perjantai 28. kesäkuuta 2019

Olehan syrjimättä

FB-kamu, jonka olen tuntenut ala-asteelta asti, jakoi Helsingin Priden aikaan meemin; se oli paitsi epähauska, mutta myöskin nettinatsien suosiossa, koska siinä yhdellä loukkauksella tavoittaa maksimimäärän identiteettejä. Mutta; miksi vaivautua ripittämään ja opettamaan, kun pääsen piinastani klikkaamalla "piilota"?

Näin tein ja samalla tajusin, että miksi Orjattaresi on niin tärkeä tv-sarja; kyllä, vaikka usean tuotantokauden toteutuksen hetkittäinen toistuvuus ja ällötys ajoin koettelevatkin katsojaa. Sen verran laumasieluisen tottelevaisen heikompiaan sortava ihmisluonto vain on; muuten syrjintää ei saisi puheeksi valtaväestön kesken.

Samat sanat on sanottava myös Das Bootista, jonka uusin versio on yksinkertaisesti hieno kaikkinaisessa epäsankarillisessa ankeudessaan. Aiempi toteutus on tänään vanhentunut, koska se teki kaikesta silkkaa sotasatua, jota saattoi katsoa viihteenä. Eikä ajatustakaan omistettu sille mistä esitetyissä tapahtumissa oli oikeasti kyse.

Ylen Paula Tiessalo kolumnoi Helsinki Priden päätapahtuman edeltä: Homomarsseja tarvitaan niin kauan kuin artot ja juhot pitävät minun seksuaalisuuttani vääränä. Sitähän se FB-kamunikin nauramishymiöiden kera selitti; ei häntä kiinnosta ja lopettaisivat tuollaisen uutisoinnin. Kun ei hän, ei muutkaan.

" // minua suututtaa, että jokainen suustanne päästämänne tölväys vahingoittaa niitä ihmisiä, joiden identiteetin etsintä on vielä nupullaan. Jokainen ikävä sana ja suvaitsematon ele sattuu johonkin oikeaan ihmiseen, joka vain yrittää ymmärtää itseään ja tunteitaan. Se on yksi ihmiselämän vaikeimmista ja tärkeimmistä tehtävistä.

Teillä on oikeus ajatella eri tavoin. Mutta teillä ei ole oikeutta tuomita niitä, jotka elävät elämäänsä toisin. Se, kenen tai keiden kanssa kukin on rakkaussuhteessa tai sängyssä, ei kuulu teille millään tavalla. Se ei myöskään ole teiltä pois", lainaan Tiessalon kolumnia suoraan tiivistelmäksi eli opiksi kaikille henkisesti alaikäisille.

Ei ole pakko olla itse sateenkaarikansaa eikä edes tuntea ketään siihen kuuluvaa; syrjimättömyys koskee kaikkia. Tämä ei ole "vapauskysymys" valtaväestöllekään; tiedetään jo, että useimmiten ahdasmieliset eivät malta olla syrjimättä. Jos ei suoraan ja itse toimien, vähintäänkin he sallivat törkeämpiensä tehdä karvaat teot puolestaan.

Jätä edes sukupuolisiin vähemmistöihin kohdistuvat niin kutsutut vitsit; et ole hauska ja tiedät sen kyllä itsekin. Ajattelet rumasti, mutta häpeät sekä pelkäät liikaa tehdäksesi asialle mitään; kiitos kasvatuksesi, yhteisösi missä elät ja julkisen vallan. Jotain hyvää nekin ovat saaneet aikaan, vaikka aina ei siltä näytäkään.

Olehan syrjimättä. Kaksi sanaa, mutta epäyhdenvertaisuus on niin vaivalloinen ja ikiaikainen ongelma, että sitä tukevasta ajattelusta ei hevin hellitetä. Siksi tuollaisten ”vitsien” kertominen pitäisi tajuta lopettaa – sellainen on natsien perikunnan sekä onneksi toistaiseksi vain keksityn Gileadin vallanpitäjien asialla juoksemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.