maanantai 22. huhtikuuta 2024

Asevelvollisuus on niin ohi

(Kuva: Jari Kähkönen)
Syistä, joita en hyväksy; sunnuntaina YLE:n netin etusivulla oli seuraava liki kuusi vuotta vanha juttu. Epäilen, että Timo Keränen, jonka muistan lukuisten sotilasparaatien televisioinneista; on jonkunsortin armeijan omatoimittaja. Ja verkkotoimituspa sitten fleimasi oletettavasti tunteisiin vetoavalla sisällöllä.


Mokoma päästö antoi aihetta lukuisiin huomautuksiin, joista pienimmän sanon ensiksi. Lainaan:"Noin kolmannes myöhästelijöistä laistaa palvelukseen astumista yli viisi vuorokautta, jolloin myöhästyminen muuttuu sotilaskarkuruudeksi, ja palvelukseen määrätystä annetaan etsintäkuulutus."

Se ei ole mikään "myöhästyminen" vaan luvaton poissaolo; joka ei usko, katsokoon itse rikoslain 45 luvun 9 §:stä. Lisäksi huomautettakoon, ettei kyseessä ole viidennenkään päivän jälkeen mikään automaatio; tunnusmerkistö on tätä monimutkaisempi, ja todellakin vaaditaan asian selvittämistä esitutkinnassa.
"Luvattoman poissaolon muuttuminen sotilaskarkuruudeksi ei ole automaatio vaan asia on selvitettävä esitutkinnassa."  
Asia päätyy esitutkintaan valvonnan kautta. Jos eläydyn sotilaspoliisimiehen rooliin; tarkkaan ympäristöäni ja havaitsen aikaan-paikkaan-tapaan sopimattoman sotilaan. Annan pysähtymiskäskyn, katson reaktiot sekä käsken näyttää lupa-, loma- tai komennustodistuksensa. Ellei löydy eli ne eivät ole kunnossa; sotilas otetaan kiinni.

Se siinä vain on, että kun kaaderijärjestelmässä luvaton poissaolija tai sotilaskarkuri ei välttämättä ole teon ensihetkillä armeijan vaatteissa, hiustyylissä eikä sen alueellakaan. Asianlaidan tietääkseen pitäisi siis olla henkilöllisyyden selvittämisoikeus ja pääsy tietojärjestelmään eli tällöin suorittajan on oltava virkamies.

Toivottavasti sotilaspoliisi ei ole enää vuosiin mennyt kenenkään ovelle edes ensimmäisenä poissaolopäivänä, koska ne eivät yksinkertaisesti pärjäisi sellaisella tehtävällä. Ei missään mielessä eikä millään mahdollisella tavalla – kokoonpanossaan on liikaa varusmiehiä ja henkilökunnallakin varustus sekä koulutus on turhan kirjava.
"Toivottavasti sotilaspoliisi ei enää mene kenenkään ovelle edes sinä ensimmäisenä poissaolopäivänä. Ne eivät pärjäisi."  
Miksi siis olemme nyt sen epäkohdan edessä, josta YLE:n juttu kertoo? Siksi, koska niin kutsuttu asevelvollisuusjärjestelmä on ollut jo kohta 50 vuotta enemmänkin uskoon kuin pakkoon perustuva kummajainen, vaikka hitaammat eivät tietysti ole havainneet mitään. Poissaolija- ja karkuripiikki on pohjimmiltaan sen oire.

Mielellään haluttaisiin, että järjestelmää ei haastettaisi etenkään näin – vaan itsensä joko maksettaisiin ulos lääkärintodistuksella – tai kirjoitettaisiin pois piiristään siviili- eli täydennyspalvelushakemuksella. Mitä jos ihminen ei vain ota koko hommaa tosissaan ja ylikävelee sen heittäytymällä tavoittamattomiin?

No, sitten jutun mainitseman passijonon lisäksi harvojen varuskuntien niin kutsutut vartiostot toteuttavat "yhteisoperaatioita" paikallispoliisin kanssa. Aluetoimistojen kirjoituspöytäsankarit taas avautuvat medialle vapautus- tai lykkäyshakemusten perustelujen kevyydestä, mutta voivat heittäytyä nimettömiksi, koska jänskätti liikaa.
"Niin kutsuttu asevelvollisuus on ollut jo kohta 50 vuotta enemmänkin uskoon kuin pakkoon perustuva kummajainen."  
En perää takaisin sotaväen rikoslakia, sotapoliisi-rintakilpiä, pääesikunnan tutkintaosastoa aluetoimistoineen ja päävartioita missä todellakin oli erilliset kiinniotettujen sekä arestilaisten käytävät. Ylipäätään, koppitila oli noita aikoja hyvin kysyttyä. Kovat otteet tekivät kuitenkin vain tragedioita; siksi niistä luovuttiin.

Perään sitä, että tekoyleisestä vaan oikeasti valikoivasta leikkiasevelvollisuudesta – ei ole mikään velvollisuus ylipäätään – pitäisi luopua sovinnolla ja hallitusti. Sitä ei näet voida toimeenpanna millään kestävällä tavalla. Liian kiihkeä itsesäilytyspyrkimys teki siis asevelvollisuudesta epähuomiossa elinkelvottoman.

Ajatelkaa nyt hyvät ihmiset – anteeksi, tiedän sanovani ladatun sanan – järkevästi. Kaikki eivät astu palvelukseen, kaikille reserviin kuuluville ei ole kriisiajan tehtäviä, palveluksesta ja kertausharjoituksesta jäädään pois mitenpäin vain eikä armeija kykene edes ottamaan heitä itse kiinni. Asevelvollisuus on niin entinen. Ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.