maanantai 10. kesäkuuta 2019

Taitaa tulla ihan pelkkää Plattaa

(Kuva: Jari Kähkönen) Katselin verkkoaidan lomitse,
että mitä tuleman pitää.

Pohjoiskarjalaiset tuskin edes tietänevät, että mikä on platta, sillä harvapa täälläpäin tuon svetisismin puheessaan sanoo. Pienellä etukirjaimella kirjoitettuna sana tarkoittaa levyä tai tasaista; isolla Peellä taasen puhe on Tukholman Sergelin torista, mikä ei todellakaan ole hyvä mainesana sille josta sitä käytetään.

Sana sietäisi tietää, koska Joensuun uudesta kävelykeskustasta näyttää tulevan pelkkää plattaa. Johan minä tästä kertaalleen bloggasinkin; sain nyt aihetta toiseen merkintään, kun katselin verkkoaidan lomitse rakentuvaa Vapaudenpuistoa. Tasaista, niin kovin tasaista ja avoimen laakeaa, mutta ei hyvältä näytä.

Tähystin, että mitä siihen kohtaan Yrjö Liipolan Vapaudenpatsaasta näin ja pohdin ”mistä otetaan tulevan kävelykeskustan kameravalvonta ja jalkapartiot?” Tätä ongelmaa ei ollut ennenvanhaan. Nyt Joensuu on taas yksi keskisuuri kaupunki, jonka poliisiasema ei enää ole vähään aikaan sijainnut keskustassa.

No, sentään poliisiasema on olemassa ja siellä on ympärivuorokautinen miehitys. Moni muu vastaava paikka on muuttunut pelkäksi päivisin aukiolevaksi palvelupisteeksi, tai putkaksi, jonne taas ei erikseen viemättä pääse. Mutta; mitä aseman miehitys tekee, siitä laitoksen ja...heh...sektorin johto tyystin vaikenevat.

Joensuun uudesta kävelykeskustasta näyttää tulevan pelkkää plattaa

Joensuun vakiintunut tapa on ollut seisottaa yhtä poliisipakettiautoa keskellä toria; sen konstaapelit ovat vaihtelevasti valvoneet järjestystä, kuunnelleet (usein humalaisten) kansalaisten murheita ja singahtaneet hälytyksiin kun on kohdalle sattunut. Se on ehkä voinut kelvata joskus, mutta ei kelpaa enää; ei tällä platalla.

Ymmärrän kysymyksenasettelun haasteellisuuden; kuinka ihmeessä miltei maan neljänneksen peittävä poliisilaitos voisi Joensuuta hyysätä? Sittenhän tilannekeskuksessa pitäisi olla kameravalvoja, joka ei juuri muuta teekään ja kaupunki kuin kaupunki haluaa saada vastaavan palvelun keskustalleen.

No, sitten yksi pakettiautopartio ajaa [enpäkirjoitamitä]rallia häiriönlähteen perässä; kunnes kyllästyy sekä raijjaa asianomaisen Pykäläkujalle putkaan. Joku siviiliasuinen [tutkinta]ryhmä tekee ehkä yhden yön ”tehovalvonnan” per vuosi, jos se satutaan muistamaan asettaa tulostavoitteeksi eikä jää hurskaaksi toiveeksi.

Ei hyvältä näytä. Vapaudenpuisto oli lähimenneessä hämärä ja suojainen paikka; oikea Helsingin Raatteentien ja Puukkobulevardin väliin puristuvan Piritorin simulaattoriversio. Sittenkö on kaikki kunnossa, jos näreet vedetään nurin sekä maisema lanataan tasaiseksi? Elämää, ihmisiä ja päällekatsojat; muuten ei hyvä heilu.

Hyvät joensuulaiset, nyt on puhe teidän yhteisen olohuoneenne turvallisuudesta ja viihtyisyydestä; minä, Kontiolahden asukas, joko pistän Fiatin hyrräämään tai nousen pohjoiseen matkaavaan JoJo-bussiin, kun asiani on toimitettu/en enää viihdy teillä. Tehän täällä asutte ja näitä aukioita läpikuljette, jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.