perjantai 24. marraskuuta 2023

Sekö oli sumutus, sittenkin?

(Kuva: Jari Kähkönen) Tähän tuli se uusi Vapaudenpuisto, jonka pensaat tarjoavat
ihanteellisen näkösuojan kaikenlaiselle asiattomuudelle. Eli; kun ne varjostavat
puut siis kaadettiin, tilanne Joensuun keskustassa "platalla" parani...miten?
Vuosikymmeniä sitten minulla oli työtoverina vanhan kansan vartija, joka tapasi tälläisissä tilanteissa sanoa, että "mistä niille siellä oikein maksetaan" tai "ihan ovat elätteinä". Palaan siis Joensuun Ison Myyn mystisiin hengitystieoireisiin, joihin olisi poliisitiedotteesta päättäen ilmeisesti tulossa selvyyttä.

Niinpäniin. Ensimmäinen tapaus ei vaikuttaisi kuuluvan joukkoon, mutta suhtaudun epäilevästi, koska yhdensortin vartijuuden ensimmäinen käsky on itsesuojelu eli näkemättä- ja raportoimattajättäminen tarvittaessa. Niinikään; poikkeustilanteessa siviilillä menee aina selitys päälle. Kuinka varmoja harmaasta savusta siis ollaan?

Toinen tapaus vaikuttaa poliisitiedotteen kertoman perusteella arvioituna päihde- sekä rikollismaailmoissa tavanomaiselta luvattomasti maahantuodulla ja hallussapidetyllä sumuttimella tehdyltä välienselvittelyltä. Höökitään päälle katupoikamaisen röyhkeästi, sekä sitten juostaan äkkiä karkuun, kun tulikin nenään ja manööveri meni pieleen.

"Ensivaikutelmani toisesta tapauksesta on päihde- sekä rikollismaailmaan kuuluvien katupoikien keskinäinen välienselvittely."

En minä sillä. Saattoi se periaatteessa olla myös kunniallinen kansalainen, joka enemmänkin puuttuvien teknisten taitojen ja vähäisen kokemuksen vuoksi joko ylikorostaa sumutinta voimankäyttövälineenä tai ruikkii sillä liian matalalla kynnyksellä. Sekä tosipaikassa mennään tietenkin aina karkuun. Tätäkin kyllä sattuu, valitettavasti.

Siispä; Joensuun poliisiaseman julkilausuttuja sanoja lainaten: kiitos Ison Myyn vartijoille, kun edes päivän myöhässä katsellaan niitä kameroita ja pystytään ohjaamaan viranomaisia oikeaan suuntaan. Sitä minä tässä kuitenkin nyt vain bloggaan, että kun hetikin olisi pitänyt tapahtua asioita.

Tosiaan; valvomo havaitsee ja hälyttää jalkasin tiloissa liikkuvat järjestyksenvalvojat ottamaan epäillyn kiinni, sekä kaikki mahdolliset muut resurssit tulevat paikalle opastamaan, antamaan ensiapua ja tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa. Mutta mahtaa sitä olla paha tyhjästä nyhjäistä, ihan kaiken mahdollisen suhteen?

"Kiitos niille vartijoille edes päivän myöhässä tulleesta reaktiosta, mutta kyllä hetikin olisi pitänyt asioita tapahtua."

Isossa Myyssä ei nimittäin ole vartijaa paikalla koko aukioloajan missään liikkeistä. Ostoskeskusta hoitaa Guru, jonka arkipäivän päiväaikainen palvelutuotanto ei mahtane kummoinenkaan olla. Joutuisiko peräti yksi ainoa päällikkö teollisuusalueella sijaitsevassa toimistossa äkkiä vekslaamaan varustuksen, jos sattuu olemaan paikalla?

En kehu enkä hauku. Seculla tukipartioksi olisi ehkä löytynyt 1-2 toimihenkilöä, Avarnista tai ISS:stä en sano mitään niiden olemattomuuden tähden ja Tanskasesta...nojoo. Kun tosiasia on se, että mokomakin Joensuu City on jäänyt ysärin tasolle. Pari myymälävartijaa siellätäällä tavarataloissa, mikä mistäkin firmasta.

Pointti ei ole, että onko ostarilla järjestyksenvalvojia lainkaan vai vieläkö ne leikkivät siellä kauppapiiriä tai onko valvomo oikeasti hälytyskeskus eikä Ison Myyn kameravalvonta siksi toimi käytännössä lainkaan. Pointti on, jottei noilla rahkeilla pärjäisi paremmin kukaan, mutta silti opikseen ei oteta eikä niitä lisätäkään.

Oma kommenttini tähän on, että pitäköön hyvänään. Ihan turha uhrata enempää ajatuksia tai tekstiä asiaan, joka ei kiinnosta ketään ja siksi sen korjaamiseksi myös tehdäänkin aivan yhtä vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.