edit 24.4.19 kello 14.18:

Yle Joensuu käsitteli iltapäivälähetyksessä tätä aihetta yhtenä kärkenä, kun Tapio Laakkonen haastatteli nuorisopoliisin vanhempi konstaapeli Marja Pulkkista nuorisorikollisuudesta ja huumetilanteesta. Täkäläisittäin moniammatillisena yhteistyönä toimivaa nuorisopoliisia sanotaan Ankkuri-ryhmäksi.

No, jos kerran virkapartiot eivät riitä, saako tälle alueelle kohdennettua edes siviiliasuista valvontaa?

Edit 10.6.19 kello 14.51: Jatko-osa täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.