perjantai 26. huhtikuuta 2024

Ovatko ne siellä ammattikoulussa jossain päiväkodissa, vai?

(Kuva: Jari Kähkönen) No, on se sentään jostain joensuisesta kauppakeskuksesta.
Kaupungiksi imarrellun ylikasvaneen kirkonkylän – Joensuun – hahaahhaa – väitetty kaupunkilehti, Karjalan Heili – hehhee – päästi aikamoisen paukun tällä viikolla. Ovatko nuorisoasteen turvallisuusalan opiskelijat jossain päiväkodissa vai? Yleinen vai erillinen oppilaitos turvallisuusalalle; se on kiehtova teema.


Pännämies oli ollut Kari Viljakainen, josta en ollut ennen tätä hetkeä kuullutkaan; tehtävänään sentata Whisper -nimisen kaupungin nuorisotalon uudesta paikasta Iso Myy -nimisessä kauppakeskuksessa. Teesi on, että se on muka rauhoittanut kyseistä paikkaa ja voimankäyttötilanteetkin ovat kuulemma harvinaisia.

Häh!? Niin juuri; turvallisuusalan oppilaitoskeskustelu on otsikonvieristä tuubaa, koska Guru Security Oy:n toimitusjohtajaksi mainittu Jarno Kettunen jauhotti/pisti toimittajan jäihin. Vei kuin huushollinsa köökin mittakippoa. Puhui vuolaasti kuin Pielisjoki. Paskaa. Kaikkea muuta paitsi sitä asiaa mitä piti.
"Turvallisuusalan oppilaitoskeskustelu on täysin otsikonvieristä tuubaa, koska toimittaja jauhotettiin/pistettiin jäihin."
Siellähän tulivat poliisin partioinnit, jalkautumiset, alalle pyrkijöiden taustantarkistukset, Etelä-Suomen turvallisuusalan ikävät asiat, koulutusuudistukset ja vaikka sun mitkä. Mitä hittoa yhdelläkään näillä vuolaan sanojen virran kuohahduksella on tekemistä Ison Myyn, Whisperin tai edes Joensuun kanssa?

Sitten jysähti. Lainaan:”Kettusen mukaan nuorisopuolen koulutuksen ongelma on se, että kaikki oikeat työharjoittelut jäävät viimeiselle vuodelle. Todellinen kosketus alaan tulee vasta kolmantena opiskeluvuonna, Kettunen painottaa.” Voihan yhden yhteisen taivaan tähdet! Ovatko ne siellä jossain päivähoidossa, vai?

Seuraava on räjähdysainetta:”Erilaisia kortteja, kuten järjestyksenvalvonnasta, voi toki suorittaa aiemminkin, mutta niitä voi käyttää työssä vasta, kun täyttää 18 vuotta.” Tottahan tuo taitaa olla. Peruskoulusta päästään 16-vuotiaana, joten siinähän on pari vuotta gäppiä. Mutta paljonko ehtii unohtaa säädettyä ikää odottaessaan?
"Hittoako yhdelläkään vuolaan sanojen virran kuohahduksella on tekemistä Ison Myyn, Whisperin tai Joensuun kanssa?"
Täkäläinen koulutuskuntayhtymä Riveria oletettavasti kiittänee jotakuta tästä mainoslauseesta:”Lisäksi fakta on se, että turvallisuusalan perus- tai ammattitutkinnon suorittaminen valmistaa alan töihin paremmin kuin pelkän vartijakortin eli 120 tunnin suorittaminen.” No, hiljaa jotain...tulee?

Siis tämähän on aivan käsittämätöntä resurssien hukkaamista, ja sen sortin pelleilyä, josta ei tiedä saako sille nauraa vai ei. Pennut haluavat palomiehiksi, poliiseiksi, rajavartijoiksi eli sotilaiksi, miksi kykenevät varmaan täysi-ikäistyttyään ja armeijan käytyään päätyvätkin. Montako päivää ne taas olivatkaan yksityisellä turvallisuusalalla?

En ole yllättynyt. Olen osannut lukea vuosikymmeniä sekä näen säännöllisesti työpaikkailmoituksia, joissa on maininta mahdollisuudesta suorittaa vähintään osa-ammattitutkinto eli se 120 tuntia tai kokonainenkin – oppisopimuksella. Näin ei tehtäisi, jos päiväammattikoulun käyneet jäisivät alalle oikeastaan yhtään missään mitassa.
"Pennut haluavat tiesmiksi, joiksi varmaan päätyvätkin. Montako päivää taas oltiinkaan yksityisellä turvallisuusalalla?"  
Mitä minuun tulee – on oikein mokomallekin turvallisuusalalle, – että kaikki arvostelukykyiset ja kykenevät jättävät sen heti, kun tajuavat mistä pelissään on kyse. Saatoin kerran debatintähden olla sympatisoimatta erästä, joka postasi ilmeisestä epäsuhdasta vuosien koulun sekä palkkatason välillä, mutta asiaahan tuo kyllä oli.

Syy kylmäkiskoisuuteeni oli ensinnäkin, etten siedä Poliisiammattisurkeakoulun viiden päivän yliopiston molempien oikeuksien kandien – vaikka mokomalla olisi ihan TVEAT ja ammatillisen opettajan pedagoginen pätevyyskin suoritettuina – kukkoilua. Ja toinen syy on tämä helvetin päiväkodinpitäminen, josta nyt kirjoitan.

Anteeksi – varhaiskasvatuksen, – minkä tarkoitus on tehdä farmijoukkue, josta turvallisuusviranomaiset saalistavat työvoimaa. Meininkihän on kuin Harppi-Saksan sisäministeriön asevelvollisten kanssa konsanaan. Olivat muuten sen maan ainoat keillä oli luvallisesti lomilla siviilivaatteet, jotteivät olisi saaneet kansalaisilta turpaansa.
"Päiväkodinpidon tarkoitus on luoda farmijoukkue turvallisuusviranomaisten saalistaa riveihinsä työvoimaa."  
Niinpäniin. Kyllä meitä pääkaupunkiseutuisia yön naisia ja miehiä kummastutti, kun parikymmentä vuotta sitten joku riveissä alkoi kysellä jostain turvallisuusvalvojan perustutkinnosta. Kukaan ei ollut moisesta kuullutkaan. No, sehän oli juuri tämä päiväammattikoulu, jonka käynyt sai sitten tituleerata itseään turvallisuusvalvojaksi.

No, nytpä on tarkoituksensa rumasti julkisesti paljastunut. Mitä sitten, jos ajokortiton leikkii kävellen amiksen takapihalla piirivartiointia ihan haalarit ja vyö päällään, kun oppii näin peräti hälytysjärjestelmässä olevan ihan keskuslaitekin? Tai käy jaksossaan sen jonkin kurssin, mutta voi ehkä saada tarkoituksena olevan kortin vasta vuosien päästä.

Oletettu asentaminen taas tulee jäämään töpselin pistorasiaan työntämiseen, sillä sulakkeen alle asentaminen kuuluu yhäkin oikeille sähköasentajille – toisella puolen Riveriaa. Lukkoseppäilyistä en sano tarkemmin, koska siitä en tiedä tätäkään vähää. En siis pidä näitä suuntautumisvaihtoehtoja todellisuudessa olemassaolevina.
"En pidä suuntautumisvaihtoehtoja todellisuudessa olemassaolevina, että mielekkyys löytyisi edes tällätavoin."  
Siispä; millä ilveellä, missä ajassa ja mihin työhön tutkinnolla oikein pääsee? Kyllä on taas vaihteeksi käynyt niin, että toiseen asteeseen ulottuva oppivelvollisuus meni kaiken edelle. Julkinen valta holhoaa ja pitää hallinnassa nuoria, vaikka väkisin. Keksimällä keksi niille koulutusaloja. No, muutako ei sitten tullut mieleen?

Niinno; sitten pikkupoika ei pysy hereillä edes keskellä arkipäivää istumatyössä, kun aamuruuhkan jälkeen työpisteessä tuli liian hiljaista. Ja pikkutytöt mustissa tuulipuvuissa keltamustat kangaslätkät rinnoissa – vaan vailla selkälätkiä – kaasu sekä raudat vöissä ovat – kahdestaan – olevinaan kauppakeskusjärjestyksenvalvojia.

Keskeistä lienee, että lapsipolot eivät olisi ainakaan pahasti ammattiin sopimattomia tai huonosti motivoituneita – eivätkä satuttaisi itseään liian rujosti sen paremmin henkisesti kuin fyysisestikään, – kun taittavat matkaansa sinne minne ikinä ovatkaan menossa. Vaan yksityinen turvallisuusala ei näin kyllä työvoimaa saa.
"Yksityinen turvallisuusala ei näistä lapsipoloista kyllä työvoimaa saa, vaikka julkinen valta heitä holhoaakin."
Yksityisen turvallisuusalan koulutus yleisen ammattiopetuksen piirissä taitaa olla umpeutuva latu, koska opintoihin pitäisi minusta olla 18 vuoden ikäraja. Periaatteessa 17 vuotta voisi riittää – näinhän se oli ravintola- ja terveydenhuoltoaloillakin muinoin, – mutta tuon kompromissin puolesta saa kyllä argumentoida jo joku muu.

Olen pitänyt yleinen vai erillinen ammattioppilaitos -teemaa esillä, mutta tiedän itsekin kuinka viimemainittu on mahdottoman ja naurettavan välillä oleva ajatus. Jos joku haluaisi sellaisen perustaa tai pitää, moinen/moisia olisi ollut olemassa jo vuosikymmeniä. Alan koulutus näyttää tältä, koska niin halutaan olevankin.

Mallilla on kyllä se haittapuoli, että niissä erillisissä opettajien pätevyydet tuppaavat olemaan mitä sattuu. Vaadin kuitenkin ehdottomasti opettajiksi tiedeyliopiston maistereita, joiden tulisi vielä erikoistua tälle alalle jossain. Santsarinopin käyneet olkoot vast’edes vain työpaikkojen täydennys- ja kertauskouluttajia eivätkä mitään muuta.
"Yksityisen turvallisuusalan koulutus yleisessä ammattiopetuksessa taitaa loppujenlopuksi olla umpeutuva latu."
Kukaanhan ei oikeasti minun tekstiäni tänne asti jaksa lukea, mutta siitä 5, kuten Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu kirjoitti kirjeessä. Perään uudelleenajattelua, joka on koko yksityisen turvallisuusalan koulutuksen siirtäminen ammattikorkeakouluun. Amkit tekevät ja yamkit johtavat. Muu ei nyt yksinkertaisesti enää auta.

Ensinnäkin; lukiosta päästään pääsääntöisesti niin liki 18-vuotisuutta, että alaikäisyysongelma poistuu. Ja – vaikka olisi amiskin – ei se mitn kuten Hara Laukkanen lauloi Turoissa. Molemmilla on silti huimasti enemmän kokemusta, osaamista, tietoja sekä kypsyyttä kuin jollain 16-vuotiaalla pikkupennulla.

Operatiivisesti suuntautuvat suorittavat historialliset korttikurssit ennen ensimmäistä harjoittelua, mutta hyväksyntänsä umpeutukoon, jos valmistumista tutkintoon ei ala kuulua järjellisessä ajassa. Kun se vain on niin, että yksityisen turvallisuusalan on lopultakin muututtava asiantuntija-ammatiksi, jossa sekä osataan että tiedetään.

***

Loppuvitsi: Ukrin johtokunnan jäsenoletettu Aimo Salonen (linkin kuvassa äärimmäisenä oikealla) teki sitten pokkana lehtijutun yhdistyksensä tapahtumasta eikä edes ilmoita eturistiriidastaan yleisölle. Niinpäniin. Tiedä sitten, että pitikö tällekään vitsille oikeastaan nauraa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.